19
ΑΠΡ

Πρόσω ολοταχώς για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων


 Έτοιμη να προχωρήσει ανά πάσα στιγμή  είναι η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ αφού το ελληνικό δημόσιο έχει το πάνω χέρι στην πώληση μέλος ή και το σύνολο του 16% που κατέχει στον Οργανισμό στην Deutsche Telekom.

Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών τόνιζαν ότι το ενδιαφέρον των Γερμανών είναι δεδομένο ενώ το ελληνικό δημόσιο έχει δικαίωμα put στην πώληση επιπλέον ποσοστού στον Οργανισμό. Αν δηλαδή θελήσει να πουλήσει ποσοστό η Γερμανική εταιρία θα πρέπει να αγοράσει.

Σε ότι αφορά την ΔΕΗ η περαιτέρω αποκρατικοποίηση θα συνδεθεί με την απαλοιφή της προνομιακής τιμολογιακής σχέσης που έχει με την ΔΕΠΑ της οποίας είναι ο μεγαλύτερος πελάτης αλλά και να αποτιμηθεί το δικαίωμα προαίρεσης για το 30% που έχει η εταιρία ηλεκτρισμού στην εταιρία φυσικού αερίου.

Με αυτό το δεδομένο η αποκρατικοποίηση της εταιρίας φυσικού αερίου συνδέεται με αυτήν της ΔΕΗ . Σε ότι αφορά την ΔΕΠΑ μετά το Πάσχα αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη για το διαχωρισμό του ΔΕΣΦΑ από την ΔΕΠΑ.

Τα θέματα αυτά αλλά και όλο το φάσμα των αποκρατικοποιήσεων όπως διαμορφώνεται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο συζητήθηκε  κατά την άτυπη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων που συνεδρίασε πριν από λίγο υπό την προεδρία του υπουργού οικονομικών κ. Γ Παπακωνσταντίνου και την συμμετοχή των υπουργώ εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη, του υπουργού ανταγωνιστικότητα κ. Μ Χρυσοχοίδη και του υπουργού επικρατείας κ. Χ Παμπούκη .

Κατά την σημερινή συνεδρίαση έγινε και μια εθιμοτυπική παρουσία εκπροσώπων της εταιρίας PMU που διαχειρίζεται τις γαλλικές ιπποδρομίες. Η εταιρία που έχει ετήσιο τζίρο 9,κ5 δις ευρώ δήλωσε επίσημα έντονα το ενδιαφέρον του για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στον ΟΔΙΕ.

Κατά την συνεδρίαση έμειναν όλοι σύμφωνοι ότι έως τον Ιούνιο θα έχουν προσληφθεί όλοι οι σύμβουλοι για όλα τα project των αποκρατικοποιήσεων σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, γιατί άλλα πρέπει να πωληθούν άμεσα και αλλού να ωριμάσουν οι συνθήκες για την αποκρατικοποίησή τους.

Αμέσως μετά την συνεδρίαση ειδικοί γραμματείας αποκρατικοποιήσεων και ΔΕΚΟ είχαν συνάντηση με τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας τους οποίους θα ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στους μετασχηματισμούς του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείου του ΤΤ και της Αγροτικής Τράπεζας.

Ανδρέας Δανός
Produced by