15
ΝΟΕ

Μήνυμα σταθερότητας


Τη νίκη των υποψηφίων που στήριξε το ΠΑΣΟΚ σε οκτώ περιφέρεις καθώς και σε δήμους-«κάστρα» της Νέας Δημοκρατίας, ανεμίζει η κυβέρνηση για να δώσει το μήνυμα της υπεροχής της αλλά και της σταθερότητας για τη χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Με βάση όσα είπε ο πρωθυπουργός στις χθεσινοβραδινές του δηλώσεις και όλα όσα λένε στελέχη του Κινήματος, το αποτέλεσμα δημιούργησε ένα πλαίσιο σταθερότητας, αφού κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό. Η πολιτική αυτή σταθερότητα δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό, όπως λένε στελέχη του Κινήματος, να αναζητήσει τις συμμαχίες που χρειάζεται για να εφαρμόσει την πολιτική του. Υπογραμμίζοντας την τριετή προοπτική της κυβέρνησης, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε θυσίες για να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Αυτές οι θυσίες, αυτές και η συλλογική προσπάθεια πιάνουν τόπο. Τη χρονιά που έρχεται μπορούμε να ρίξουμε το βάρος στις μεγάλες αλλαγές».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες έδειξαν το δρόμο, ζήτησαν τη συνέχεια της πορείας και απαίτησαν την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα της χώρας. «Έχουμε μπροστά μας μία καθαρή τριετία δουλειάς και δημιουργίας για να αλλάξουμε ποριστικά την Ελλάδα. Οι θυσίες πιάνουν τόπο και δε θα πάνε χαμένες», τόνισε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι μπορούμε να αποτινάξουμε τα βάρη του παρελθόντος, να φτιάξουμε μία πολιτεία διαφάνειας και δικαιοσύνης. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε με έμφαση ότι σε αυτόν τον αγώνα έχει δώσει το είναι του και την ψυχή του χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να πάρουν μέρος στον αγώνα για να αλλάξουν όλα όσα μας πληγώνουν, ενώ απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους όσους απείχαν από την εκλογική διαδικασία. «Δεν μας περισσεύει κανείς» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «για να μη στηριζόμαστε σε δάνειες δυνάμεις, να σταθούμε στα δικά μας πόδια, χρειαζόμαστε όλες μας τις δυνάμεις».

Επίσης, έκανε λόγο για μία συμμαχία όλων για μία πατρίδα για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι, μια πατρίδα που δεν αγνοεί τον αδύναμο και δε διώχνει τα νιάτα. Στο τέλος του μηνύματός του ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει χρόνο ικανό και πολύτιμο για να αλλάξει και τόνισε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που πάει την πατρίδα μας μπροστά. Έχουμε τρία χρόνια να κάνουμε ό,τι δεν κάναμε για δεκαετίες. Να δώσουμε μάχη για σωτηρία και αναμόρφωση της πατρίδας. Αυτή τη μάχη μπορούμε να την κερδίσουμε, η μάχη θα είναι στόχος ζωής».

«Απέτυχε η προσπάθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής», τόνισε σε δήλωσή του ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.

Σαμαράς: Θέλουμε να δώσουμε ελπίδα

Στο μήνυμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών έμεινε η αξιωματική αντιπολίτευση. «Ο δεύτερος γύρος επικύρωσε τα πολιτικά συμπεράσματα του α’ γύρου. Η Ν.Δ. βγαίνει ανανεωμένη, δυνατή και υπεύθυνη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε ασφυξία την οικονομία, και τόνισε ότι «η ΝΔ θα σταθεί στην πρώτη γραμμή για να ανοίξει ο δρόμος της ελπίδας». Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε και για την αποχή λέγοντας ότι η κοινή γνώμη έδειξε ότι απορρίπτει τα αδιέξοδα. «Εμείς το μήνυμα το πήραμε», δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Με τις προτάσεις και τις θέσεις μας θέλουμε να δώσουμε ελπίδες στον λαό. Και εκείνοι που ψήφισαν και εκείνοι που δεν ψήφισαν, ζήτησαν αλλαγή πορείας, γιατί η κυβέρνηση με την πολιτική της οδηγεί σε ασφυξία την κοινωνία και σε απόγνωση την κοινωνία». Κλείνοντας διαβεβαίωσε ότι από αύριο η ΝΔ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή για να ανατραπούν τα αδιέξοδα και να ανοίξει για τον λαό μας, ο δρόμος της ελπίδας.

Υπέρ της συγκρότησης μετώπου η Παπαρήγα

Τη συγκρότηση ενός μετώπου, από τα κάτω προς τα επάνω, με στόχο να ματαιωθούν, τουλάχιστον κάποια από τα νέα μέτρα, που θα φέρει η κυβέρνηση και τα οποία «δεν χωράει ανθρώπου νους», ζήτησε η Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα με δήλωσή της. Η Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι το μήνυμα του δεύτερου γύρου των εκλογών είναι ισχυρό, όπως και το μήνυμα του πρώτου γύρου, καθώς εκφράστηκε η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια των πολιτών προς την ΝΔ και την κυβέρνηση, για την επιδέινωση της θέσης τους και απώλεια κατακτήσεων, λόγω Μνημονίου, αλλά και με πρόσχημα το Μνημόνιο .

Η κα Παπαρήγα τόνισε το ΚΚΕ προβληματίζεται από το μεγάλο ποσοστό της αποχής, γιατί, όπως είπε, για λόγους αρχής το κόμμα της είναι υπέρ της ενεργητικής συμμετοχής των πολιτών. Αναφερόμενη σε όσους στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους συνδυασμούς του ΚΚΕ, η κα Παπαρήγα είπε ότι ένα μεγάλο μέρος τους πήγε στην κάλπη - στο δεύτερο γύρο - ψηφίζοντας λευκό και άκυρο, που ήταν και η θέση του κόμματος.

Η κα Παπαρήγα έκανε λόγο για υποκρισία, αναφερόμενη σε σχόλια για την μεγάλη αποχή και διερωτήθηκε ποιοί έστειλαν τον κόσμο στα σπίτια και ποιοί είναι αυτοί που λοιδορούν τους αγώνες.

Η κα Παπαρήγα είπε ότι γίνονται διεργασίες στο λαό και τόνισε την ανάγκη να συναντηθούν με όσους ψήφισαν και τα δύο μεγάλα κόμματα για να κτιστεί ένα παλλαϊκό ρεύμα οργανωμένης πάλης στους τόπους δουλειάς. Η κα Παπαρήγα προέβλεψε ότι η κρίση θα βαθύνει το αμέσως επόμενο διάστημα και τόνισε την ανάγκη ο λαός να διεκδικήσει τα δικαιώματά του και προς αυτή την κατεύθυνση να κινητοποιηθεί και να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων.

Βλέπει εθνικές εκλογές ο Τσίπρας

Η χώρα εισέρχεται σε παρατεταμένη μεταβατική περίοδο με πολιτικές ανακατατάξεις, και στο βάθος της οποίας φαίνονται νέες εθνικές εκλογές εκτίμησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ . Ο κ. Τσίπρας είπε ότι την προηγούμενη Κυριακή οι πολίτες με την ψήφο τους έστειλαν ένα σαφές μήνυμα καταδίκης της πολιτικής του μνημονίου και της τρόικα και πρόσθεσε ότι όσοι δεν επέλεξαν να απέχουν, έστειλαν με στρεβλό τρόπο ένα εξίσου σαφές μήνυμα διαμαρτυρίας που μας αφορά όλους, για διαφορετικούς λόγους.

«Η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας θα είναι δύσκολη και ανηφορική, τόσο για την αυτοδιοίκηση όσο και για την κοινωνία συνολικά, ενώ προέβλεψε ότι η χρεοκοπία του μνημονίου θα φέρει νέα σκληρά και αντικοινωνικά μέτρα που θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο την οικονομία και την κοινωνία». Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι έδειξαν να μην κατανοούν τα μηνύματα της κάλπης και της αποχής , καθώς «όλη την εβδομάδα γίναμε μάρτυρες της ίδιας έπαρσης και αλαζονείας από κυβερνητικά στελέχη, που δεν δίστασαν να λένε, εντός και εκτός Ελλάδας, πως δικαιώθηκε η πολιτική τους και ότι η κοινωνία στηρίζει την πολιτική τους».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τέλος την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενότητα της Αριστεράς και στη συνάντηση με δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου και της οικολογίας.Produced by