14
ΔΕΚ

Συναντήσεις για… φωτογραφίες


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου .

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησε για μία ώρα και δέκα λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία και την κατάσταση της χώρας, αλλά και τα εθνικά θέματα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως δεν θα συναινέσει στην πορεία της κυβέρνησης που οδηγεί σε άδικες και μάταιες θυσίες χωρίς ελπίδα.

"Σε αυτή την πολιτική , συναίνεση δεν δίνω. Γιατί θα ήταν συνενοχή", υποστήριξε, ενώ τόνισε πως μέχρι τώρα η ΝΔ έχει τηρήσει μια έντιμη στάση στηρίζοντας τα μέτρα τα οποία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Αν ήταν σήμερα το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, θα είχαν παραλύσει τη χώρα. Ζήτησα, λοιπόν, από τον κ. Παπανδρέου να αλλάξει πορεία. Να δώσει εκείνος συναίνεση στην Ανάπτυξη. Εδώ δεν χωρούν κομματικοί εγωισμοί.Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης», τόνισε.

Παράλληλα, αναφορικά με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τον πρωθυπουργό να λάβει σοβαρά μέτρα καθώς το βάρος των ελλειμμάτων και του χρέους καλούνται πάλι να σηκώσουν στην πλάτη τους οι "συνήθεις ύποπτοι": Οι νομοταγείς, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Καρατζαφέρης: Συμφώνησα στη συναίνεση, αλλά δεν μπορώ να γίνω τώρα νεκροθάφτης

Την αντίθεση του με την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τις περαιτέρω περικοπές των μισθών, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις πολιτικές επιλογές στην οικονομική πολιτική εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης , μετά την σαρανταπεντάλεπτη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

«Ως ΛΑΟΣ δείξαμε σοβαρότητα, ψηφίζοντας το άρθρο 1 του Μνημονίου για να μπορούν να καταβληθούν οι μισθοί και οι συντάξεις . Τώρα πετσοκόβονται οι μισθοί και δεν το αναγνωρίζουμε. Συμφώνησα στη συναίνεση, αλλά δεν μπορώ να γίνω τώρα νεκροθάφτης», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Τσίπρας: Ημέρα ντροπής για το ελληνικό κοινοβούλιο

«Σήμερα είναι μέρα ντροπής για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και για όσους Βουλευτές συνδέσουν το όνομά τους με αυτό το πισωγύρισμα», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας , ο οποίος δεν έλαβε μέρος στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Εμείς θα είμαστε εδώ στη Βουλή και θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στο νόμο της κοινωνικής και εργασιακής ταπείνωσης. Δεν αναλωνόμαστε σε ανούσιες χειραψίες. Θα είμαστε εδώ και θα αντικρούσουμε με επιχειρήματα», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.Συνάντηση με Α. Παπαρήγα

"Ο πραγματικός πόλεμος τώρα αρχίζει, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχουν λύσεις. Ή τώρα θα οργανώσουν την αντεπίθεσή τους ή θα σκύψουν το κεφάλι", τόνισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία της για το πολυνομοσχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή σχετικά με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις ΔΕΚΟ .

Η γγ του ΚΚΕ διευκρίνισε ότι το ζήτημα αυτό δεν το συζήτησε με τον πρωθυπουργό. Αλλωστε, όπως είπε, θα τα πουν και στη Βουλή στη συνεδρίαση το απόγευμα. Αντικείμενο, σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, της συνάντησής της με τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν να ενημερωθεί για τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και τις εξελίξεις της κρίσης στην Ευρώπη.

Η κ. Παπαρήγα κατέστησε σαφές ότι είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναίνεση με τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απαισιόδοξα, εκτίμησε ότι η κρίση θα κρατήσει και οι ανταγωνισμοί στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος θα οξυνθούν. Ακόμα και αν η κρίση ξεπεραστεί- , πρόσθεσε-, δεν πρόκειται να φτάσει (η οικονομία) στα επίπεδα του ΑΕΠ πριν την κρίση και θα αφήσει συντρίμμια την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ θα ανοίξει ένας νέος χειρότερος κύκλος κρίσης. Ο πραγματικός αγώνας, ο πραγματικός πόλεμος, τώρα ξεκινά, συμπλήρωσε.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Πολύ χαμηλά βάζουν τα κόμματα τον πήχη των προσδοκιών από τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες συμπίπτουν με την ψήφιση από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει προσδοκίες που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός κλίματος συνεννόησης μετά τις συναντήσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν ανοιχτά λόγο για συναντήσεις που γίνονται μόνο για χάρη των… φωτογράφων, αποδίδοντας στην κυβέρνηση επικοινωνιακή σκοπιμότητα στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στις 10:00 π.μ. με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, στις 11:15 π.μ. με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις 12:30 μ.μ. με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται κατά τη συνάντηση να επαναλάβει στον πρωθυπουργό την πάγια θέση του κόμματός του ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε μείζονες αποφάσεις αν δεν υπάρξει αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η θέση αυτή, πάντως, προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της Ν.Δ., όπως φάνηκε από το «άνοιγμα» που έκανε με συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος , ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση στο πολιτικό σκηνικό. Προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να πει στο Γ. Παπανδρέου ότι είναι αποφασισμένος να βάλει πλάτη σε συγκεκριμένες, αναγκαίες αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά της, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στον πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο συναίνεσης με την πολιτική του Μνημονίου και να τον προειδοποιήσει ότι αν προχωρήσει στις σχεδιαζόμενες αλλαγές, ιδιαίτερα στα εργασιακά, θα βρει το ΚΚΕ απέναντι του, στους δρόμους.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μολονότι σημειώνει ότι «είναι θεσμική υποχρέωση, όταν ο πρωθυπουργός καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς, να πηγαίνουν, να συζητούν και να εκφράζουν τη συμφωνία τους ή τις αντιρρήσεις τους», έδωσε ήδη το στίγμα της στάσης που θα τηρήσει κατά τη συνάντηση, σχολιάζοντας ότι «το πλαίσιο το οποίο προσδιόρισε ο πρωθυπουργός δεν αφήνει περαιτέρω περιθώριο συμφωνίας».

Με τον πρωθυπουργό δεν θα συναντηθεί ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διεμήνυσε ότι «δεν είναι δυνατόν ο κ. Παπανδρέου να θυμάται τη συναίνεση την ώρα που στη Βουλή θα συζητείται το πολυνομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις αλλαγές στα εργασιακά».

Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις και με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Φώτη Κουβέλη. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας χαρακτηρίζει θετική την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο αναμένεται να θέσει στον κ. Παπανδρέου θέμα επιτάχυνσης των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την οικονομία.
Produced by