21
ΑΠΡ

Και πάλι πάνω τα spreads και CDS


Η σπέκουλα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνεχίζεται και οι κερδοσκόποι συνεχίζουν το παιχνίδι τους στην αγορά ομολόγων. Τα spreads και τα CDS των ελληνικών τίτλων συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά.

Συγκεκριμένα, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται στις 1.169 μονάδες βάσης , των 5ετών ομολόγων στις 1768 μονάδες και των 2ετών στις 2076 μονάδες βάσης. Τα 5ετή CDS διαμορφώνονται στις 1439,302 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters που βασίζονται στα στοιχεία της Markit, «οι τιμές των 5ετών CDS υποδεικνύουν πιθανότητα χρεοκοπίας για την ελληνική οικονομία της τάξεως του 70%».

Σημειώνεται πως πριν δύο ημέρες η Nomura σε σχετική της ανάλυση ανέφερε πως αυξάνει τις short θέσεις στα ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα λόγω της  αβεβαιότητας όσον αφορά σε μια μόνιμη λύση στην κρίση χρέους της ΕΕ. Παράλληλα, κλείνει την θέση long που είχε στην Ιρλανδία . Όπως ανέφερε, έχουν αυξηθεί τα ρίσκα όσον αφορά σε μια συνολική συμφωνία για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης μετά και τις εκλογές στη Φινλανδία. Η Φινλανδία είναι η νέα Σλοβακία, σημειώνει, κάνοντας αναφορά στη χώρα που αρνήθηκε να καταβάλλει τη συμβολή της στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Ως εκ τούτου, αυξάνει τις θέσεις short στα ελληνικά ομόλογα, τονίζοντας ότι επικεντρώνεται περισσότερο στους πιο βραχυπρόθεσμους τίτλους, οι οποίοι αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από μια πιθανή επιμήκυνση αποπληρωμής.

Produced by