03
ΜΑΙ

Προχωρά η αξιοποίηση του Ελληνικού


Διέψευσε ο Υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, τα περί απόσυρσης του ενδιαφέροντος του Κατάρ για την επένδυση στο Ελληνικό ερωτηθείς από δημοσιογράφους, μετά την ενημέρωση στην οποία προέβη προς στελέχη του ΠΑΣΟΚ , στην Ιπποκράτους.

Όπως τόνισε ο κ. Παμπούκης, "αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι εμείς θα κινήσουμε οτιδήποτε είναι τελματωμένο, αυτή είναι η εντολή που έχουμε από τον ελληνικό λαό, εκείνου είναι η περιουσία και δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι -που θα είναι σημαντικό για όλη την περιφέρεια- να μην αξιοποιηθεί επειδή ορισμένοι δημιουργούν διάφορες φοβίες", είπε ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας ότι "η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι εύκολη, έχουμε αρκετά προβλήματα, δεν είναι ανάγκη να δημιουργούμε επιπλέον προβλήματα όταν αυτά δεν υπάρχουν και να δημιουργούμε μια εικόνα της χώρας η οποία δεν είναι θελκτική, τέτοια δημοσιεύματα δεν συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση, αυτό είναι σαφές".

Στο εάν είχε επαφή με το Κατάρ, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως προφανώς και έχει επικοινωνία με την τελευταία να έχει πραγματοποιηθεί πριν από δέκα μέρες στη διάρκεια της οποία το Κατάρ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για την επένδυση στο Ελληνικό.

Όσον αφορά τη σχέση του αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο με την εταιρεία Barcelona Strategic Urban Systems, ο κ Παμπούκης είπε ότι "εξ όσων γνωρίζω είναι υπάλληλος της εταιρείας αυτής. Η εταιρεία αυτή είναι μια ιδιότυπη εταιρεία στην οποία είναι διάφοροι φορείς και εταίροι".

"Όταν συμβάλλεται μια εταιρεία Χ στην οποία υπάρχουν τρεις μελετητές οι οποίοι εργάζονται για την εταιρεία αυτή, τι σημαίνει; Βλέπετε τίποτα περίεργο; Έτσι γίνονται όλες οι συμβάσεις παντού. Όταν για παράδειγμα συμβάλλεται ο Piano (σ.σ.: ο αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου), δεν συμβάλλεται ο Piano ατομικά, συμβάλλεται το γραφείο του Piano" είπε ο κ. Παμπούκης χαρακτηρίζοντας "υπερβολές" την παρατήρηση ότι "ο Αθεμπίγιο είναι κλειδί στην υπόθεση αυτή" και προσθέτοντας ότι "ο Αθεμπίγιο κάνει ένα πρώτο σχέδιο από το οποίο θα προσδιοριστούν οι αξίες, δεν έχει μέσα αρχιτεκτονήματα".

Ερωτηθείς αν θα επιλεγεί η απευθείας ανάθεση ή ο διεθνής διαγωνισμός , ο κ. Παμπούκης είπε ότι "είναι δύο διαφορετικά πράγματα, ούτε ανάθεση θα γίνει και σκεφτόμαστε τι μορφή θα έχει η διαγωνιστική διαδικασία. Προφανώς θα υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις για κάποιον ο οποίος έχει την πραγματική δυνατότητα να συμμετάσχει σε αυτό εφόσον έχει ενδιαφέρον να παρουσιαστεί. Είναι προφανές αυτό".

Σε ότι αφορά την παρατήρηση για "καθυστέρηση στο fast track του Ελληνικού", ο κ. Παμπούκης είπε ότι "το Ελληνικό δεν έχει υπαχθεί στο fast track, αλλά δεν έχει καθυστερήσει επίσης, καθώς "ξεκίνησε" θεωρητικά το 1995 και η μη κοστολογημένη μελέτη του Πολυτεχνείου παραδόθηκε το 2001" και πρόσθεσε ότι "είναι ζήτημα ημερών η κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου".

Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο θα είναι το πρώτο το οποίο στη συνέχει θα τεθεί σε πολυεπίπεδη διαβούλευση, ενώ "στο τέλος θα συγκροτηθεί ένα συνολικό σχέδιο με το οποίο θα πάμε σε μια ανταγωνιστική ή διαγωνιστική διαδικασία".

Σχολιάζοντας την παρατήρηση για "σκιά γύρω από το θέμα της διαφάνειας" ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι "επιχειρείται να δημιουργηθεί "σκιά" για λόγους που είναι προφανείς από δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν και θέλουν την ακινησία, αυτό είναι σαφές, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι κι έτσι".

"Δηλαδή κάτι το οποίο θα έχει μια ανταγωνιστική διαδικασία δημόσια, που θα υπάρχει ανεξάρτητη επιτροπή γνωστή, και η οποία θα πάει και στην Βουλή, αυτό είναι αδιαφανής διαδικασία; Δεν υπάρχει πιο διαφανής και δεν μπορούν τέτοια έργα να είναι αδιαφανή ακόμα κι αν κανείς θα ήθελε να είναι".

Ερωτηθείς αν το δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" εξυπηρετεί ανταγωνιστικά συμφέροντα, ο κ. Παμπούκης είπε ότι "δεν ξέρω τι εξυπηρετούν τα δημοσιεύματα, ούτε με ενδιαφέρει, εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ότι η εικόνα την οποία δίνουμε πρέπει να είναι εικόνα μιας χώρας σοβαρής και ότι η χώρα είναι σε κρίση και ότι λέμε όλοι πρέπει να το σκεφτόμαστε, γιατί όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι σε αυτό".

Σε ότι αφορά την ενημέρωση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το fast track, ο υπουργός Επικρατείας, συμφώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα των στελεχών του Κινήματος για υπαγωγή όλων των επενδύσεων στο fast track.

Επιπλέον τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την όσο το δυνατόν συντομότερη υπερπήδηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων που καθυστερούν τις επενδύσεις.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, σε ότι αφορά τις επενδύσεις μικρού και μεσαίου χαρακτήρα, υπάρχει κινητικότητα από την μεριά του ΠΑΣΟΚ με τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλη Καρχιμάκη, να έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των επενδυτικών προθέσεων, αλλά και τα εμπόδια που υπάρχουν, στις περιφέρειες της Κρήτης, της Κ. Μακεδονίας και της Δ. Ελλάδας κατ' αρχήν, ενώ σύντομα θα υπάρξει ανάλογη καταγραφή και για τις υπόλοιπες περιφέρειες, ενώ την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για τις μικρές και μεσαίες επενδύσεις στην Κρήτη με την συμμετοχή των Χάρη Παμπούκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Τίνας Μπιρμπίλη, Λίνας Μενδώνη (γγ υπουργείου Πολιτισμού), των δύο γενικών γραμματέων της Περιφέρειας Κρήτης, βουλευτών, στελεχών της Περιφέρειας, μελών του Εθνικού Συμβουλίου και όσων μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν να παρακολουθήσουν την διαδικασία.
Produced by