17
ΝΟΕ

Παραπομπή Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού για το Βατοπέδι


Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των πρώην υπουργών Ευάγγελου Μπασιάκου και Αλέξανδρου Κοντού και του πρώην υφυπουργού Πέτρου Δούκα για αδίκημα αποφάσισε στις τρεις και μισή τα ξημερώματα σήμερα η Βουλή μετά από μυστική ψηφοφορία, στην οποία μετείχαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , του ΚΚΕ , του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές. To αδίκημα της απιστίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει παραγραφεί.

Δεν παραπέμπονται οι πρώην υπουργοί Θ. Ρουσόπουλος και Γ. Βουλγαράκης, καθώς δεν συγκεντρώθηκε η απόλυτη πλειοψηφία του όλου του αριθμού των βουλευτών, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής και του νόμου για την ποινική ευθύνη των υπουργών. Ουδείς παραπέμπεται με την κατηγορία του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Ειδικότερα ο Ευ. Μπασιάκος και ο Π. Δούκας παραπέμπονται για αυτουργία και συναυτουργία στο αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση και μη των συναυτουργών πολιτικών προσώπων και μη που αναφέρονται στο πόρισμα της Επιτροπής και στη σχετική ποινική δικογραφία το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 73.000 ευρώ, από την οποία η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ. Ο Αλ. Κοντός παραπέμπεται για συναυτουργία στο αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση και μη των συναυτουργών πολιτικών προσώπων και μη.

Κατόπιν της απόφασης της Βουλής θα ακολουθηθεί η διαδικασία για την συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, στο οποίο παραπέμπονται οι πρώην υπουργοί.

Στην ψηφοφορία, συμμετείχαν 184 βουλευτές, ενώ στήθηκαν πέντε κάλπες. Εκτός από τους 88 της ΝΔ και τους 15 του ΛΑΟΣ, οι οποίοι αποχώρησαν, απόντες από την ψηφοφορία ήταν 11 βουλευτές του ΚΚΕ (Α. Παπαρήγα, Κ. Καζάκος, Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Μαρίνος, Σ. Καλαντίδου, Ιω. Ζιώγας, Χ. Χαραλάμπους, Στ. Σκοπελίτης, Ν. Μωραϊτης, Απ. Νάνος) από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης και ο ανεξάρτητος Κ. Κιλτίδης. Η δύναμη των κομμάτων καταγράφεται ως εξής: 157 βουλευτές ΠΑΣΟΚ, 88 ΝΔ, 22 ΚΚΕ, 15 ΛΑΟΣ, 8 ΣΥΡΙΖΑ και 10 ανεξάρτητοι.

Η διαδικασία τόσο της συζήτησης όσο και της ψηφοφορίας εκτυλίχθηκε σε βαρύ κλίμα και υπό καθεστώς έντονης αμφιθυμίας από όλες τις πτέρυγες.

Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που εισηγήθηκε τις παραπομπές, στα «πηγαδάκια» εμφανίστηκε διχασμένο και μέχρι τη μία το βράδυ - οπότε έπρεπε να εκφράσουν στην κάλπη την βούλησή τους - οι βουλευτές δεν ήξεραν τι να πράξουν αφού αφενός δεν μπορούσαν να στηρίξουν τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της πλειοψηφίας κατά των πρώην υπουργών, αφετέρου αν δεν ψήφιζαν υπέρ θα κατέληγε σε «βατερλώ» του κυβερνώντος κόμματος, που τόσους μήνες εμμένει να φτάσει τους πρώην υπουργούς ως το Δικαστικό Συμβούλιο.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με βάση το οποίο δεν παραπέμπεται ο Θ. Ρουσόπουλος και ο Γ. Βουλγαράκης - ειδικά ο πρώτος στον υποτιθέμενο ρόλο του οποίου στηρίχθηκε όλο το κατηγορητήριο εναντίον του και εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, κατέδειξε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ότι το κυβερνών κόμμα δεν έπεισε ούτε τους ίδιους του τους βουλευτές. Το ίδιο συνέβη και για την κατηγορία για το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», για την οποία ουδείς παραπέμπεται.

Ο προβληματισμός των κυβερνητικών βουλευτών πυροδοτήθηκε και από το γεγονός ότι τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ) τάχθηκαν, το καθένα με διαφορετικό σκεπτικό υπέρ ή κατά της κάθε πρότασης παραπομπής στοιχειοθετώντας τις θέσεις τους με νομικά επιχειρήματα και πάντως υποστηρίζοντας όλοι ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τους πρώην υπουργούς. Επίσης η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε από νωρίς εκτός Ολομέλειας ότι ψηφίζει «ένα μεγάλο όχι» σε όλα, τονίζοντας μάλιστα πως συντελείται ένα έγκλημα. Εστίασε την κριτική της στο ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ευθυνών των πρώην υπουργών, ακόμη ότι η Βουλή είναι εκείνη που πρέπει να αποφανθεί για παραγραφή κι όχι το Δικαστικό Συμβούλιο, ενώ εξέφρασε την ένστασή της για την διαδικασία της επιστολικής ψήφου εκ μέρους των μελών του Κοινοβουλίου, που απουσίαζαν στο εξωτερικό.

Η ΝΔ αποχώρησε από την ψηφοφορία καταγγέλλοντας «σκευωρία» και προειλλημμένες αποφάσεις με το σκεπτικό ότι δεν απαντήθηκε με πληρότητα, τίποτα απ' όσα διερευνήθηκαν, ώστε να αναδειχθούν αποχρώσες ποινικές ευθύνες. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα Κώστας Τζαβάρας προανήγγειλε διαβίβαση των πρακτικών της συνεδρίασης στον εισαγγελέα για την διερεύνηση του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας. Από την ψηφοφορία αποχώρησε και ο ΛΑΟΣ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μάκη Βορίδη να καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ ότι αρνείται να τοποθετηθεί για την παραγραφή των αδικημάτων.

Το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας ανακοινώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα, αφού προηγήθηκε πολύωρη συζήτηση επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι στην οποία μίλησαν οι εμπλεκόμενοι πρώην υπουργοί Γιώργος Βουλγαράκης (Πολιτισμού), Ευάγγελος Μπασιάκος και Αλέξανδρος Κοντός (Αγροτικής Ανάπτυξης) και Πέτρος Δούκας (π. υφ. Οικονομικών) ενώ ο Θ. Ρουσσόπουλος δεν προσήλθε επικαλούμενος ότι δεν έχει τίποτα να προσθέσει σε όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει για την υπόθεση.

Οι εισηγητές εξέφρασαν την άποψη των κομμάτων τους, βασισμένη στα πορίσματα που εξέδωσαν οι εκπρόσωποί τους - μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση.

Ο Δ. Τσιρώνης του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση, έδειξε ότι τα πολιτικά πρόσωπα, εάν δεν ωφελήθηκαν τα ίδια, συνέβαλαν στον πλουτισμό άλλων προσώπων ενώ είπε πως αναζητώνται οι αποδέκτες πακτωλού χρημάτων μέσω του οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου της Μονής Βατοπεδίου της διερεύνησης των συναλλαγών των λογαριασμών που έχουν ανοίξει από την Τράπεζα της Ελλάδας και τα 16 ειδικά φορολογικά συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης επικαλέστηκε τα κενά του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να αντιστρέψει τον νομοθετικό ρόλο του Κοινοβουλίου, μετατρέποντάς το σε δικαστήριο τετελεσμένων αποφάσεων. Ακόμη, επικαλέστηκε την αδυναμία του υπουργού Οικονομικών όταν εμφανίστηκε στην Επιτροπή, να εξηγήσει γιατί δεν έγινε αποτίμηση της αξίας των ανταλλαγέντων ακινήτων και ανέφερε ότι το προεδρείο της Προανακριτικής, παρανόμως έκρινε πως την αποτίμηση της αξίας των ανταλλαγεισών εκτάσεων δεν έπρεπε να την κάνει το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, αλλά οι Δ.Ο.Υ. - και το ΠΑΣΟΚ απέκρυψε την ύπαρξη τεσσάρων εκθέσεων διεθνών οίκων ότι δεν υπάρχει ζημία.

Υπέρ της παραπομπής στο Δικαστικό Συμβούλιο των κ. Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού, μόνον για την κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία, τάχθηκε από την πλευρά του ΚΚΕ ο Αντώνης Σκυλλάκος και τάχθηκε κατά της παραπομπής των κ. Θ. Ρουσσόπουλου και Γ. Βουλγαράκη με το σκεπτικό ότι «δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις». Απέρριψε δε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αλλά και της απάτης, αφού δεν συζητήθηκαν καν, τόσο στην εξεταστική όσο και στην προανακριτική και τίθεται τώρα «μόνο και μόνο για να μην υπάρξει παραγραφή».

«Ντροπή για τον νομικό μας πολιτισμό», χαρακτήρισε το πόρισμα της πλειοψηφίας ο Θανάσης Πλεύρης (ΛΑΟΣ) ειδικά καθώς δεν παίρνει θέση επί της εξαλείψεως του αξιοποίνου και χαρακτήρισε δικονομικά απαράδεκτη την επίκληση αδικημάτων, όπως το ξέπλυμα και την απάτη που δεν υπήρχαν στο κατηγορητήριο. Δε για τους κ. Ρουσσόπουλο και Βουλγαράκη ο βουλευτής του ΛΑΟΣ είπε ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταλογιστεί κάποια ευθύνη, ενώ για τους τρεις άλλους υπουργούς υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση απιστίας, πλην όμως σε κάθε περίπτωση έχει επέλθει παραγραφή κάτι για το οποίο θα πρέπει γνωμοδοτήσει και να αποφασίσει η Βουλή και όχι το Δικαστικό Συμβούλιο.

Στο θέμα της παραγραφής των ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων επικέντρωσε κατά την παρέμβασή του και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης για να κατηγορήσει την κυβέρνηση για «εμπάθεια» έναντι των πολιτικών της αντιπάλων σε μία εποχή που χρειάζεται να πρυτανεύσει η συναίνεση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης ο βουλευτής Θ. Δρίτσας είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σταθούν τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος και για ηθική αυτουργία για τους κ. Βουλγαράκη και Ρουσσόπουλο.

Για απιστία όμως στην υπηρεσία ζήτησε να υπάρξει παραπομπή για τους κ. Δούκα, Μπασιάκο και Κοντό. Κοινός τόπος στις ομιλίες των κ. Μπασιάκου, Κοντού, Δούκα και Βουλγαράκη ήταν η εκτίμηση ότι διώκονται χωρίς στοιχεία, με αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να στήσει ειδικά δικαστήρια για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Όλοι δε ανεξαιρέτως σημείωσαν με έμφαση ότι δέχονται άδικη και διαρκή συκοφάντηση με τον Αλέξανδρο Κοντό να δηλώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα για να αποτινάξει από πάνω του κάθε σπίλωση, και τον Ευάγγελο Μπασιάκο να καταλογίζει στους συναδέρφους του κομματική εμπάθεια κάνοντας λόγο για κατευθυνόμενο και προκαθορισμένο αποτέλεσμα.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης τόνισε ότι έχει απόλυτα καθαρή τη συνείδησή του, ότι έχει κάνει την αυτοκριτική του για πράγματα που πίκραναν τους πολίτες και σημείωσε ότι έχει υποστεί τεράστιο οικογενειακό, κοινωνικό και προσωπικό κόστος ενώ ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας χαρακτήρισε ενέργεια μικρότητας που τραυματίζει τον κοινοβουλευτισμό την πρόταση για την παραπομπή του.

Της επί της ουσίας συζήτησης, προηγήθηκε για περισσότερη από μιάμιση ώρα σφοδρή αντιπαράθεση με την ΝΔ να αντιδρά στην απόφαση του προεδρείου να ληφθούν υπόψη επιστολικές ψήφοι μελών του κοινοβουλίου που απουσίαζαν στο εξωτερικό μεταξύ των οποίων και αυτή του πρωθυπουργού. Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναρωτήθηκε πως είναι δυνατό απόντες άνθρωποι που δεν έχουν ακούσει, ούτε τους εισηγητές, ούτε τους απολογούμενους να ψηφίζουν και έθεσε θέμα ακυρότητας της διαδικασίας. Με την ΝΔ συμφώνησαν ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΚΚΕ ψήφισε λευκό στη ψηφοφορία που ακολούθησε.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καταγράφηκε ως εξής:

- Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ:

Για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος: ΝΑΙ 130 ΟΧΙ 38 ΠΑΡΩΝ 8
Για αδίκημα απιστίας σε βάρος του δημοσίου: ΝΑΙ 131 ΟΧΙ 37 ΠΑΡΩΝ 9
Για παράβαση καθήκοντος: ΝΑΙ 130 ΟΧΙ 38 ΠΑΡΩΝ 9

- ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ:

Για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.: ΝΑΙ 139 ΟΧΙ 29 ΠΑΡΩΝ 8
Για αδίκημα απιστίας σε βάρος του δημοσίου: ΝΑΙ 162 ΟΧΙ 9 ΠΑΡΩΝ 7
Για παράβαση καθήκοντος: ΝΑΙ 139 ΟΧΙ 27 ΠΑΡΩΝ 10

- ΑΛ. ΚΟΝΤΟΣ:

Για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος: ΝΑΙ 134 ΟΧΙ 34 ΠΑΡΩΝ 9
Για αδίκημα απιστίας σε βάρος του δημοσίου: ΝΑΙ 155 ΟΧΙ 13 ΠΑΡΩΝ 8
Για παράβαση καθήκοντος: ΝΑΙ 136 ΟΧΙ 31 ΠΑΡΩΝ 9

- Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ:

Για παράβαση καθήκοντος: ΝΑΙ 104 ΟΧΙ 54 ΠΑΡΩΝ 20

- Π. ΔΟΥΚΑΣ:

Για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος: ΝΑΙ 134 ΟΧΙ 34 ΠΑΡΩΝ 8
Για αδίκημα απιστίας σε βάρος του δημοσίου: ΝΑΙ 156 ΟΧΙ 11 ΠΑΡΩΝ 7
Για παράβαση καθήκοντος: ΝΑΙ 135 ΟΧΙ 30 ΠΑΡΩΝ 8
(Στην κάλπη βρέθηκαν 178 έγκυρα, 6 άκυρα και 1 λευκό)


Produced by