14
ΔΕΚ

Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα η Ρηγίλλης


Σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο βρίσκεται η Ρηγίλλης, η οποία θεωρεί κρίσιμη δοκιμασία για την κυβέρνηση τη σημερινή ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, χωρίς να αποκλείει μάλιστα και δυσάρεστες εκπλήξεις για τον πρωθυπουργό, με διαρροές ψήφων από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ . Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δρομολογήσει ραγδαίες εξελίξεις, καθώς το κυβερνών κόμμα δεν θα μπορούσε να «μαζέψει» τα δικά του παιδιά και όλα τα σενάρια θα ήταν ανοιχτά. Η Ν.Δ. έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας, προαναγγέλλοντας ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής και θα υπερψηφίσει 10 από τα 18 άρθρα του, αυτά που αφορούν τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ .

Όποιο κι αν είναι, πάντως, το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση, ενόψει και της συζήτησης και ψήφισης του Προϋπολογισμού, και γι’ αυτό το κόμμα έχει τεθεί σε ετοιμότητα, αναμένοντας εξελίξεις και διαμηνύοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πολλή ζωή ακόμα». Ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει τις περιοδείες του σε όλη τη χώρα και στο πλαίσιο αυτό χθες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς και να συζητήσει όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την οικονομία. Στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι να κάνει σαφές ότι το κόμμα του έχει πρόταση και να δημιουργήσει κλίμα ότι η πρόταση αυτή ακούγεται και κερδίζει συνεχώς έδαφος στην κοινωνία. Για να πετύχει το στόχο αυτό, ο κ. Σαμαράς αναζητά γραμμή ισορροπίας ανάμεσα στη σκληρή αντι-μνημονιακή ατζέντα που υποστήριξε το προηγούμενο διάστημα και στο προφίλ που καλλιεργεί, του υπεύθυνου πολιτικού ηγέτη, ο οποίος δεν θέλει την κοινωνική αναταραχή και έχει συγκεκριμένη πρόταση για τον τόπο. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ρίξει και τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, εστιάζοντας την κριτική του κυρίως στην έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου.

Ανησυχία εκφράζει, όμως, η Ρηγίλλης και για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, γι’ αυτό και κατέθεσε πρόταση για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για τα εθνικά, με το βλέμμα στις αποκαλύψεις για «μυστική» διπλωματία με την Τουρκία αλλά και στα όσα λένε αξιωματούχοι της γείτονος για «συνεκμετάλλευση» του Αιγαίου.

Στο εσωκομματικό πεδίο, ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό των τομεαρχών του κόμματος αμέσως μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, αξιοποιώντας στελέχη από όλες τις τάσεις με στόχο να ανακατέψει την… τράπουλα και να δώσει νέο αέρα στην αντιπολιτευτική στρατηγική του. Στη Ρηγίλλης, πάντως, επικρατεί προβληματισμός για τα αποτελέσματα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν τα ποσοστά της Ν.Δ. καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην μπορεί να εισπράξει εκλογικά τη φθορά της κυβέρνησης. Στελέχη της Ν.Δ., ωστόσο, εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος θα συμβάλλουν άμεσα στην αλλαγή αυτής της εικόνας.
Produced by