18
ΑΠΡ

Πεταλωτής: Αποκλείεται η αναδιάρθρωση


Για μια ακόμη φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής. Όπως τόνισε κατά την ενημέρωση των συντακτών, «δεν είναι στις σκέψεις μας, δεν είναι στις αποφάσεις μας, αποκλείουμε την αναδιάρθρωση ».

Όσον αφορά τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για αναδιάρθρωση το συντομότερο, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα και με τον πλέον επίσημο τρόπο τοποθετηθεί σε αυτό το θέμα», τονίζοντας ότι «η αναδιάρθρωση θα είναι επιβλαβής για τη χώρα μας» και ότι αυτό που την ενδιαφέρει τώρα είναι να υλοποιήσει τους στόχους που έθεσε και το προηγούμενο διάστημα και μέσα από τον «Οδικό Χάρτη».


Για το εάν υπάρχει ενόχληση από την παρέμβαση Σημίτη, υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε μια υπεύθυνη θέση- ως κυβέρνηση- και απόφαση και όλες τις αποφάσεις μας τις αιτιολογούμε κιόλας».


Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά, δημοσιεύματα περί παρασκηνιακών συζητήσεων της κυβέρνησης: «Διαψεύδουμε και αρνούμαστε κατηγορηματικά. Η αναδιάρθρωση δεν είναι στις σκέψεις μας, δεν μας αφορά, αντίθετα μας αφορά να προσδιορίσουμε επακριβώς και να υλοποιήσουμε τους μεγάλους στόχους που βάζουμε για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο».


Ερωτηθείς, εάν υπάρχουν περιθώρια για μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Σημίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει θέμα περιθωρίου για συζήτηση» και ότι «η συζήτηση είναι πολύ εύκολο να γίνει, αλλά όταν υπάρχει μια άποψη που δεν συμβαδίζει με την άποψη της κυβέρνησης, εννοείται ότι η απόφαση είναι της κυβέρνησης».

«Δεν υπάρχει απόσταση, δεν προέκυψε συνάντηση, δεν έχουμε πρόβλημα με κανέναν, έχουμε όμως μια ισχυρή πεποίθηση που εκφράζουμε κάθε μέρα ότι μια αναδιάρθρωση δεν θα ήταν ωφέλιμη για τη χώρα», υπογράμμισε.

Στο εάν οι απόψεις του κ. Σημίτη είναι κακοπροαίρετες, απάντησε ότι «κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο, ο κ. Σημίτης υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει μια διαφορετική άποψη».

Ερωτηθείς γενικότερα εάν υπάρχουν σκοπιμότητες γύρω από τη συζήτηση για αναδιάρθρωση, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπει στη λογική να ψάχνει γιατί αναφέρεται ο καθένας σε αναδιάρθρωση και σημείωσε ότι «όλες οι υπόλοιπες δημόσιες συζητήσεις που δεν συνάδουν με την απόφαση μας δεν μας αφορούν».

«Δεν ασχολούμαστε με την αναδιάρθρωση, τα βλέπουμε αυτά τα σενάρια να κυκλοφορούν, όπως όμως κυκλοφορούν και οι απόψεις ότι η απόφαση για μια αναδιάρθρωση θα ήταν πολύ επιβλαβής και για τη χώρα μας και την Ευρωζώνη», είπε.

Αναφορικά με τις σχετικές θέσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αποφασίζει και ότι οι βουλευτές κάνουν τη δουλειά τους, εκφράζουν τις απόψεις τους.

«Αλλά το βασικό για μας", πρόσθεσε, "είναι να υπάρχει μια απόφαση που στηρίζεται πάνω σε πραγματικά δεδομένα και αυτά είναι ότι η αναδιάρθρωση θα ήταν επιζήμια για τον τόπο».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του εκπροσώπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκη, ότι η αναδιάρθρωση σημαίνει "κούρεμα" και στάση πληρωμών, ενώ η επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου είναι κάτι θετικό, ο κ. Πεταλωτής είπε: «Αν κατάλαβα καλά η ΝΔ κάνει πρόταση; Γιατί δεν έχουμε ακούσει ακόμα τις προτάσεις της ΝΔ, περιμένουμε το περιβόητο ‘Ζάππειο 2’, μήπως και υπάρχει κάποια πρόταση σοβαρή να την ακούσουμε».

Σχετικά με το εάν συζητά η κυβέρνηση την επιμήκυνση, τόνισε ότι «δεν συζητάμε τίποτε άλλο εκτός από αυτά που έχουμε θέσει σε δημόσια συζήτηση, συζητάμε μόνο για τον Οδικό Χάρτη».

Ακόμη, για το εάν συμμερίζεται η κυβέρνηση την άποψη ότι αναδιάρθρωση είναι μόνο το "κούρεμα", σημείωσε ότι «θεωρητική συζήτηση επί όσων αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ δεν μας αφορά, μας αφορά η συζήτηση πάνω σε όσα έχει αποφασίσει η κυβέρνηση".

«Να δεχτούμε τις απόψεις, αν υπάρχουν επιτέλους, της ΝΔ για την εξειδίκευση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου», πρόσθεσε.
Produced by