25
ΝΟΕ

Καραμανλής: Η ΝΔ είναι το σπίτι μας


Έλυσε τη σιωπή του μέσω συνεργατών του για όσα συμβαίνουν στη ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής . Κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό τόνιζαν χαρακτηριστικά πως «η ΝΔ είναι το σπίτι μας και στηρίζουμε το κόμμα μας».

Πληροφορίες φέρουν τον Κώστα Καραμανλή να μετέχει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, χωρίς να λαβαίνει το λόγο για να τοποθετηθεί. Στο μεταξύ τον ασκό του Αιόλου στο χώρο της Κεντροδεξιάς έχουν ανοίξει οι διαγραφές και αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ., που ακολούθησαν την ανακοίνωση ίδρυσης της Δημοκρατικής Συμμαχίας από τη Ντόρα Μπακογιάννη. Μετά τη διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη την Τρίτη και την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Ηλείας Γιώργου Κοντογιάννη την Τετάρτη, στο μικροσκόπιο της ηγεσίας της Ν.Δ. έχουν μπει οι κινήσεις άλλων βουλευτών που θεωρούνται «ύποπτοι» για μετακίνηση στο νέο κόμμα, όπως ο Κώστας Καραγκούνης, η Έλσα Παπαδημητρίου κ.ά.

Η Ρηγίλλης κάνει πλέον ανοιχτά λόγο για «νέα αποστασία» και για οργανωμένο σχέδιο της κα Μπακογιάννη που στόχο έχει να αποδυναμώσει τη Ν.Δ. και να στηρίξει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ . Γι’ αυτό και στην αυριανή, κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να στείλει τελεσίγραφο σε όσους βουλευτές… λοξοκοιτάζουν προς τη ΔΗ.ΣΥ. και να τους καλέσει να παραδώσουν πρώτα τις βουλευτικές έδρες του και μετά να φύγουν από το κόμμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στελέχη της Ν.Δ. καλούν τόσο τον κ. Αυγενάκη όσο και τον κ. Κοντογιάννη να παραιτηθούν από βουλευτές, καθώς θεωρούν βέβαιο ότι θα προσχωρήσουν στο κόμμα της κας Μπακογιάννη και χαρακτηρίζουν «ηθικά και πολιτικά ανάρμοστο» να «μεταφέρουν» σε αυτό τις βουλευτικές έδρες τους. Πάντως και οι δύο βουλευτές ξεκαθαρίζουν ότι δεν σκοπεύουν να παραδώσουν τις έδρες τους, με τον κ. Κοντογιάννη μάλιστα να στέλνει μήνυμα στη Ρηγίλλης ότι η έδρα του «ανήκει στον Κώστα Καραμανλή». Ο βουλευτής Ηλείας, μιλώντας στο «ΒΗΜΑ» εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του προέδρου της Ν.Δ., απαντώντας στις καταγγελίες περί αποστασίας: «Ποια αποστασία; Εγώ δεν έριξα κυβέρνηση!».

Την ίδια ώρα, φουντώνουν οι φήμες σχετικά με το ποιος ή ποιοι θα είναι οι επόμενοι που θα εγκαταλείψουν τη Ν.Δ. για το κόμμα της κας Μπακογιάννη. Ο βουλευτής Εύβοιας της Ν.Δ. Σίμος Κεδίκογλου , πολιτικός φίλος της κας Μπακογιάννη, επιχείρησε σήμερα να βάλει τέλος στα σενάρια που αφορούν το πρόσωπό του, ξεκαθαρίζοντας μέσω του «ΒΗΜΑ 99,5» ότι «ήμουν, είμαι και θα είμαι Νέα Δημοκρατία» και συμπληρώνοντας ότι «ένα μικρό κόμμα συγκυβέρνησης δεν μου ταιριάζει». Αλλά και ο Γιάννης Ιωαννίδης, το όνομα του οποίου προστέθηκε στη λίστα των «υπόπτων» τις τελευταίες ώρες, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό διεμήνυσε σε κάθε κατεύθυνση ότι «έχω μάθει να υπηρετώ την ομάδα στην οποία βρίσκομαι κάθε φορά, δεν έχω δώσει δικαίωμα να με ρωτάνε εάν θα πάω στο κόμμα Μπακογιάννη». Υπό παρακολούθηση βρίσκονται και οι βουλευτές Θανάσης Γιαννόπουλος, Γεράσιμος Γιακουμάτος και Μιχάλης Μπεκίρης, οι οποίοι ωστόσο τονίζουν ότι θα παραμείνουν στη Ν.Δ.

Στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., πάντως, το λόγο θα μπορούν να πάρουν και βουλευτές –για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό–, κάτι που κάνει τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά να μιλούν για πιθανότητα «εκπλήξεων» ακόμα και από κάποιον βουλευτή που δεν ανήκει στους «συνήθεις ύποπτους». Σημειώνουν, μάλιστα, ότι ίσως μία τέτοια εξέλιξη να είναι προτιμότερη τώρα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο και να μη «σέρνονται» φήμες και σενάρια για πολύ καιρό. Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμμαχίας, τηρείται στάση αναμονής, ενώ οι καταγγελίες της Ρηγίλλης για «οργανωμένο σχέδιο» χαρακτηρίζονται από το κόμμα «θεωρίες συνωμοσίας» που τροφοδοτούνται από τα «αδιέξοδα» της ηγεσίας της Ν.Δ. Η κα Μπακογιάννη, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι αν αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. προσχωρήσουν στο κόμμα της, θα σχηματίσει Κοινοβουλευτική Ομάδα στην παρούσα Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζονται κατ’ ελάχιστο 10 βουλευτές. Αν στη ΔΗ.ΣΥ. προσχωρήσουν οι κ. Αυγενάκης και Κοντογιάννης –κάτι που θεωρείται θέμα χρόνου– τότε το κόμμα θα διαθέτει 5 εν ενεργεία βουλευτές


Produced by