14
ΔΕΚ

Η αγωνία για τις δόσεις αποσυντονίζει κυβέρνηση και κόμμα


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ( k.xristofilopoulos@xrimatriti.gr)

Το επικοινωνιακό μπαράζ που ξεκίνησε αμέσως μετά την ψήφο ανοχής του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και κορυφώθηκε με τις επισκέψεις Στρος Καν και Όλι Ρεν στη χώρα μας, δεν στάθηκε ικανό να διασκεδάσει την άρχουσα πλέον αντίληψη που επικρατεί στην Ελληνική κοινωνία ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, και ότι επιδίδεται σε επικοινωνιακούς λεονταρισμούς μόνο και μόνο για να διατηρήσει κάποια προσχήματα.

Η τακτική αυτή αποδεικνύεται ιδιαίτερα φθοροποιός για το κυβερνών κόμμα που στήριξε όλη την πολιτική του, που αφορούσε στην αναγκαιότητα εφαρμογής του μνημονίου ως μονόδρομο εξόδου από την κρίση, στο γεγονός ότι τόλμησε να πει την αλήθεια για την κατάσταση της χώρας στους πολίτες, κάτι που πέτυχε την ανοχή στο εσωτερικό και τους επαίνους στο εξωτερικό.

Ωστόσο όπως δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης, με τον αιφνιδιασμό του πολυνομοσχεδίου, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, και που αλλάζει ανατρεπτικά τις εργασιακές σχέσεις σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ , παρά την προσπάθειά της να δείξει ότι ελέγχει τις εξελίξεις, η αγωνιώδης συμπεριφορά της δείχνει ότι ελάχιστα μπορεί να παρέμβει στα συμφωνηθέντα. Ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου εξομολογήθηκε την αγωνία του, που έγκειτο στον προβληματισμό, αν δηλαδή για να εξασφαλισθεί η τέταρτη δόση της δανειακής σύμβασης, ανατρέπουμε κατακτήσεις δεκαετιών για την πέμπτη δόση τι άλλο μπορεί να μας ζητήσουν. Και φυσικά υπονόησε ότι παρά τις διαψεύσεις μπορεί σε λίγο να δούμε και απολύσεις μονίμων υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν.

Όπως είναι φυσικό η κυβερνητική διγλωσσία που εμφανίζει τα πρόσωπα του Ιανού, υπονομεύει ευθέως το κύρος του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος διαβεβαίωνε μέχρι πρόσφατα, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών ότι δεν θα θιγούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις . Και μπορεί οι συντάξεις προσωρινά να μην μειώθηκαν κι άλλο, στον ιδιωτικό τομέα έρχεται απ’ ότι φαίνεται λαίλαπα μειώσεων, όχι φυσικά ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν μεσαίωνας, αλλά τώρα θα λειτουργεί με τη βούλα της νομιμότητας. Αλλά και στις ΔΕΚΟ, η τακτική ισοπεδωτικής αντιμετώπισης προνομιούχων και πληβείων δημιουργεί ευρύτατη δυσφορία που ήδη καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις καθώς το 10% της νέας μείωσης στους μισθούς προκαλεί εύλογες αντιδράσεις.

Η προσπάθεια μάλιστα του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη να ισχυροποιήσει το δίλημμα, «εφαρμογή των μέτρων για αποφυγή των απολύσεων», που δεν απέκλεισε απολύσεις αν δεν πετύχει η μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο , επέτεινε τους φόβους αλλά και τις αμφιβολίες των πολιτών ότι παίρνονται αποφάσεις κυριολεκτικά στο πόδι με ορίζοντα και παζάρι την εξασφάλιση της επόμενης δόσης του μνημονίου. Βέβαια οι δηλώσεις περί απολύσεων στο δημόσιο του υπουργού Επικρατείας δεν ήταν οι πρώτες, καθώς είχαν προηγηθεί ανάλογες του αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου και του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Π. Μπεγλίτη.

Συναίνεση για ισχυρή παρουσία στη Σύνοδο

Μέσα σε κλίμα αναταραχής στο εσωτερικό, με τα συνδικάτα να βρίσκονται επί ποδός πολέμου, και να ξεκινάει μια εβδομάδα ταλαιπωρίας για τους πολίτες από τις εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις , ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συναντιέται σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια προσπάθεια να εμφανίσει το εσωτερικό μέτωπο αρραγές εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, όπου θα κριθεί ο δρόμος που θα ακολουθήσει η Ευρώπη την επόμενη δεκαετία.

Ο Γ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε μάλιστα από το βήμα της Βουλής την οργάνωση δημοψηφίσματος στη χώρα αν οι αποφάσεις που θα προωθηθούν στη Σύνοδο και αφορούν αλλαγές στη συνθήκη της Λισσαβόνας, είναι τέτοιες που βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας. Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου αφορά στην υιοθέτηση των προτάσεών του για τη συγκρότηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες, οι οποίες μαστίζονται από τα δημοσιονομικά τους προβλήματα, καθώς και στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, που όμως παραπέμπεται για «λύση» από τον Γενάρη και μετά.

Το σίγουρο όμως είναι ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα κι ότι παρά τη σκλήρυνση της στάσης και των δύο πλευρών, δηλαδή του βορά και του νότου της ευρωζώνης, προ της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη πετύχει την πρόσβαση στον διάλογο με στόχο να έχει πετύχει ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα την επομένη της Συνάντησης.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν τρέφει μεγάλες προσδοκίες από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, εν μέσω μάλιστα του τεταμένου κλίματος που έχει δημιουργηθεί από τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε σε συνδικάτα και κόμματα η κατάθεση με τη μορφή του κατεπείγοντος του πολυνομοσχεδίου που φέρνει μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Για το λόγο αυτό όπως εκτιμούν αναλυτές, σε μια προσπάθεια απεγκλωβισμού από το βαρύ κλίμα, ο πρωθυπουργός συνδύασε την πρόσκληση με τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, λέγοντας: «Θα δώσουμε μια κρίσιμη μάχη που πιθανώς να μην κλείσει την επόμενη εβδομάδα. Πιθανώς να συνεχίσει μέσα στην Ε.Ε., γύρω από τα θέματα της τρέχουσας πολύ σημαντικής εξέλιξης σε ότι αφορά το ευρώ, την Ευρωζώνη αλλά και την οικονομική πορεία της Ευρώπης, αλλά και άλλα θέματα πρώτης προτεραιότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αναφερόμενος στο αίτημα για συναίνεση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε: «Έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής μπροστά μας όπου θα υπάρξουν σημαντικά ζητήματα για την Ευρώπη με άμεση επίπτωση για τη χώρα μας και εκεί θέλουμε να υπάρχει η θέση, η τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με μια συνολική θέση ευθύνης αυτή την πραγματικότητα που αναγεννάται μέσα στην Ευρώπη».

Επεσήμανε, δε, πως «οτιδήποτε θελήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί να συζητηθεί, θα είναι μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης». Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου , ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πετύχει την θετική στάση της Ν.Δ. στις διαρθρωτικές αλλαγές, επιδιώκοντας παράλληλα να διατηρηθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, ένα πολιτικό κλίμα στοιχειώδους πολιτικής συνεννόησης. Παράλληλα προετοιμάζονται από την κυβέρνηση και συναντήσεις των υπουργών με τους αρμόδιους τομεάρχες της Ν.Δ., σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα ευρύτερης συναίνεσης για αρκετές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Προμηνύματα εμφυλίου στο ΠΑΣΟΚ

Με τους συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο κυβερνών κόμμα, να βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου και την ΠΑΣΚΕ τη συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ να είναι έτοιμη να κηρύξει αντάρτικο κατά της κυβερνητικής πρακτικής, όπως αυτή υπαγορεύεται από τις επιταγές του μνημονίου, το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοκιμαστεί η αντοχή και η συνοχή της κυβέρνησης.

Ήδη στην Ιπποκράτους έχουν αρχίσει να διακινούνται σκέψεις ακόμη και διαγραφών συνδικαλιστικών στελεχών που αντιδρούν κατά του σχεδίου εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, αλλά και στις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις που φέρνει το πολυνομοσχέδιο σκούπα που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο γραμματέας του κόμματος τάσσεται για την ώρα με τη γραμμή της ήπιας αντιμετώπισης των διαφωνούντων, καθώς θεωρεί ότι το δίλημμα περικοπές για να μη γίνουν απολύσεις έχει κερδίσει έδαφος σε μεγάλα τμήματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, υποστηρίζουν στις επαφές τους με την κομματική ηγεσία ότι είναι αδύνατον να περάσουν την κυβερνητική γραμμή στους πληττόμενους από τα μέτρα και ότι κινδυνεύουν να ξεπεραστούν από τις αντιδράσεις που δημιουργεί η διογκούμενη δυσαρέσκεια, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αυθόρμητες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Τεταμένη κατάσταση επικρατεί και στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος, και πολλοί είναι οι βουλευτές που αποφεύγουν να δώσουν μάχες υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής στα ΜΜΕ, αλλά και να έρθουν σε επαφή με τους ψηφοφόρους τους στις εκλογικές τους περιφέρειες. Το βαρύ κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ φωτογράφισε στο «Βήμα» η Βάσω Παπανδρέου η οποία αμφισβήτησε τη δικαιοσύνη των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση. «Στο θέμα της δικαιοσύνης των μέτρων είναι αλήθεια ότι πάσχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «Συνήθως το μεγαλύτερο βάρος πέφτει σε αυτούς που δεν φταίνε καθόλου για την κρίση.

Για να πετύχουμε, πρέπει να υπάρχει η κοινή αίσθηση ότι τα μέτρα είναι δίκαια. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε». Όσο για την κριτική που ασκούν κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπογράμμισε: «Οι βουλευτές στηρίζουν μεν την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι και τόσο ευτυχείς με τόσα που συμβαίνουν γύρω τους». Στην κυβέρνηση πάντως οι πιο ψύχραιμοι θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές στη Βουλή και με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, θα καταλαγιάσουν σταδιακά οι αντιδράσεις.

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης μάλιστα συνεδρίασε χθες ο διευρυμένος ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, όπου οι αρμόδιοι υπουργοί Παπακβνσταντίνου και Κατσέλη μέσα σε εκρηκτική ατμόσφαιρα, ενημέρωσαν τους βουλευτές του κόμματος. Ο Γ. Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να προλάβει μια γενικευμένη αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στο μνημόνιο έχει αποφασίσει να επισκεφθεί πολλές περιοχές της χώρας όπου θα ανακοινώνει στοχευμένες δράσεις για προώθηση της ανάπτυξης, αρχής γενομένης από το Ρέθυμνο όπου μίλησε στην Περιφερειακή Σύσκεψη για την αγροτική ανάπτυξη της Κρήτης.
Produced by