10
ΔΕΚ

Επεισοδιακή...συνάντηση πολιτών-Πάγκαλου στο Θριάσιο


Το… «πάγωμα» των τιμολογίων για το 2011 εισηγείται η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προς την εποπτεύουσα πολιτική αρχή, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, είδηση, η οποία επισκιάστηκε από τα επεισοδιακά γεγονότα που διαδραματίστηκαν ανάμεσα σε πολίτες και στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε στην Ελευσίνα για να ανακοινωθεί η λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο.

Πολιτες εξαπέλυσαν επίθεση κατά το προσώπου του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης διαμηνύοντάς του ότι «δεν τα φάγαμε μαζί κ. Πάγκαλε», φράση που προκάλεσε το μένος του … προσβεβλημένου και την απαράδεκτη συμπεριφορά να επιτεθεί λεκτικά κατά του πολίτη.

Η κατάσταση δεν έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις μιας και η παρέμβαση των ψυχραιμότερων απέτρεψε οποιαδήποτε περαιτέρω ένταση και διαμάχη μεταξύ του κ. Πάγκαλου και των πολιτών.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του απέδωσε τα εύσημα στην ΕΥΔΑΠ, στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής και στους δήμους της περιοχής, για την μελέτη, προώθηση και υλοποίηση του έργου, το οποίο χαρακτήρισε ως παραγωγική επένδυση, αφού το νερό που θα παράγεται από τον βιολογικό καθαρισμό θα μπορεί να επαναχρησιμοποιείται για άρδευση και βιομηχανικές χρήσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Θεμιστοκλής Λέκκας σημείωσε ότι με τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών και το νοικοκύρεμα των οικονομικών της θα παρουσιάσει το ερχόμενο έτος κέρδη, θετικές χρηματορροές και μηδενικό δανεισμό και αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να μην ζητήσει αυξήσεις.

Όπως ανέφερε ήδη το νοικοκύρεμα των οικονομικών απέδωσε από την αρχή μηδενίζοντας την απαίτηση για δανεισμό και αυξάνοντας τα τριμηνιαία κέρδη, που όπως τόνισε δεν προήλθαν από την περικοπή μισθών των εργαζομένων.
Και αυτό διότι το ποσό που προέκυψε από τις μειώσεις των μισθών (περίπου 12 εκατ. ευρώ από 1/5 μέχρι σήμερα) υπερκαλύφθηκε με τα εφάπαξ των εργαζομένων που αποχωρούν εκτός προγραμματισμού (έχουν ξοδευτεί για τα εφάπαξ 18,5 εκατ. ευρώ επιπλέον των προϋπολογισμένων από 1/5 μέχρι σήμερα).

Αντ’ αυτού επιδιώκεται να απεγκλωβιστεί η εταιρεία από το δανειακό βάρος των 200 και πλέον εκατ. ευρώ και το ετήσιο κόστος των τόκων και επιζητείται ενώ η αποπληρωμή των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων.

Με την έναρξη της λειτουργίας του στις αρχές του έτους θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την σταδιακή περιβαλλοντική αναβάθμιση και την επαναφορά της ισορροπίας στο θαλάσσιο οικοσύστημα του κόλπου της Ελευσίνας σηματοδοτεί η κατασκευή και έναρξη λειτουργίας των έργων αποχέτευσης του Θριασίου Πεδίου, που παρουσίασε η ΕΥΔΑΠ.
Τα έργα αυτά λύνουν οριστικά το πρόβλημα αποχέτευσης στα οικιστικά κέντρα και στις βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου (δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας).
Τα αστικά και βιομηχανικά λύματα της ευρύτερης περιοχής, τα οποία έως σήμερα ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα τον κόλπο της Ελευσίνας και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, θα επεξεργάζονται στις εγκαταστάσεις του κέντρου επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Θριασίου Πεδίου (ΚΕΛΘ) και θα διοχετεύονται - απαλλαγμένα από το ρυπαντικό τους φορτίο και πλήρως ακίνδυνα - σε μεγάλη απόσταση από την ακτή και σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα.

Σήμερα η διάθεση τους γίνεται κυρίως σε απορροφητικούς βόθρους, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ενώ η διάθεση των βιομηχανικών αποβλήτων γίνεται επίσης σε δεξαμενές ή σε χείμαρρους της περιοχής, οι οποίοι καταλήγουν στον κόλπο της Ελευσίνας.

Να σημειωθεί ότι το έργο περιλαμβάνει τρία επιμέρους έργα (βασικοί συλλεκτήρες ακαθάρτων δυτικού τομέα και ανατολικού τομέα Θριασίου Πεδίου και εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων), συνολικού προϋπολογισμού 67,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Produced by