19
ΔΕΚ

Μετωπική για τον Προϋπολογισμό


 Στη  μάχη της συζήτησης του Προϋπολογισμού   στη  Βουλή   που   θα κορυφωθεί  μεθαύριο  με τις τοποθετήσεις   των  πολιτικών  αρχηγών  έχουν   στρέψει  το  ενδιαφέρον τους κυβέρνηση  και κόμματα.  Όπως  φάνηκε από τις τοποθετήσεις  η κυβέρνηση   επιχειρεί  μέσα από τις  τοποθετήσεις   των  εκπροσώπων της   όχι  μόνο να   υπερασπιστεί τα  πεπραγμένα  της αλλά  και να  ξεκαθαρίσει  ότι  δεν  υπάρχει  άλλος  δρόμος  από  αυτόν  που  ακολουθεί. 

Από  την   πλευρά  της  η αντιπολίτευση προσπαθεί να  εμφανίσει  το  νέο  προϋπολογισμό  ως  συνέχεια   μιας  πολιτικής   που    σπρώχνει    όλο   και  πιο βαθιά  τη  χώρα  στην ύφεση.

Αναλυτικά ως δεκανίκι μιας εθνικής προσπάθειας που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα μας μέχρι να σταθεί ξανά στα πόδια της, χαρακτήρισε από την πλευρά της το Μνημόνιο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νέου κρατικού προϋπολογισμού.  Ταυτόχρονα, καυτηρίασε τη στάση της Αριστεράς, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη «μιας διαρκούς ηθικής και ποιοτικής αναβάθμισης της χώρας». 

Χαρακτηριστικά  ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε τον νέο Προϋπολογισμό ως το τίμημα που πληρώνει το ΠΑΣΟΚ για "εκείνο το αλήστου μνήμης `λεφτά υπάρχουν».  Συνεχίζοντας  χαρακτήρισε τον συζητούμενο Προϋπολογισμό ως απολύτως εικονικό και ανεπίδεκτο εκτέλεσης, επαναλαμβάνοντας ότι αν είχε υιοθετηθεί η πολιτική που πρότεινε προεκλογικά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής , δεν θα είχαμε φθάσει στο Μνημόνιο.  

Σύμφωνα με τον   κ.  Παυλόπουλο, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η κυβέρνηση, "επιχειρούν με κάθε μέσο και επιστρατεύοντας κάθε ψευδές στοιχείο" να υποστηρίξουν ότι για την κατάσταση της οικονομίας φταίει η ΝΔ , ενώ επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε ως κυβέρνηση το δημόσιο χρέος στο 26% του ΑΕΠ το 1981 και το παρέδωσε το 2004 στο 110%.  Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι μέσα από τα ίδια τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2011 είναι προφανές "ότι ο ``Καλλικράτης`` οδηγείται σε πραγματική κατάρρευση", αφού δεν εξασφαλίζονται τα 4 δισ. ευρώ για την οικονομική ενίσχυση των νέων ΟΤΑ α' και β' βαθμού.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για ένα ψεύτικο προϋπολογισμό και υποστήριξε ότι το χρέος είναι παιδί του ΠΑΣΟΚ.  Σκληρή  κριτική κατά της κυβέρνησης καθώς και όλων των κομμάτων που στηρίζουν, όπως είπε, το «χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα που κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος», άσκησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. 

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το κόμμα του υποστηρίζει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.
Ο κ. Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ζητάει από τον ελληνικό λαό να γυρίσει 100 χρόνια πίσω, χρησιμοποιώντας το Μνημόνιο και το δημόσιο χρέος ως «μπαμπούλες», αλλά, όπως είπε, αυτά θα γίνουν μπούμπερανγκ και όταν ο λαός πιστέψει στη δύναμή του κανείς δεν θα μπορέσει να τον σταματήσει. 
Έκανε δε λόγο για ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος που στηρίζει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και αυτό, πρόσθεσε, θα γίνει όχι γιατί το θέλει το ΚΚΕ, αλλά γιατί είναι η αντικειμενική πραγματικότητα. 

Ο Αστέριος Ροντούλης από το ΛΑΟΣ πρότεινε να δημιουργηθεί μια επιτροπή λογιστικού προσδιορισμού του χρέους γιατί υποστήριξε ότι ένα μέρος αυτού δεν αποδόθηκε στο λαό αλλά καταναλώθηκε από χρυσοκάνθαρους.  Η Ηρώ Διότη από το ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η Αριστερά αρνείται να μπει στο κάδρο της συναίνεσης που ζητά η κυβέρνηση στην οποία το κόμμα της στέκεται απέναντι όπως είπε. 

Πολυμέτωπη επίθεση εξαπέλυσε με την ομιλία της στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό η Ντ. Μπακογιάννη.

Στην τοποθέτηση της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας εξαπέλυσε βολές κατά του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, της αριστεράς αλλά και κατά των συνδικαλιστών.

Αναλυτικά μιλώντας ως εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών, όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, η κα. Μπακογιάννη επιτέθηκε σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση λέγοντας πως «το πολιτικό σύστημα είναι απαξιωμένο καθώς επικρατούν οι κομματικοί μικρουπολογισμοί».

Για το ΠΑΣΟΚ ειδικότερα ανέφερε : «Το ΠΑΣΟΚ πολέμησε με πάθος της διαρθρωτικές αλλαγές. Μας οδήγησε ενσυνείδητα στον μηχανισμό στήριξης για να αναιρέσει το ‘λεφτά υπάρχουν’ και να κάνει όσα πολέμησε τα τελευταία 30 χρόνια» .

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας αφού χαρακτήρισε τη Ν.Δ. δέσμια του λαϊκισμού της ηγεσίας της», πρόσθεσε: «Περιφέρει ανά την Ευρώπη την πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων χωρίς θυσίες. Φέρνει παραμυθίες. Και αφού γελοιοποιήθηκε αυτή η πρόταση τώρα λέει ότι στηρίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Η αξιωματική αντιπολίτευση όμως δεν καταψήφισε μόνο το Μνημόνιο αλλά και το ασφαλιστικό. Ανέχονται τώρα λεονταρισμούς για συναίνεση μόνο με ανάπτυξη. Είναι μία εύηχη εκδοχή του λεφτά υπάρχουν».

Ασκώντας κριτική στην Αριστερά την κατηγόρησε για «επαναστατική γυμναστική και ισορροπία ανάμεσα στην επιστροφή στη δραχμή και στη νοσταλγία του υπαρκτού σοσιαλισμού».

Σημειώνοντας ότι αν δεν θέλουμε το Μνημόνιο τότε να πούμε στην Τρόικα να μην μας δώσει την 4η δόση, κατέληξε: «Αντί για ανύπαρκτες εθνικές αντιστάσεις πρέπει να δούμε τα πράγματα με ρεαλισμό και ορθολογισμό. Ας το κάνουμε αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας. Ακόμα και αν ο λαός θελήσει να μας αντικαταστήσει. Καλύτερα οι 300 να αναλάβουν τις ευθύνες τους παρά να παρασύρουμε στον όλεθρο έναν ολόκληρο λαό» κατάληξε η πρώην υπουργός.

Produced by