24
ΝΟΕ

Χρυσοχοϊδης: Να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο επιθετικής και ανταγωνιστικής οικονομίας


Ως ευκαιρία να δημιουργήσουμε στη χώρα μας μια νέα αναπτυξιακή πραγματικότητα, ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, εξωστρέφειας, μιας επιθετικής και ανταγωνιστικής οικονομίας χαρακτήρισε τη σημερινή κρίση, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ , ο οποίος συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη και των Υφυπουργών, Παναγιώτη Ρήγα και Ντίνου Ρόβλια.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε ειδική αναφορά στη συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, ώστε να ενταθεί ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ και η υλοποίηση των ώριμων έργων στην Περιφέρεια, προκειμένου «να φέρουμε το ΕΣΠΑ έναν χρόνο μπροστά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ζήτημα της ρευστότητας τόνισε ότι "Αν προσθέσουμε τα νέα Ταμεία καθώς και τα δάνεια που θα διοχετευθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, περίπου 5 δισ. ευρώ θα διατεθούν στην αγορά μέχρι και το 2011" και υπενθύμισε ότι μέχρι τώρα έχουμε διοχετεύσει στην αγορά περίπου ένα δισ. ευρώ.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι "Επιχειρούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο περιφερειακής σύγκλισης και ανάπτυξης μέσα από τον νέο επενδυτικό νόμο" και υπογράμμισε ότι " Στηρίζουμε φανατικά την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία".

Μάλιστα, παρατήρησε ότι "φέρνουμε στη Βουλή νομοσχέδια για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις Βιομηχανικές Περιοχές και τη δημιουργία σύγχρονων Επιχειρηματικών Πάρκων, τη δραστική απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων».

Τέλος, υποστήριξε ότι είναι καιρός να κάνουμε μια νέα αρχή και υπογράμμισε ότι εάν διατηρήσουμε το ίδιο μοντέλο, το 2013 θα είμαστε μια χώρα χωρίς ευκαιρίες και χωρίς προοπτική.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, οι βουλευτές επεσήμαναν την αναγκαιότητα να υπάρξουν γρήγοροι ρυθμοί στις προσπάθειες για ανάπτυξη και σημείωσαν ότι αποτελούν άμεσες προτεραιότητες, η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, η εξεύρεση τρόπων για ισχυρότερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες καθώς και η αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος.
Produced by