01
ΔΕΚ

Κυβέρνηση: Στοίχημα υψηλού ρίσκου τρίμηνης διάρκειας


ΤOY KΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (k.xristofilopoulos@xrimatriti.gr)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Στο πιο κρίσιμο ίσως τρίμηνο της μεταπολίτευσης εισέρχεται η χώρα καθώς η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει τρεις αμφιβόλου επιτυχίας μάχες. Στο εσωτερικό μέτωπο με τους συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ , στις οποίες θα μπει το νυστέρι της εξυγίανσης με οδυνηρές περικοπές , στο συντονισμό του Υπουργικού Συμβουλίου που λειτουργεί με διαφορετικές ανά υπουργείο ταχύτητες σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα με το Μνημόνιο , και στο εξωτερικό όπου στα μέσα Δεκεμβρίου στη καθοριστική σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., θα κριθεί το μέλλον της ευρωζώνης.Από την έκβαση αυτών των μετώπων θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό όχι μόνο η απρόσκοπτη συνέχιση των δόσεων της δανειακής σύμβασης, αλλά και η προσπάθεια της χώρας να ανακτήσει την διαπραγματευτική της δύναμη ως απόρροια της αλλαγής κλίματος υπέρ της Ελλάδας λόγω της υπερπροσπάθειας που καταβάλλει η χώρα και που ήδη έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται.

Την αναγκαιότητα της συνέχισης αυτής της προσπάθειας επεσήμανε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχε την προηγούμενη εβδομάδα είτε στο Υπουργικό Συμβούλιο είτε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ , στις οποίες ζήτησε «αγώνα δρόμου» από τους υπουργούς, αλλά και συντονισμό κυβέρνησης κόμματος για να γίνει δυνατόν να τηρηθούν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Μάλιστα αναλαμβάνει ο ίδιος την καθημερινή παρακολούθηση των υπουργείων, συνεπικουρούμενος από το δίδυμο Ραγκούση - Παπακωνσταντίνου που έχουν ο πρώτος την ευθύνη του συντονισμού της κυβέρνησης και ο δεύτερος την πιστή εφαρμογή των όρων της δανειακής σύμβασης.

Το βαρύ πρόγραμμα του τριμήνου περιλαμβάνει την προώθηση το συντομότερο όλων των εκκρεμών νομοθετικών πρωτοβουλιών που αφορούν την ανάπτυξη, την επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ , την ολοκλήρωση του αναπτυξιακού νόμου, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και των κλειστών επαγγελμάτων. Τα πιο πολλά από αυτά τα θέματα περιέχονται στο Μνημόνιο και θα έπρεπε να είναι έτοιμα από τον Σεπτέμβριο. Άλλες εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσουν άμεσα είναι: Η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η επιτάχυνση της αδειοδότησης επιχειρήσεων και το σχέδιο δράσης για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Εκείνο όμως που ανησυχεί ιδιαίτερα τα κυβερνητικά στελέχη είναι η κόντρα που θα προκληθεί από τις σαρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ και από τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν στους εργαζόμενους και φυσικά στους συνδικαλιστές, που μάλιστα στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανήκουν στη συνδικαλιστική παράταξη του κυβερνώντος κόμματος, την ΠΑΣΚΕ. Ήδη οι δηλώσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών δείχνουν πολεμική διάθεση και είναι προάγγελος στο τι μπορεί να ακολουθήσει. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος για να περάσει το μήνυμα προς το κόμμα ότι «η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο και εργασιακή ειρήνη για να σώσει τη χώρα», αλλιώς πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Είναι γεγονός ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία κατά των σπάταλων ΔΕΚΟ φέρνει σε δυσχερή θέση τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και όπως λένε κυβερνητικά στελέχη οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά την οικονομική κατάσταση της χώρας και ότι η διαβεβαίωση πως δεν θα γίνουν απολύσεις διασφαλίζει την ανοχή τους στις αυτονόητες μεταρρυθμίσεις.

Προβλήματα συντονισμού


Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε, τη συγκρότηση Τριμερούς Επιτροπής από εκπροσώπους της κυβέρνησης, του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία σε συνεργασία με τους υπουργούς θα προετοιμάζει τα νομοσχέδια, πριν την κατάθεσή τους.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ζήτησε να σταματήσει ο αποσυντονισμός της κυβέρνησης, λόγω των δηλώσεων υπουργών, ο δε πρωθυπουργός ζήτησε από τα κομματικά στελέχη να υπάρξει κοινωνική ειρήνη ενός έτους για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι και να πάει μπροστά η χώρα.

Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε πολιτική διαδικασία, όπως Συνδιάσκεψη, προκειμένου να συζητηθεί το ιδεολογικό του στίγμα και η ιδεολογικοπολιτική στρατηγική του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου δεν ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς είχε τεθεί ζήτημα αναδιοργάνωσης με αφορμή την υπουργοποίηση των κ.κ. Κουτσούκου, Κουσελά και Όθωνα που είναι μέλη του οργάνου.

Ο Γ. Παπανδρέου, εξάλλου, ανέφερε ότι κρίνεται δύσκολη η σύγκληση, μέχρι τα Χριστούγεννα, του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εκλεγεί νέο Πολιτικό Συμβούλιο.

Εθνικό Σχέδιο πέρα από το Μνημόνιο

Το μεγάλο πρόβλημα μπορεί να είναι η αγχωτική εφαρμογή των όρων του Μνημονίου, η ανασφάλεια ωστόσο των πολιτών και ο φόβος για το αύριο νεκρώνει κάθε δημιουργική πρωτοβουλία στη χώρα και νεκρώνει επίσης κάθε προοπτική επενδύσεων και αναπτυξιακών προσπαθειών.

Ήδη σε κυβέρνηση και κόμμα έχουν αρχίσει να γίνονται συζητήσεις διαφυγής από τη μνημονιολογία, τη μνημονιολατρεία και την αντιμνημονιακή ρητορεία και να μπει σε εφαρμογή ένα νέο όραμα για τη χώρα, ένα νέο Εθνικό Σχέδιο που θα εμπνεύσει τους πολίτες, θα τους δώσει ελπίδα και προοπτική, με βασικό μότο ότι η χώρα δεν είναι μόνο Μνημόνιο. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται ο υπουργός Άμυνας Ε. Βενιζέλος , ο βουλευτής Π. Οικονόμου ο οποίος μάλιστα έδωσε σε συνέντευξή του και το περίγραμμα του σχεδίου, όπως το παρουσίασε στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Οικονόμου, ο Γ. Παπανδρέου του ζήτησε να επεξεργαστεί τις απόψεις του και για το Εθνικό Σχέδιο και να τις καταθέσει ώστε σε συνδυασμό με άλλες προτάσεις που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση να ενσωματωθούν στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της χώρας.

Μεγάλο ζητούμενο πάντως είναι για την κυβέρνηση η υλοποίηση σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα όπως έλεγε υπουργός της κυβέρνησης, ακόμα και το Υπουργικό Συμβούλιο της πιο σύγχρονης χώρας να είχαμε, όλα να συνωμοτούσαν υπέρ της προσπάθειάς μας, όλοι να ήταν σύμφωνοι με τις αλλαγές, πάλι το εγχείρημα να γίνουν τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο θα φαινόταν ανέφικτο.


Υπουργοί πολλών ταχυτήτων


Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν υπουργοί διαφορετικών ταχυτήτων, εκείνων που πιστεύουν ότι η πολιτική επιβίωσή τους περνάει μέσα από το στοίχημα της σωτηρίας της χώρας και δίνονται στο σκοπό τους χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, και εκείνοι που λειτουργούν παραδοσιακά, σαν να μην έχει συμβεί στη χώρα τίποτα, και συνεχίζουν να χαϊδεύουν αυτιά. Αν και οι δεύτεροι είναι σαφώς λιγότεροι από την πρώτη περίοδο όταν έγινε γνωστό το μέγεθος του προβλήματος, ωστόσο εξακολουθούν να εγείρουν ενστάσεις για διάφορες τομές που επιχειρούνται και ενοχλούν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Κινήματος. Η πιο δραστήρια ομάδα ωστόσο είναι η πρώτη η οποία θεωρεί ότι θα δικαιωθεί από το αποτέλεσμα και αποτελείται κυρίως από τους Ε. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο, Α. Διαμαντοπούλου και Μ. Χρυσοχοΐδη.

Οι ομαδοποιήσεις βέβαια δεν παίρνουν τη μορφή αντιπαραθέσεων, δημιουργούν όμως προβλήματα αποσυντονισμού με αποτέλεσμα τα χρονοδιαγράμματα να φαίνονται ανέφικτα. Την προηγούμενη εβδομάδα σε κυβερνητική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας, Κ. Σκανδαλίδης , Π. Γερουλάνος, Χ. Παμπούκης και η Τίνα Μπιρμπίλη, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους παριστάμενους υπουργούς να επιταχύνουν τους ρυθμούς στα θέματα της ανάπτυξης και να συντάξουν ένα σχέδιο δράσης για τις επόμενες 100 ημέρες. Επίσης, προτάθηκε να οριστεί ένας συντονιστής ανά υπουργείο, ο οποίος θα έχει ανοικτή γραμμή με το γραφείο του Πρωθυπουργού, ωστόσο απόφαση δεν ελήφθη. Σε πρώτη φάση συμφωνήθηκε να τεθούν οι προτεραιότητες για την ανάπτυξη και έπειτα να συζητηθεί πώς θα συντονιστούν οι επί μέρους δράσεις. Η συγκεκριμένη επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά άλλοτε υπό τον κ. Παπανδρέου και άλλοτε υπό τον Θ. Πάγκαλο, ο οποίος θα αναλάβει και την παρακολούθηση των έργων.

Δεν κινδυνεύει η τέταρτη δόση

Μπορεί τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του τριμήνου να τρομάζουν τους υπουργούς ωστόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται στη συνέντευξή του στην Καθημερινή βέβαιος ότι η τέταρτη δόση του δανείου, αλλά και η επιτυχής ολοκλήρωση της προσπάθειας εξόδου της χώρας από την κρίση δεν πρόκειται να τεθούν σε κίνδυνο, «εφόσον συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε αταλάντευτα, σταθερά, συλλογικά και μεθοδικά».

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και μπορεί να το κάνει, γιατί η κοινωνία στηρίζει αυτή την προσπάθεια». Ο Γ. Παπανδρέου τονίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να φορτίσει το πολιτικό κλίμα και απευθύνει πρόσκληση συναίνεσης προς τα κόμματα, παρ' ότι δεν αναφέρεται ρητά στην προοπτική συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς. Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Ε. Βενιζέλος χαρακτηρίζει αρχικό βήμα για «διαχειρίσιμη» δημοσιονομική κατάσταση το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της εξόφλησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την Τρόικα, καλώντας να τεθεί το ζήτημα στο τραπέζι «το ταχύτερο δυνατόν». Κατά την ομιλία του την Κυριακή στην εκδήλωση «Money Show» με θέμα «Το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση», ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή θα καθοριστεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό από διεθνείς παράγοντες «στους οποίους πολύ μικρή επιρροή μπορεί να έχει η Ελλάδα».Produced by