25
ΝΟΕ

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την διάταξη εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης


«Μη ζήτημα», χαρακτήρισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης το θέμα που ανέκυψε μετά τους προβληματισμούς που θέτει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής για τη διαδικασία εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών και τα όσα υποστήριξε στην Ολομέλεια η βουλευτής της ΝΔ Ευγενία Τσουμάνη - Σπέντζα.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 7 του νόμου περί της ίσης εργασιακής μεταχείρισης ανδρών και γυναικών - το οποίο συζητήθηκε και ψηφίστηκε σήμερα από την Βουλή - υπάρχει σαφής απαγόρευση στην ύπαρξη διαφορετικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ των δύο φύλων.

Σύμφωνα με την άποψη του επιστημονικού συμβουλίου, τίθεται θέμα συνέχισης ή μη της ισχύος των μεταβατικών διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Πρόκειται για τις διατάξεις εκείνες που έδιναν «αέρα» τριετίας στις γυναίκες εργαζόμενες πριν την τελική εξίσωση των ορίων ηλικίας.

Θέτοντας το θέμα η κα Τσουμάνη ανέφερε πως η διάταξη βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την ισχύ των μεταβατικών διατάξεων για την εφαρμογή της εξίσωσης ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. «Δεν είναι τυχαίο», τόνισε, «ότι αυτό υποστηρίζεται από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής όσο και από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) καθώς και από έγκριτους νομικούς».

Απαντώντας ο Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε πως το ζήτημα λύθηκε με τον νέο ασφαλιστικό νόμο: Από τη στιγμή, δήλωσε, που τα ταμεία των ΔΕΚΟ πέρασαν, με την ένταξη τους στο ΙΚΑ , στο γενικό ασφαλιστικό σύστημα, δεν υπάρχει θέμα μη ισχύος της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται από το νόμο 3865/2010.

«Πιθανώς η επιστημονική επιτροπή να μην είχε ενημερωθεί καλώς. Ίσως να μην είχε παρακολουθήσει όλες τις εξελίξεις στο θέμα του Ασφαλιστικού», ήταν η απάντηση του υπουργού στο ερώτημα γιατί η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό.

Ο υπουργός μάλιστα πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος επαναδιατύπωσης του συγκεκριμένου άρθρου. «Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής στο καθεστώς των μεταβατικών διατάξεων ούτε οποιασδήποτε τροποποίησης του νόμου που ψηφίστηκε»,είπε χαρακτηριστικά.

Σε δήλωσή της προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες η κα Τσουμάνη υποστήριξε ότι η «μελλοντική» μετάβαση στο ΙΚΑ των ασφαλισμένων του Δημοσίου και των ειδικών Ταμείων δεν λύνει το ζήτημα του χαρακτηρισμού της επαγγελματικής ασφάλισης, αφού αυτό εξαρτάται από τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Επέμεινε δε ότι ο κίνδυνος να καταργηθούν οι μεταβατικές διατάξεις παραμένει και κάλεσε την κυβέρνηση να επαναδιατυπώσει την διάταξη, έστω και την ύστατη στιγμή.


Produced by