10
ΔΕΚ

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς


Συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά την Τρίτη

Τετ-α-τετ Παπανδρέου – Σαμαρά κλείστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις 10 το πρωί της Τρίτης, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη χρονική στιγμή για την ελληνική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχουν εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, τη στιγμή, μάλιστα, που στην Ολομέλεια της Βουλής θα ψηφίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.

Ο κ. Σαμαράς έχει ταχθεί υπέρ της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η οικονομία, ωστόσο η Ν.Δ. έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τις δρομολογούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αποσπάσει από τον πρόεδρο της Ν.Δ. ένα μίνιμουμ συναίνεσης για τις επόμενες κινήσεις του, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της 4ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την Τρόικα.

Στο πλαίσιο αυτό, υπουργοί θα έχουν το επόμενο διάστημα συναντήσεις με τους αρμόδιους τομεάρχες της Ν.Δ., προκειμένου να καλλιεργηθεί ένα κλίμα συνεννόησης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Στη Ρηγίλλης, πάντως, εμφανίζονται επιφυλακτικοί και περιμένουν να ακούσουν τα όσα θα πει ο πρωθυπουργός στον κ. Σαμαρά. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η Ν.Δ. θέτει ως όρο για να υπάρξει οποιαδήποτε συναίνεση την επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου καθώς και αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, με έμφαση στην ανάπτυξη. Στελέχη της Ρηγίλλης, εξάλλου, υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε. δικαιώνει τις αιτιάσεις τους για το ότι η Ελλάδα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο λόγω των λαθών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ .

Χαρακτηριστική είναι η σημερινή δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου ο οποίος αναφέρει ότι «μεγάλο πολιτικό ζήτημα προκύπτει για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό από την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποκαλύπτει ότι για την εκτίναξη των spreads, που μας οδήγησε στην κρίση δανεισμού και στο Μνημόνιο, υπεύθυνος είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, με τις δηλώσεις που έκανε τον Οκτώβριο του '09, για το έλλειμμα».

Ο ίδιος καλεί τον κ. Παπανδρέου «να αναλάβει τις ευθύνες του, τώρα που επιβεβαιώνονται οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας ότι από δική του υπαιτιότητα η χώρα μας μπήκε στην τριμερή επιτήρηση». Πάντως στελέχη της Ν.Δ. ξεκαθαρίζουν ότι το κόμμα τους θα στηρίξει κάθε θετικό βήμα της κυβέρνησης, όπως κάνει σταθερά έως σήμερα.


Συνάντηση με Αλέκα Παπαρήγα και Γιώργο Καρατζαφέρη

Eπίσης ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στη συνέχεια στις 11.15 με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ , Αλέκα Παπαρήγα και στις 12.30 με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξη Τσίπρα, δεν θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, όπως δήλωσε και στη Βουλή ο κ. Τσίπρας .

Νωρίτερα μεταδίδαμε

Πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς θα απευθύνει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός και ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοίνωσε από την Βουλή, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΛΑΟΣ, «σχετικά με την κινητικότητα μουσουλμανικών κύκλων στην Αθήνα», κατά την συζήτηση της οποίας ο Γ. Καρατζαφέρης , έθεσε το θέμα της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί θα απευθύνουν πρόσκληση για συζήτηση και κατάθεση προτάσεων στους «αντίστοιχους υπεύθυνους» των κομμάτων, εντός των ημερών και δήλωσε «ανοιχτός» στην υιοθέτησή τους, εφόσον αυτές είναι εποικοδομητικές.

Επίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε υπέρμαχος της συναίνεσης, της διαβούλευσης και της συνεννόησης και τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, είναι προϊόν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και ενσωμάτωσε κοινές θέσεις και προσεγγίσεις.

«Θα δώσουμε μια κρίσιμη μάχη που πιθανώς να μην κλείσει την επόμενη εβδομάδα. Πιθανώς να συνεχίσει μέσα στην ΕΕ, γύρω από τα θέματα της τρέχουσας πολύ σημαντικής εξέλιξης σε ότι αφορά το ευρώ, την Ευρωζώνη αλλά και την οικονομική πορεία της Ευρώπης, αλλά και άλλα θέματα πρώτης προτεραιότητας», είπε ο πρωθυπουργός, συγκεκριμένα, αναγγέλλοντας κάλεσμα προς τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε, επίσης, την συμφωνία του με την αντίληψη ότι «οι κοινωνικοί εταίροι» - κι εμείς μαζί τους, όπως είπε - «είναι ικανοί να διευθετούν προβλήματα δύσκολα». Και πιστεύω -ανέφερε - ότι πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες διαλόγου, ενώ στις διαπραγματεύσεις για το πολυνομοσχέδιο κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να ενσωματώσουμε δικές τους κοινές θέσεις ή τουλάχιστον κοινές προσεγγίσεις.

«Και το κάναμε με τη λογική ότι γνωρίζουν τα προβλήματα και μέσα στην κρίση θα πρέπει να υπερισχύσει μια αίσθηση ενότητας, συναίνεσης και διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι ευκαιριακής αξιοποίησης μιας πιθανής αδυναμίας, ιδιαίτερα του εργατικού κινήματος, λόγω της κρίσης για να υπάρξουν κερδοσκοπίες και εκμετάλλευση. Αντιθέτως αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία των εταίρων. Είμαστε και θα είμαστε υπέρμαχοι αυτών των προσπαθειών, πρέπει να ενισχύσουμε την λογική και την πρακτική της διαβούλευσης. Παράλληλα είμαι και έτοιμος να συνεργαστούμε με τα κόμματα για τις μεγάλες υποθέσεις. Σε ότι αφορά αυτό το νομοσχέδιο θα είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις τους και θα ζητήσω από τους υπουργούς, εάν θα ήθελαν και οι αρμόδιοι των κομμάτων, να συζητήσουν να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα θέμα που θα προκύψουν» τόνισε.

Ο κ. Καρατζαφέρης, προλογικά της ερώτησής του, έθεσε το θέμα λέγοντας πως τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ο πρωθυπουργός είχε αφήσει χαραμάδα για συναίνεση «μετά την Τρίτη, όμως δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο». «Είπατε ότι θα μας καλέσετε και φέρνετε ένα πολύ σκληρό νομοσχέδιο που κινείται τα όρια του κοινοβουλευτισμού» ανέφερε προς τον κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε «Μετά από αυτό τι να έρθουμε να κάνουμε; Να επικυρώσουμε αποφάσεις;» ρώτησε και πρόσθεσε: «Μην βάλετε μπουρλότο ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, έχουν βρει έναν τρόπο αλληλεγγύης μεταξύ τους. Ο τρόπος υπάρχει. Η αγορά το υποδεικνύει να μην μπουν εμπόδια σε αυτή τη διαδικασία».

Produced by