14
ΑΠΡ

Πεταλωτής: "Η κυβέρνηση θα δείξει ότι έχει πρόγραμμα για να βγούμε από την κρίση"


"Είναι δικαιολογημένο να υπάρχει και αμφιβολία και αμφισβήτηση για το πού πάμε και να εκφράζεται αγωνία", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και τόνισε ωστόσο πως με τον εθνικό σχεδιασμό που θα παρουσιαστεί αύριο αλλά και μέσα από τη δράση της, η κυβέρνηση θα δείξει ότι έχει πρόγραμμα για να βγούμε από την κρίση.

Προϊδεάζοντας για το περιεχόμενο του πλαισίου εθνικού σχεδιασμού για την προοπτική της χώρας από την κρίση και την προοπτική της που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, είπε ότι δεν θα πρόκειται για ένα σύνολο μεμονωμένων παρεμβάσεων ή αξιοποιήσεων υπαγορευμένων από μια προσωρινή επιλογή επείγοντος, αλλά είναι ένα στρατηγικό πρόγραμμα για την οικονομία και την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή που θέτει τους πυλώνες για την κυβερνητική δραστηριότητα.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι "αυτά που κάνουμε δίνουν διέξοδο και οι θυσίες των πολιτών σαφώς και θα πιάσουν τόπο", ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η ΕΕ έχουν απαντήσει με πράξεις στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους.

Υπογράμμισε δε ότι όσο πιο αιτιολογημένοι και μακροπρόθεσμοι είναι οι στόχοι που η κυβέρνηση βάζει και τηρεί, όπως κάνει με το εθνικό σχέδιο, "τόσο αποκλείει τη συζήτηση άλλων σεναρίων" και πως "η απάντηση σε αυτά τα σενάρια είναι η πραγματικότητα, την οποία σχεδιάζουμε για να αποκτήσει προοπτική η χώρα".

Ειδικότερα, είπε ότι το εθνικό στρατηγικό πρόγραμμα υπερβαίνει κατά πολύ τις απαιτήσεις μιας απλής οικονομικής εξυγίανσης και πως πρόκειται για πρόγραμμα που θέτει στόχους υλοποιήσιμους και ρεαλιστικούς, αλλά και χρονοδιαγράμματα και μηχανισμούς που θα εξασφαλίζουν την εκτέλεσή τους.

"Το στρατηγικό αυτό σχέδιο οφείλουμε όλοι να το αντιμετωπίσουμε με αξιοπιστία, συνέπεια και σοβαρότητα που απαιτεί η εμβέλεια και η σημασία του, μακριά από ευκαιριακές λογικές μηδενισμού και ανέξοδης κριτικής", υπογράμμισε.

Για το εάν η κυβέρνηση φοβάται διαφοροποίηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο, επεσήμανε ότι οι βουλευτές στηρίζουν το κυβερνητικό έργο, μέσα και από την ευρεία συζήτηση στα κοινοβουλευτικά όργανα και επεσήμανε ότι στον εθνικό σχεδιασμό περικλείονται όλες οι αγωνίες που έχουν εκφραστεί κατά διαστήματα, οι προτάσεις και οι θέσεις των βουλευτών που έχουν διαμορφωθεί μέσα από μια δύσκολη πορεία.

Είπε ακόμη ότι η ΚΟ του κόμματος συνεδριάζει αύριο ώστε να εκφραστούν και οι βουλευτές.

"Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ό,τι κυκλοφορεί ως δίλημμα είναι ψευδεπίγραφο", σημείωσε ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα διλήμματος για εκλογές από τον πρωθυπουργό, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα.

Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι δεν τίθενται τέτοια ζητήματα και τέτοια διλήμματα από τον πρωθυπουργό και πως "αυτό που θέτει είναι ότι πρέπει να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους, βουλευτές, πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, ώστε μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό να μπορέσουμε να μιλήσουμε για έξοδο της χώρας από την κρίση και την προοπτική της".

"Αυτό που θέτει ο πρωθυπουργός είναι το σχέδιο να πάει η χώρα μπροστά και είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων όσοι προσπαθούμε να δούμε το σχέδιο σαν μια ευκαιρία ανέξοδης πολιτικής αντιπαράθεσης ή ως μια ευκαιρία δημιουργίας υποτιθέμενων συγκρούσεων μέσα στο ΠΑΣΟΚ", πρόσθεσε.

Σχετικά με τον προβληματισμό που εξέφρασε χτες η υπουργός Παιδείας για την περικοπή 300 εκ. ευρώ επιπλέον από τον προϋπολογισμό του υπουργείου, μιλώντας με δημοσιογράφους, και εάν συνεπώς θα είναι ολοκληρωμένο το σχέδιο που θα παρουσιαστεί, ο κ. Πεταλωτής είπε, μεταξύ άλλων, ότι το να μιλάμε μεμονωμένα και με κάποιες φημολογίες δεν αρκεί και αδικούμε τη συνολικότερη προσπάθεια, ότι οι αποφάσεις που υπάρχουν υπερβαίνουν μια απλή αναφορά και πως θα υπάρχει πλήρης παρουσίαση όλου του σχεδιασμού αύριο.

"Τα περί αναδιάρθρωσης είναι κάποιες φορές θεωρητικές αναζητήσεις ανθρώπων που δεν έχουν όλα τα δεδομένα, αλλά τα δεδομένα και τις αποφάσεις τις έχει η κυβέρνηση", σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και τόνισε ότι "δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης και ότι αυτή η "παραφιλολογία" δεν συμβάλει στην προσπάθεια εν όψει και της παρουσίασης το εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού.

"Για εμάς το ζήτημα είναι να τηρούμε τους στόχους που βάζουμε και εφόσον τους τηρούμε, είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειάζεται να συζητάμε για άλλα πράγματα", επεσήμανε.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις σχετικές συζητήσεις στην Ευρώπη, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι "σε επίσημο επίπεδο δεν γίνεται συζήτηση για αναδιάρθρωση".

Τόνισε δε ότι αν και οι θεωρητικές αναζητήσεις μπορεί να γίνονται στο πλαίσιο συνεντεύξεων ή κάποιων ευρύτερων συζητήσεων, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ανταποκρίνονται και στο σχεδιασμό της ΕΕ, η οποία κατέληξε με τον πλέον επίσημο τρόπο σε έναν μόνιμο μηχανισμό, δείχνοντας με σαφήνεια τις επιλογές της.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης ούτως ή άλλως όπως δεν υφίσταται και επίσημη συζήτηση σε ευρωπαϊκά όργανα και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει λόγος η κυβέρνηση να εξετάσει τέτοια σενάρια.

Αναφορικά με τις θέσεις που εξέφρασαν οι Β. Παπανδρέου και Π. Κουκουλόπουλος, ανέφερε ότι ο καθένας έχει τις απόψεις του, "αλλά η αποφασισμένη κυβερνητική πολιτική αποτυπώνεται με βάση συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία έχει η κυβέρνηση και με τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις και γίνονται οι επιλογές".

Produced by