11
ΑΠΡ

Σπέκουλα για αναδιάρθωση ελληνικού χρέους(upd)


Έντονη φημολογία γύρω απο μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους επικρατεί και πάλι, με αξιωματούχους της ΕΕ να θέτουν θέμα αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση ενώ την ίδια στιγμή η Κομισιόν σπεύδει να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα.

«Καμία συζήτηση δεν πραγματοποιήθηκε περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν. Ο κ. Α. Αλταφάζ τόνισε πως «η αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα δεν αποτελεί επιλογή» και προσέθεσε πως για την Ελλάδα υπάρχει ένα οικονομικό σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ και το οποίο εφαρμόζεται.

«Ο Επίτροπος Ρεν συμμετέχει σε πολλές συζητήσεις και σε διαφορετικά πλαίσια για την Ελλάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπός του και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».


Σε άρθρο του το Der Spiegel , αναφέρει πως το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας έθεσαν ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών κρατών της Ευρωζώνης στον J. C. Τrichet, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με το περιοδικό ορισμένοι υπουργοί οικονομικών εξέφρασαν την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, δε θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2012 και αναρωτήθηκαν μήπως η αναδιάρθρωση «σε αυτή τη χρονική περίοδο έχει κάποια λογική».

Ωστόσο ο Ζ. Τrichet αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα, τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση θα έπληττε τη διεθνή εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη και θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες, που διαθέτουν μέρους του χρέους.

O Γερμανός Υπουργός οικονομικών, B. Schaeuble, θεώρησε τις απόψεις Trichet ως υπερβολικές και όχι αρκετά πειστικές. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, σύμφωνα με το Der Spiegel, και ο Oli Rehn. Ο πρόεδρος του Eurogroup Jean Claude Junker απήυθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα να ελέγξει τις δαπάνες της, τη στιγμή που πληθαίνουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Υπενθυμίσαμε στις ελληνικές αρχές ότι είναι σημαντικό να εμμείνουν στους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Junker

μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στην πόλη Godollo της Ουγγαρίας.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος που πρόσκειται στην τρόικα δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters ότι τo δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2010 θα αναθεωρηθεί πάνω από το 10% του ΑΕΠ, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον διορθωτικά μέτρα.

Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν για έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ, ενώ η τρόικα το εκτιμούσε στο 9,6%.

«Το έλλειμμα δεν θα είναι πολύ υψηλότερο του αναμενόμενου», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι κάποιες χώρες της Ένωσης ανησυχούν για την ικανότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα και να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της. «Αλλά θα δείξει ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο για λάθη», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, η βελτίωση των όρων δανεισμού των 110 δισ. που κέρδισε η Ελλάδα στις 11 Μαρτίου (επιμήκυνση - μικρότερο επιτόκιο) ίσως δεν είναι αποτελεσματική για να επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πορεία της Ελλάδας πρέπει να παρακολουθείται στενά και ότι η χώρα έχει σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψει τα επόμενα χρόνια. 


Ωστόσο, η Eλλάδα θα επιλύσει το πρόβλημα χρέους χωρίς αναδιάρθρωση εκτιμά ο ευρωπαίος Επίτροπος Oli Rehn.

«Συνεχίζουμε να αποκλείουμε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Υπάρχει ένα πειστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο και υλοποιείται», δήλωσε ο κ. Rehn.

«Για την Ελλάδα λέω ότι υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο έχει εγκριθεί από τη διεθνή κοινότητα και τα όργανα της ΕΕ. Αυτό το σχέδιο υλοποιούμε τώρα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, απαντώντας σε ερωτήσεις για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Produced by