19
ΔΕΚ

Τους άξονες της πολιτικής του το 2011 παρουσίασε στην ΚΟ ο πρωθυπουργός


Το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ , το οποίο εκδηλώθηκε στις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με ομάδες βουλευτών του κόμματος και είχε ως αποκορύφωμα την διαγραφή από την ΚΟ του βουλευτή Πρεβέζης Β. Παπαχρήστου , προσπάθησε να εκτονώσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, προβάλλοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2011, βάζοντας όριο εξόδου από την ασφυκτική αγκαλιά του μνημονίου και προαναγγέλλοντας για την άνοιξη την οργάνωση Προγραμματικής Συνδιάσκεψης για την Άνοιξη, που είναι διαδικαστικά το τελευταίο βήμα πριν το συνέδριο.

Είναι γεγονός ότι το κλίμα που επικρατούσε πριν τη συνεδρίαση ήταν ιδιαιτέρως παγωμένο, κάτι που επέτεινε η καθυστερημένη προσέλευση του πρωθυπουργού. Ωστόσο ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε πολύ αποφασιστικός και σίγουρος για το θετικό αποτέλεσμα της προσπάθειας της χώρας, για οριστική απομάκρυνση από τη ζώνη του κινδύνου κάτι που δεν άργησε να θερμάνει την ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση της ΚΟ. Ο Γ. Παπανδρέου με την ομιλία του πήρε το παιχνίδι για μια ακόμα φορά επάνω του, αφ’ ενός για να αλλάξει το άσχημο κλίμα που είχε διαμορφωθεί μεταξύ βουλευτών και υπουργού Οικονομικών και αφ’ ετέρου να αποτρέψει τυχόν νέες απώλειες για το κυβερνών κόμμα στην κρίσιμη ψηφοφορία για τον δύσκολο προϋπολογισμό του 2011 που ψηφίζεται αύριο. Στην πρώτη περίπτωση ο κ. Παπανδρέου χωρίς να αποδοκιμάσει τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος κατηγορείται από αρκετούς βουλευτές για αλαζονική συμπεριφορά και για αποφάσεις που λαμβάνει χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, ο πρωθυπουργός μίλησε για λάθη και παραλήψεις που γίνονται λόγω της έκτακτης κατάστασης που βρίσκεται η χώρα. «Είμαστε σε πόλεμο» είπε για να αιτιολογήσει την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με την μορφή του κατεπείγοντος.

Απευθυνόμενος το Σάββατο στους βουλευτές του κόμματος του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στους πέντε άξονες της κυβερνητικής πολιτικής έως το 2013:

Αλλαγές στο Κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση, με την υιοθέτηση ενός νέου με νέο Πειθαρχικού Κώδικα για το Δημόσιο , της κάρτας του πολίτη και την εφαρμογή νέου ενιαίου μισθολόγιου.

Η ανάπτυξη, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, μέσα από την επένδυση σε συγκριτικά μας πλεονεκτήματα - παιδεία, έρευνα, καινοτομία, ανθρώπινο δυναμικό - αλλά και με συστηματική δουλειά στην Περιφέρεια. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης το οποίο θα στηρίζεται σε νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό νόμο, στις ηλεκτρονικές προμήθειες.

Η δημιουργία μία κοινωνίας της συμμετοχής, της ευνομίας και της Δικαιοσύνης.

Το κοινωνικό κράτος, η καταπολέμηση της ανεργίας και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Να γίνει ισχυρή η φωνή της Ελλάδας, «όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς». Στόχος του πρωθυπουργού η είναι, κατά δήλωση του ιδίου, η έναρξη μίας νέας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, η καλύτερη φύλαξη συνόρων και η βελτίωση ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει «να φύγουμε από την εξάρτηση και τις επιτηρήσεις, να εδραιώσουμε ισχυρά τη φωνή μας». Ανέφερε πως έχει πάρει τη διαβεβαίωση "ότι θα υπάρξει απόφαση για την επιμήκυνση του δανείου».

Αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή είπε πως «έχουμε κάνει εντυπωσιακή πρόοδο. Στα χθεσινά συμπεράσματα της ΕΕ αυτό αποτυπώνεται ρητά. Η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει. Είμαστε σε καλό δρόμο. Αν δεν πετύχει αυτή η πορεία εμβάθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα βρεθούμε σε μια Ευρώπη ισχνή και με προβλήματα, και εμείς, αλλά και όλοι».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την έναρξη πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών για την αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και το ευρωομόλογο.
Produced by