13
ΑΠΡ

Αδυναμία πληρωμής πιστωτών ομολογεί ο "τσάρος"


Αίσθηση έχει προκαλέσει η ομολογία του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ότι το ελληνικό δημόσιο δεν είναι σε θέση να πληρώσει εμπρόθεσμα τους Γερμανούς προμηθευτές του.

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, το δημόσιο οφείλει σε Γερμανούς προμηθευτές περίπου 500 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν επιβεβαίωσε ο «τσάρος».

Ο κ. Παπακωνσταντίνο παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα με την αποπληρωμή των χρεών της, και προσπαθεί να επιταχύνει τις πληρωμές.

Ο υπουργός τόνισε ότι στην περίπτωση μιας αναδιάρθρωσης, η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές, τονίζοντας ότι γι αυτό το λόγο ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι «ανεπιθύμητο».

Όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ , ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «προβληματικά» α αυξημένα επιτόκια του ευρώ, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει την πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ.

"Ανεπιθύμητη η αναδιάρθρωση"

Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσεται η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριοτ ων Financial Times , σήμερα στην Αθήνα.

Όπως τόνισε, δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις , ούτε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές. Η υλοποίηση όμως του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, περιορισμό των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ και στοχευμένες κοινωνικές παροχές, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Όπως επεσήμανε, οι συνολικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012-2015 θα φθάσουν τα 23 δισ.ευρώ.

Μιλώντας για το πρόγραμμα αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, έδωσε έμφαση σε τομείς υποδομών, όπως στα λιμάνια, καθώς και στους τομείς της ενέργειας και των τυχερών παιχνιδιών, όπου η κρατική συμμετοχή μπορεί να μειωθεί, χωρίς να απεμποληθεί το δημόσιο συμφέρον και οι στρατηγικές συμμετοχές.

Αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας βαθιάς ύφεσης. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο, ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η ανάπτυξη θα προχωρήσει με θετικούς ρυθμούς.

Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι απλά η ευχή ενός υπουργού Οικονομικών, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά βγαίνει απο την ανάλυση πρόδρομων δεικτών της ελληνικής οικονομίας, όπως η πολύ μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και ταυτόχρονα η σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

Produced by