29
ΑΠΡ

Στο Ξυστό ψάχνει νέα έσοδα το ΥΠΟΙΚ


 Από το « Ξυστό» και την επιτάχυνση της «αφαίμαξης» του ΟΠΑΠ θα επιχειρήσει το δημόσιο να αναπληρώσει μέρος από τις απώλειες σε έσοδα που θα έχει λόγω της απόσυρσης του σχεδίου διάθεσης αδειών για τυχερά ηλεκτρικά παιχνίδια πιο γνωστά ως «φρουτάκια».

Το υπουργείο οικονομικών επαναφέρει την διάθεση της άδεις του στιγμιαίου λαχείου «ξυστό» με στόχο έσοδα περίπου 300 εκ ευρώ σε μια προσπάθεια να καλύψει μέρος της απώλειας που θα έχει από την περιορισμένη διασπορά των ηλεκτρικών- ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.

Η άδεια διεξαγωγής στιγμιαίο λαχείο ( ξυστό ) βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου οικονομικών από το 2003 όταν έληξε η άδεια της διαχείρισης του από την Intalot . προκηρύχθηκε τότε νέος πλειοδότης όπου εμφανίστηκε ως μόνος διεκδικητής η Ινταραλοτ . Ελλείψει δευτέρου διεκδικητή ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος . Οι ίδιες κινήσεις επαναλήφθηκαν και το 2006 με το ίδιο αποτέλεσμα.

Τώρα το υπουργείο οικονομικών ξαναβγάζει από το συρτάρι του την άδεια και ετοιμάζεται να την επαναπροκηρύξει πριν τέλος του χρόνου . Ο ΟΠΑΠ θα μπορεί να υποβάλλει οικονομική προσφορά μαζί όμως με άλλες ιδιωτικές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν να συμμετέχουν.

Παράλληλα το υπουργείο οικονομικών επιταχύνει τις διαδικασίες για την αύξηση της προίκας του ΟΠΑΠ προκειμένου να γίνει πιο δελεαστικός στόχος εξαγοράς όταν το 2012 η Κυβέρνηση το εντάξει και επίσημα στο ετήσιο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Σε πρώτη φάση σχεδιάζει να επεκτείνει για άλλα 10 χρόνια τις άδειες για τα αριθμολαχεία ( Τζόκερ Πρότο) και το Πάμε Στοίχημα, καθώς που διαχειρίζεται ο ΟΠΑΠ από το 1996 με εικοσαετή άδεια . Από την επέκταση αυτή το οικονομικό επιτελείο αναμένει έσοδα ύψους 200 εκ ευρώ ευρώ.

Με βάση το νομοσχέδιο για την αγορά τυχερών παιγνίων ο ΟΠΑΠ θα μπορεί να κατέχει και να διαχειρίζεται σίγουρα 5000 από τα συνολικά 30.000 ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια (φρουτάκια) που σχεδίαζε αρχικά το ΥΠΟΙΚ να διασπείρει στην Ελλάδα μέσω 10 αδειών που θα δημοπρατούσε . Ο ΟΠΑΠ θα εξασφάλιζε 2 – 3 από τις άδεις αυτές τις οποίες στην συνέχεια θα μπορούσε να συνδιαχειριστεί με άλλες ιδιωτικές εταιρίες.

Η εμπλοκή όμως που υπήρξε στην συζήτηση της 17ηε Απριλίου στην Βουλή μπλόκαρε την διαδικασία αδειοδότησης των τυχερών παιχνιδιών για όλους εκτός βέβαια από τον ΟΠΑΠ ο οποίος θα μπορεί να έχει άδεια εκμετάλλευσης τους.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου οικονομικών τόνιζαν ότι ο ΟΠΑΠ δεν θα πάρει περισσότερες άδειες από αυτές που προβλέπονταν στο σχετικό νομοσχέδιο . Συνεπώς στην αγορά δεν θα διατεθούν περισσότερα από τα 5000 χιλιάδες «φρουτάκια» τα οποία όμως θα είναι περιορισμένα στα καταστήματα ( πρακτορεία) τα οποία διαθέτει ο ΟΠΑΠ. Η διάθεση των αδειών για τα υπόλοιπα 25.000 προς το παρόν αναστέλλεται
Δεν υπάρχει το ίδιο πρόβλημα με τον ηλεκτρονικό στοίχημα στο οποία αναμένεται να διατεθούν έως και 50 άδειες λειτουργίας και διαχείρισης . Και εκεί ο ΟΠΑΠ θα έχει προνομιακή θέση αφού θα έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης για τις άδειες που θα δοθούν .

Το υπουργείο οικονομικών εκτιμά όταν προβλήματα μονοπώλησης του τζόγου που εγείρονται από τις εταιρίες (ελληνικές και ξένες ) που διεκδικούν μερίδιο από την πίτα των τυχερών παιχνιδιών στην χώρα μας θα λυθούν τον επόμενο χρόνο με την διάθεση επιπλέον ποσοστού από το 34% που κατέχει σήμερα στον Οργανισμό σε υποψήφιους ιδιώτες επενδυτές.

Ανδρέας ΔανόςProduced by