20
ΔΕΚ

Προϋπολογισμός: Πυρά και εκ των έσω κατά της κυβέρνησης


Πολλά καρφιά κατά της κυβέρνησης ακόμα και από το εσωτερικό της εμπεριείχε η συνέχιση της συζήτησης για τον νέο προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης έκανε λόγο για "δημοκρατία που γίνεται ολιγαρχική και ατελέσφορη" ενώ πρότεινε την εκ βάθρων ανατροπή με υπέρβαση που μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να πετύχει μέσα από μία ουσιαστική Αναθεώρηση του Συντάγματος. Από την πλευρά της Τόνια Αντωνίου η οποία άφησε σαφέστατες αιχμές για το "όλοι μαζί τα φάγαμε" του Θ. Πάγκαλου. "Το πολιτικό σύστημα πρέπει να γνωρίζει ότι ποτέ οι πολίτες δεν τα έτρωγαν όλοι μαζί. Ποτέ δεν ήταν καλεσμένοι στο ίδιο πάρτι. Ο λογαριασμός πρέπει να σταλεί στη σωστή διεύθυνση" σημείωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ . Απατώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ο Σωκράτης Ξυνίδης τόνισε τι «οι θυσίες του ελληνικού λαού αυτή την φορά δεν θα πάνε χαμένες.» Με διάθεση αυτοκριτικής τοποθετήθηκε ο Χάρης Παμπούκης ο οποίος υποστήριξε ότι έγιναν και λάθη, παραλείψεις αλλά και αδικίες ωστόσο έγιναν και σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Χάρης Παμπούκης είπε ακόμα ότι το 2011 θα είναι μία δύσκολη χρονιά και προέβλεψε ανάκαμψη το 2012, ενώ τόνισε την ανάγκη έκδοσης του ευρωομολόγου: "Αυτό το βήμα πρέπει να γίνει. Τι είναι η Ευρώπη για να τρώει ξύλο; Είμαι βέβαιος ότι εκεί θα πάμε", είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Επικρατείας. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανευθυνότητα και ασυνέπεια λέγοντας ότι αλλά έλεγε ως αντιπολίτευση και αλλά κάνει ως κυβέρνηση. Την κάλεσε αντί να εξαγγέλλει «fast track» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καλό θα ήταν να βάλει σε «fast track» την ίδια της την λειτουργία. «Όλοι οι προϋπολογισμοί των τελευταίων 10 ετών έπεσαν έξω και ενέχουν στοιχεία εικονικής πραγματικότητας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να αλλάξει πολιτική , να δώσει ανάσα στην οικονομία και να υιοθετήσει τις άμεσα εφαρμόσιμες, προκοστολογημένες πολιτικές που προτείνει η ΝΔ, κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε ένα Μνημόνιο που όχι μόνον δεν ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης, αλλά υπαγορεύτηκε από ανθρώπους που ουδεμία αίσθηση της ελληνικής πραγματικότητας είχαν. Ο βουλευτής της ΝΔ προανήγγειλε ακόμη την κατάθεση ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή για να αποδειχθεί αν όντως υπάρχει επιστολή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ΔΝΤ και ποιο είναι το περιεχόμενό της σχετικά με τα μέτρα. Σκληρή ήταν η κριτική κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα της αριστεράς. "Ο πρωθυπουργός είπε στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι ο δρόμος για την Ιθάκη είναι μακρύς. Θέλω να του πω ότι ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη έχοντας χάσει το δρόμο, το σκάφος του και το πλήρωμά του", είπε ο Βασίλης Μουλόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ , ενώ από το ΚΚΕ η Λιάνα Κανέλλη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεπουλάει την χώρα. Αίσθηση προκάλεσε και η καταγγελία της βουλευτού του ΚΚΕ ότι σταμάτησε η δωρεάν διανομή γάλακτος στο στρατό στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων.


Produced by