01
ΜΑΙ

Οι Γερμανοί επιμένουν για φιλική αναδιάρθρωση


Αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ, προσπαθούν να βάλουν φρένο στις συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τονίζοντας πως μια τέτοια επιλογή θα είναι καταστροφική για την ελληνική οικονομία.
Όμως παρά τις προσπάθειες να δοθεί ένα τέλος στη σεναριολογία όλοι υπογραμμίζουν πως η χώρα μας πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το μνημόνιο .
Μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η φιλική αναδιάρθρωση , υποστηρίζει ο Λαρς Φελντ, μέλος του πενταμελούς συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης.


Ο Φελντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», τονίζει ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη επειδή τα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας είναι δύσκολο να επιβληθούν πολιτικά.

«Για μένα η αναδιάρθρωση αποτελεί μονόδρομο και για να αισθανθεί η Ελλάδα κάποια ανακούφιση, αλλά και για να συμβάλουν και οι πιστωτές στη λύση του ελληνικού προβλήματος», λέει χαρακτηριστικά ο «νεότερος γερμανός σοφός».

Παράλληλα, ο Λαρς Φελντ επικρίνει τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, που αντιτίθεται στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι η στάση αυτή οφείλεται στο φόβο για εξάπλωση του φαινομένου και σε άλλες χώρες.

Την ίδια στιγμή διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές βλέπουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων, που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί. Η Κριστιάν Λαγκάρντ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, έδωσε "ψήφο εμπιστοσύνης" στις ελληνικές προσπάθειες, λίγες μέρες πριν την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα.

Μάλιστα η Γαλλίδα υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: "Είμαι αισιόδοξη ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα που θέτει τις βάσεις για δημοσιονομική εξυγίανση".

Και ο Σερβάς Ντερούζ εξέχων στέλεχος της τρόικας είχε πει πως είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην επιλογή της αναδιάρθρωσης σημειώνοντας όμως πως τώρα αρχίζει μια δύσκολη περίοδος για την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να λάβει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις και πρόσθεσε: "Τώρα στην ατζέντα περιλαμβάνονται πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις: ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρύθμιση της υγειονομικής ασφάλισης, αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων. Αυτές οι προσπάθειες απαιτούν χρόνο και συναντούν μεγαλύτερη πολιτική αντίσταση".

Όπως αναφέρει ο κ. Ντερούζ, η συμφωνία με την Ελλάδα προβλέπει ότι η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ, από το 2014 έως το 2020.
Το 2009 υπήρχε πρωτογενές έλλειμμα περίπου 10%, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό 16 μονάδων. Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνει ο κ. Ντερούζ, ακόμη και στην περίπτωση όπου η Ελλάδα αναδιάρθρωνε κατά το ήμισυ το χρέος της, θα εξακολουθούσε να χρειάζεται πλεόνασμα περίπου 3% και στην ουσία, λοιπόν, «δεν θα άλλαζαν και πολλά».

Ο κ. Ντερούζ αναφέρει ακόμη ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα είχε μεγάλο κόστος, καθώς «το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στα χέρια των Ελλήνων πολιτών, των ελληνικών τραπεζών και των συνταξιοδοτικών ταμείων», και επομένως θα δέχονταν ένα ισχυρό πλήγμα αν γινόταν αναδιάρθρωση, ενώ το κράτος θα χρειαζόταν και πάλι να συνεχίσει την εξυγίανση.

Μια αναδιάρθρωση χρέους δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, επανέλαβε ο επικεφαλής του Eurogroup , κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ , όπως μετέδωσε το Reuters.

Όμως αμετακίνητος στη θέση του για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εμφανίζεται για ακόμη μια φορά σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "ΒΗΜΑ", ο σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Λάρς Φέλντ. Ο Γερμανός οικονομολόγος τονίζει πως η ΕΚΤ θα πρέπει να καθησυχάσει τις αγορές με έναν έξυπνο τρόπο αναδιάρθρωσης και προσθέτει: "Γεγονός είναι ότι μια επαναγορά κρατικών χρεογράφων στο 75% της ονομαστικής τους αξίας ισοδυναμεί με ένα 'κούρεμα' της τάξης του 25%. Αυτό θα ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για την Ελλάδα αν και η ανάγκη για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος θα εξακολουθούσε να είναι πιεστική".

Πυρ ομαδόν κατά των σεναρίων της αναδιάρθρωσης εξαπέλυσαν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος , με συνεντεύξεις που παραχώρησαν σε κυριακάτικες εφημερίδες.

Κατά της αναδιάρθρωσης τάσσεται ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης . Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής», σημειώνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν αρνητική και για την ευρωζώνη , αλλά και για την ελληνική οικονομία. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης διερωτήθηκε σε «τι θα ωφελήσει η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους, αν δεν αλλάξουμε την ταυτότητα της οικονομίας μας».

Κατά της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, η οποία θα έφερνε αναγκαστικά μια μεγάλη περίοδο σκληρής λιτότητας, τάσσεται και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης . Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο υφυπουργός Οικονομικών επικρίνει όσους έχουν προτρέξει να ανακινήσουν αυτό το ζήτημα τονίζοντας πως τόσο ο Κώστας Σημίτης, όσο και η Βάσω Παπανδρέου άνοιξαν «λάθος συζήτηση σε λάθος ώρα».

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Άμυνας ζητά να υπάρξει μια θεσμική εγγύηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δανειακές της ανάγκες το 2012 και ότι το τραπεζικό της σύστημα θα παραμείνει σταθερό προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί σφάλμα την αναπαραγωγή στο εσωτερικό της χώρας της συζήτησης για την αναδιάρθρωση, σημειώνει όμως πως είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ ως το 2015 μέσα από άμεσες επενδύσεις , αλλά ότι είναι εφικτός με τη χρηματοοικονομική αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και με στόχο την επαναγορά χρέους.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να χρεοκοπήσει, ούτε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της» τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και εξηγεί ότι «το Μνημόνιο είναι ένα εργαλείο για να κερδίσουμε χρόνο».

Σε συνέντευξη του στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», σημειώνει ότι «προτεραιότητα είναι η διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης, ώστε να προχωρήσουμε με δίκαιο τρόπο στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βγούμε από το τέλμα». Πρέπει, επισημαίνει, σύντομα να έχουμε ένα πραγματικά πλεονασματικό προϋπολογισμό και ένα θετικό αναπτυξιακό πρόσημο.

Produced by