26
ΑΠΡ

Σκληρή εβδομάδα


 Νέο μισθολόγιο για το δημόσιο ιδιωτικής … έμπνευσης και σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι οι δύο θεσμικές αλλαγές οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα από τους οποίους το υπουργείο οικονομικών περιμένει πολύ περισσότερα από τα 7 δις που αναμένεται να εγγράψει στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο 2011 -2015.

Το νέο μισθολόγιο για το δημόσιο θα προσγειώνει τα έως τώρα δεδομένα στην σκληρή πραγματικότητα του ιδιωτικού τομέα . Η μόνη δέσμευση που αναλαμβάνει το υπουργείο οικονομικών είναι ότι το μισθολογικό κόστος δεν πρόκειται να ανέβει ούτε ένα ευρώ . Οι προτάσεις που έχουν συνταχθεί όμως και είναι έτοιμες να ανακοινωθούν στην ΑΔΕΔΥ προβλέπουν όλες περικοπές στα ρετιρέ αλλά και αυτόματες αυξήσεις στις συντάξεις αφού όλα τα επιδόματα πλην του επιδόματος θέσης θα περιλαμβάνονται στις συντάξιμες αποδοχές.

Η ενσωμάτωση του οικογενειακού επιδόματος του κινήτρου απόδοσης και του επιδόματος θέσης θα ενσωματωθούν στον μισθό . Τα υπόλοιπα 37 ειδικά και γενικά επιδόματα που δίνονται σήμερα θα καταργηθούν ή θα περικοπούν.

Στα βασικά υπουργεία όπως πχ τα υπουργεία οικονομικών υποδομών περιβάλλοντος, ανταγωνιστικότητας , εργασίας θα ορίζονται κάθε χρόνο γενικοί και επιμέρους στόχοι . Όσοι τους επιτυγχάνουν θα παίρνουν τα παλιά τους επιδόματα ( περιορισμένα σε ύψος ) με την μορφή μπόνους.

Οι θέσεις ευθύνης ( από διευθυντή μέχρι και γενικό διευθυντή ) θα περιοριστούν από τις 25.000 σήμερα στις 20.000 ενώ μέσα στην πρόταση των συναρμόδιων υπουργείων οικονομικών και εσωτερικών θα προβλέπεται η διατήρηση καταρχήν της αναλογία της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις ενώ οι συμβασιούχοι θα μειώνονται κατά 10% το χρόνο από τους 180.000 που υπολογίζονται σήμερα.

Το πραγματικά νέο στοιχείο όμως που αναμένεται να ξεσηκώσει και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι η ιδέα για εκ περιτροπής εργασίας που θα πάρει την μορφή της αναγκαστικής άδειας για όσο καιρό η εργασία συγκεκριμένων υπαλλήλων δεν κρίνεται απαραίτητη. Το θέμα αυτό θα εκβιαστική σχεδόν λύση με το επιχείρημα ότι χωρίς την εφαρμογή του θα γίνουν απολύσεις ακόμη και μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα καλύπτουν κενές οργανικές . θέσεις.

Η εξοικονόμηση που προβλέπεται από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου αναμένεται να φτάσει ως το 2015 στα 3 – 3,5 δις ευρώ
Το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι πιο απλό και περιορίζεται σε αυτό που έπρεπε να γίνεται εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν γινόταν επειδή δεν υπήρχε μνημόνιο .

Στα βασικά του σημεία προβλέπει νέους ελεγκτικούς στόχους περιλαμβάνονται ομάδες υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή όπως φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία, ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα, τραγουδιστές και συμβολαιογράφοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές, καταθέτες του εξωτερικού, φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία στο εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 τα ακίνητα που απέκτησαν, κατασκευαστές οικοδομών που δεν εμφανίζουν στην εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν, φορολογούμενοι που «κρύβουν» την επιχειρηματική αμοιβή.

Από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει πρόσθετα έσοδα 3,5 δισ. ευρώ στην πενταετία 2011-2015. και να συνεχίσει βέβαια να περιορίζει την μαύρη οικονομία και για τα επόμενα χρόνια . Αν βέβαια εφαρμοστεί με συνέπεια.

Ανδρέας Δανός
Produced by