26
ΑΠΡ

Επιμένει το Bloomberg


Με μια αναδιάρθρωση μέρους των χρεών της θα έπρεπε να «γιορτάσει» η Ελλάδα τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισαγωγή της στον μηχανισμό διάσωσης Ε.Ε.-ΔΝΤ υποστηρίζει με άρθρο του στο Bloomberg, ο Matthew Lynn, με το πρακτορείο να επιμένει στη γραμμή ενίσχυσης της σπέκουλας γύρω από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όσο πιο σύντομα η Ελλάδα προχωρήσει σε haircut, τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους, καθώς μια πιθανή καθυστέρηση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα haircuts και η οικονομική έρευνα καταδεικνύει πως όσο μεγαλύτερο είναι το haircut τόσο χειρότερος είναι ο «πόνος» που ακολουθεί, σημειώνει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

Παράλληλα τονίζει πως από τη στιγμή που μία χρεοκοπία στην περιοχή της ευρωζώνης γίνεται αποδεκτή, τότε μπορεί να αρχίσει μια λογική συζήτηση για την ενίσχυση του ευρώ.

Όπως σημειώνει οι τιμές στην αγορά την τελευταία εβδομάδα καταδεικνύουν πως οι επενδυτές θεωρούν δεδομένη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο Matthew Lyn εξηγεί γιατί οι αξιωματούχοι θα πρέπει να σταματήσουν να υποκρίνονται και να επιμένουν πως η χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή.
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάσθηκε στη Royal Economic Society που μελέτα το σύνολο των αναδιαρθρώσεων από το 1970, οι αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνουν ψηλότερες περικοπές αποτίμησης (χαμηλότερα ποσοστά ανάκτησης) συνοδεύονται με πολύ υψηλότερα spreads και μακρύτερες περιόδους αποκλεισμού των χωρών από τις αγορές.

Η κατάσταση του χρέους στην Ελλάδα χειροτερεύει και η καθυστέρηση δεν αποτελεί επιλογή, σημειώνει το Bloomberg. Η επιβολή μια απώλεια της τάξης του 40-50% για τους ομολογιούχους φέτος θα ήταν προτιμότερη από 70-80% το 2013, σημειώνει.
Produced by