27
ΑΠΡ

"Πρόβλημα για την Ελλάδα η στάση της Γερμανίας"


Η αμφίσημη στάση της Γερμανίας, που δεν φαίνεται να ξέρει καλά τι επιθυμεί, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ , καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Tages-Anzeiger της Ζυρίχης, ένα χρόνο μετά την προσφυγή της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, υπογραμμίζει πως μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη μορφή του κουρέματος ως καταστροφική, τόσο για τις ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, όσο και για τις συνέπειες του ντόμινο που θα έχει σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, οδηγώντας στο τέλος του ευρώ.

Υποστηρίζει ότι η κρατική περιουσία υπολογίζεται σε 280 δισ.ευρώ και οι ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ θα έφερναν το χρέος της Ελλάδος κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλ. στο 125% του ΑΕΠ. Προτείνει δε πώληση μετοχών δημοσίων επιχειρήσεων και αξιοποίηση της δημοσίας γης και για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας την επιτάχυνση απορρόφησης των διαρθρωτικών
κονδυλίων της ΕΕ αξίας 17 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα επισημαίνει ότι έχουν αρχίσει, έστω και αργά, όπως με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά ότι η κυβέρνηση μιλάει πολύ και πράττει λίγα, ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει επαγγελματίες στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Τέλος εκφράζει την αισιοδοξία του, γιατί η Ελλάδα έχει καταφέρει να ξεπεράσει πολλές κρίσεις στην ιστορία της και είχε την τύχη να οδηγηθεί σε δύσκολες στιγμές από πραγματικούς μεταρρυθμιστές ηγέτες.
Produced by