03
ΜΑΙ

Στοχεύει σε επιμήκυνση με όπλο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
(k.xristofilopoulos@xrimatriti.gr)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ


Με την επιθετική εφαρμογή των όρων της δανειακής σύμβασης και την έγκριση από την Ε.Ε. του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος χωρίς αστερίσκους και παρατηρήσεις στο φάκελό του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ξεκινά μαραθώνιο διεθνών επαφών με στόχο την ελάφρυνση της Ελλάδας από το βραχνά του υπερβολικού χρέους στοχεύοντας σε γενναία επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου, που αν επιτευχθεί θα ανακουφίσει τη χώρα και θα αποδεσμεύσει κεφάλαια για την ανάπτυξη.

Ο νέος διπλωματικός μαραθώνιος του Γ. Παπανδρέου θα ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες από το Όσλο της Νορβηγίας στις 13 Μαΐου και στις 25 του ίδιου μήνα θα επισκεφθεί το Παρίσι, με την ατζέντα των υπόλοιπων συναντήσεων να βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κατάρτιση. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη που γνωρίζουν το σχεδιασμό του Μαξίμου , ο πρωθυπουργός έχει σαφή «Οδικό Χάρτη», όχι μόνο για την υλοποίηση του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» αλλά έχει αποφασίσει εντός του δεκαπενθημέρου να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό μέχρι το 2015.

Στη συνέχεια και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και αφού έχει στα χέρια αποτελέσματα που θα ικανοποιούν τους εταίρους, να παλέψει για τη βελτίωση των όρων που εξασφάλισε στη Σύνοδο της 11ης Μαρτίου.

Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ μίλησε αναλυτικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Φυσικά αυτό που επιδιώκει ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αναδιάρθρωση του χρέους που όπως δηλώνουν ειδικοί Έλληνες και ξένοι, θα ήταν καταστροφικό σενάριο και για τη χώρα μας και για την Eυρωζώνη.

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι από τις 5 έως τις 15 Μάη θα κριθεί η πορεία της οικονομίας και της χώρας και αναμένουν ότι θα έχει συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές ο «Οδικός Χάρτης» με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις , ο οποίος συνίσταται στις εξής δεκατρείς προτεραιότητες:

-Να αποφασίσει τα νέα μέτρα για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα του ελλείμματος του 2010.
-Να προσδιορίσει πώς θα αντιστραφεί η αρνητική πορεία των εσόδων. Να ορίσει τα νέα πεδία περικοπών στις δαπάνες των υπουργείων. Να κόψει τον γόρδιο δεσμό των αυθαιρέτων.
-Να αποφασίσει τον τρόπο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και των υπόλοιπων κρίσιμων ΔΕΚΟ .
-Να παρουσιάσει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο .
-Να διορθώσει τις ατέλειες του «Καλλικράτη» που απειλούν τον Προϋπολογισμό.
-Να ορίσει τις πηγές από τις οποίες θα προέλθουν τα 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
-Να καλύψει το κενό συντονισμού, που αναγνωρίζουν πλέον ακόμη και συνεργάτες του πρωθυπουργού.
-Να περάσει τον έλεγχο της Τρόικας και να πάει στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου έχοντας λάβει την πέμπτη δόση του δανείου.
-Να αποφασίσει πώς θα ξεμπλοκάρει τα δημόσια έργα. Να αυξήσει την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ . Να προχωρήσει την επιχείρηση-κάθαρση.
Όλοι προβλέπουν ότι οι αντιδράσεις θα είναι άμεσες και σε διάφορα επίπεδα, καθώς αλλάζει το «σκηνικό» στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ.
Αντιθέτως και παρά την εγχώρια κινδυνολογία, δεν φαίνεται να κινδυνεύει η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου -έστω κι αν η Τρόικα που καταφθάνει στην Αθήνα τις επόμενες μέρες- έχει αρκετές κίτρινες κάρτες να μας δείξει, κυρίως σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, και στις παλινωδίες στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Επίθεση στις Κασσάνδρες

Με μια ιδιαίτερα έντονη διατύπωση -που δεν συνηθίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου- στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο επετέθη κατά της τρομοκρατίας που έχουν εξαπολύσει κατά των πολιτών διάφοροι όπως είπε «δημοσιολογούντες» στους οποίους κατέταξε κόμματα της αντιπολίτευσης, ΜΜΕ, αναλυτές, αλλά και ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι επιδίδονται σε συστηματική καταστροφολογία ως άλλες Κασσάνδρες.

«Αρκετά µε τους εργολάβους της αγωνίας των πολιτών. Φτάνει πια το μοιρολόι και η μιζέρια», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην οξύτατη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους µε αφορμή τη δημόσια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι δεν άφησε στο απυρόβλητο ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία κατηγόρησε για «κακοφωνία» στο συγκεκριμένο θέμα, η οποία «δεν την τιμάει». Χρησιμοποιώντας εκφράσεις ιδιαίτερα σκληρές, ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στους «δημοσιολογούντες» τονίζοντας: «Θα ήταν εγκληματικό εάν η φιλολογία και το εμπόριο του φόβου που βλέπουμε στην εσωτερική πολιτική και μιντιακή συζήτηση κυριαρχούσε και σταματούσε τη δικιά µας υπεύθυνη και κρίσιμη εθνικά δουλειά».

Πιστή εφαρμογή του προγράμματος

Ενόψει της έλευσης της Τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει τρεις στόχους: την υλοποίηση του Μνημονίου, την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου για το 2012 -2013 και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Και για τα τρία θέματα υπάρχουν αντιστάσεις από υπουργούς και από βουλευτές, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδει ότι όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση θα υλοποιηθούν με αποφασιστικότητα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο από την κρίση. Μάλιστα, έκδηλη ήταν η δυσφορία του κυβερνητικού επιτελείου κατά της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη για τις ενστάσεις που εξέφρασε δημόσια σε ότι αφορά τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα που προκάλεσε -σύμφωνα με πληροφορίες- και τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για την πρώην στενή του συνεργάτιδα.

Αν και έγινε προσπάθεια στη συνάντηση Μπιρμπίλη-Παπακωνσταντίνου να πέσουν οι τόνοι και να βγει προς τη δημοσιότητα το μήνυμα ότι «τα βρήκαν», κοινή είναι πλέον η πεποίθηση στο στενό πυρήνα των συνεργατών του Γ. Παπανδρέου ότι υπάρχουν υπουργοί που δεν έχουν κατανοήσει ότι η χώρα σώθηκε στο παρά πέντε και ότι ακόμα βρίσκεται «διασωληνωμένη» και κάνουν προσωπική πολιτική ακόμα κι αν είναι εξωκοινοβουλευτικοί, δηλαδή προσωπικές επιλογές του πρωθυπουργού, που φυσικά οι πολιτικές τους κρίνονται αυστηρότερα, όπως στην περίπτωση της κας Μπιρμπίλη. Είναι γεγονός πως η παρέμβαση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη βάρυνε πολύ το κλίμα στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής κράτησε αποστάσεις από την υπουργό Περιβάλλοντος. Μιλώντας στον Real Fm, δήλωσε πως η ρύθμιση για τα αυθαίρετα «δεν είναι θέμα ούτε του κυρίου Παπακωνσταντίνου, ούτε της κυρίας Μπιρμπίλη. Είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης. Μια τακτοποίηση υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, θα είναι παράνομη και αντισυνταγματική; Δεν νομίζω ότι στέκει αυτό. Αλλά είναι θέμα συλλογικό. Δεν υπάρχει επί της ουσίας διαφορά μεταξύ των υπουργών. Υπάρχει θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, ισονομίας και φυσικά μιας συλλογικής κυβερνητικής απόφασης». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα αποχώρησης της υπουργού Περιβάλλοντος από την κυβέρνηση.
Produced by