21
ΔΕΚ

Επιχείρηση εκτόνωσης της Κ.Ο.


Του Κώστα Χριστοφιλόπουλου

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ


Το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ , το οποίο εκδηλώθηκε στις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με ομάδες βουλευτών του κόμματος και είχε ως αποκορύφωμα την διαγραφή από την ΚΟ του βουλευτή Πρεβέζης Β. Παπαχρήστου , προσπάθησε να εκτονώσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, προβάλλοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2011, βάζοντας όριο εξόδου από την ασφυκτική αγκαλιά του μνημονίου και προαναγγέλλοντας για την άνοιξη την οργάνωση Προγραμματικής Συνδιάσκεψης για την Άνοιξη, που είναι διαδικαστικά το τελευταίο βήμα πριν το συνέδριο.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο ο Γ. Παπανδρέου συνέχισε τις επαφές του με ομάδες βουλευτών, τους εισηγητές των ΚΤΕ και το προεδρείο της ΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση στη δυσκολότερη περίοδο της νεώτερης ελληνικής Ιστορίας. Παράλληλα άκουσε τις απόψεις των εισηγητών για την πορεία της κυβέρνησης, αλλά και για το κλίµα που διαμορφώνεται στην κοινωνία εξαιτίας των αλλαγών που επιχειρεί.

Την Κυριακή, ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε τους εισηγητές των ΚΤΕ Κ. Μπατζελή, Β. Τόγια, ∆. Καρύδη, Μ. Κατρίνη, Α. Μακρυπίδη, Κ. Σπηλιόπουλο, Σ. Γιαννακά και Τ. Αντωνακόπουλο.

Χθες, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις και µε άλλους εισηγητές των ΚΤΕ και θα ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο των επαφών σήμερα Τρίτη. Παράλληλα, όπως υποσχέθηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ το Σάββατο και επιβεβαίωσε στη συνάντηση που είχε µε τον γραμματέα της ΚΟ Β. Εξαρχο, αμέσως μετά τις γιορτές θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του οργάνου, προκειμένου οι βουλευτές να εκθέσουν τις απόψεις τους για την πορεία της κυβέρνησης, την κυβερνητική πολιτική και το τι επιπτώσεις αυτή έχει τόσο στην κοινωνία όσο και στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ.

Είναι γεγονός ότι το κλίμα που επικρατούσε πριν τη συνεδρίαση της ΚΟ, ήταν ιδιαιτέρως παγωμένο, κάτι που επέτεινε η καθυστερημένη προσέλευση του πρωθυπουργού.

Ωστόσο ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε πολύ αποφασιστικός και σίγουρος για το θετικό αποτέλεσμα της προσπάθειας της χώρας, για οριστική απομάκρυνση από τη ζώνη του κινδύνου κάτι που δεν άργησε να θερμάνει την ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση της ΚΟ. Ο Γ. Παπανδρέου με την ομιλία του πήρε το παιχνίδι για μια ακόμα φορά επάνω του, αφ’ ενός για να αλλάξει το άσχημο κλίμα που είχε διαμορφωθεί μεταξύ βουλευτών και υπουργού Οικονομικών και αφ’ ετέρου να αποτρέψει τυχόν νέες απώλειες για το κυβερνών κόμμα στην κρίσιμη ψηφοφορία για τον δύσκολο προϋπολογισμό του 2011 που ψηφίζεται αύριο.

Στην πρώτη περίπτωση ο κ. Παπανδρέου χωρίς να αποδοκιμάσει τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος κατηγορείται από αρκετούς βουλευτές για αλαζονική συμπεριφορά και για αποφάσεις που λαμβάνει χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, ο πρωθυπουργός μίλησε για λάθη και παραλήψεις που γίνονται λόγω της έκτακτης κατάστασης που βρίσκεται η χώρα. «Είμαστε σε πόλεμο» είπε για να αιτιολογήσει την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με την μορφή του κατεπείγοντος. Ωστόσο σε ότι αφορά τη διαγραφή των χρεών πολλών δις ευρώ, διάταξη που ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά από τις ισχυρές αντιδράσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναγκάστηκε να αποσύρει, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν έχει σκοπό να χαριστεί σε κανέναν,-αρκετοί βουλευτές παρασκηνιακά έλεγαν ότι μέσα στον κατάλογο υπήρχαν τρανταχτά ονόματα που ευνοούντο- και ότι η διάταξη θα ψηφιστεί αφού πρώτα δημοσιευτεί ο κατάλογος με τα ονόματα των οφειλετών. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει από το βήμα της Βουλής, στους βουλευτές αλλά και στην αντιπολίτευση που του ασκούν σκληρή κριτική. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αφού είπε ότι δεν υπάρχουν «μαγικά ραβδιά», ανέφερε: «Πόσο σοσιαλιστικό θα ήταν να χρεοκοπήσει η χώρα; Ποιον πλήττει η χρεοκοπία; Τα μεγάλα κεφάλαια ή τους ευάλωτους; Πόσο σοσιαλιστικό και αλληλέγγυο θα ήταν να αφήσουμε το συνταξιοδοτικό να καταρρεύσει;».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε: "Δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας. Από την κοινωνία προερχόμαστε. Μόνο στην κοινωνία λογοδοτούμε".

Η περίπτωση Παπαχρήστου

Στη δεύτερη περίπτωση του φόβου των διαρροών, η περίπτωση της διαφοροποίησης του βουλευτή Πρεβέζης Β. Παπαχρήστου, παρ’ ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωναν ότι δεν ήταν έκπληξη καθώς γνώριζαν τις απόψεις του οικονομολόγου-βουλευτή για τα αδιέξοδα που πιστεύει ότι μας οδηγεί το μνημόνιο , ωστόσο για άλλους, κυρίως στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, καθώς ο κ. Παπαχρήστος υπήρξε εκ των στενότερων συνεργατών του Γ. Παπανδρέου από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ο Β. Παπαχρήστος παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις του στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν είχε σκοπό να φθάσει στα άκρα, ο απαξιωτικός τρόπος όμως που τον αντιμετώπισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ οικονομίας λέγοντάς του, «Βαγγέλη εσύ το ψήφισες το μνημόνιο, εγώ ήμουν ευρωβουλευτής», ξεχείλισε το ποτήρι και όπως έλεγαν και άλλοι βουλευτές του Κινήματος, «μας καλούν να ψηφίσουμε χωρίς ενημέρωση νόμους που ανατρέπουν τα πάντα και μας ειρωνεύονται επί πλέον». Ο αποπεμφθείς βουλευτής Πρεβέζης πάντως δήλωσε ότι η θέση ήταν και είναι στο ΠΑΣΟΚ.

Στο επιτελείο της κυβέρνησης θεωρούν μεμονωμένο περιστατικό την διαφοροποίηση Παπαχρήστου και δεν ανησυχούν για νέες διαρροές στην αυριανή ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό μετά και το ιδιαίτερα θερμό κλίμα που επικράτησε κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και τα πυκνά και έντονα χειροκροτήματα που εισέπραξε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με συνεργάτες του ο Γ. Παπανδρέου μίλησε με γνώμονα την ενότητα και κυρίως την ελπίδα και την προοπτική για ασφαλή πλεύση της χώρας μετά το 2013, ορόσημο εξόδου από το μνημόνιο. «Το 2013 θέλω να μπορώ να βλέπω τον πολίτη στα μάτια όταν θα βγούμε από το μνημόνιο μετά από αυτές τις πολύ δύσκολες αποφάσεις που έχουμε πάρει» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας πως «δεν θα είχαμε ανάγκη το μνημόνιο αν είχαμε κάνει αυτές τις αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να αποτινάξουμε, βαρίδια και λάθη που έγιναν εδώ και τρεις δεκαετίες από όλους στην χώρα».

Οι προτεραιότητες για το 2011


Πέντε προτεραιότητες

Ο πρωθυπουργός έθεσε κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας τις πέντε προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά, που είναι:
1. Αλλαγές στο κράτος και την δημόσια διοίκηση (νέο πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο , κάρτα του πολίτη, νέο ενιαίο μισθολόγιο)
2. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης (νέος αναπτυξιακός νόμος, νέος επενδυτικός νόμος, ηλεκτρονικές προμήθειες, αξιοποίηση αεροδρομίου του Ελληνικού)
3. Κοινωνία συμμετοχής ευνομίας και Δικαιοσύνης (εκλογικός νόμος, διαφάνεια για τα χρήματα των κομμάτων, διαβούλευση για την συνταγματική αναθεώρηση)
4. Κοινωνικό κράτος (καταπολέμηση ανεργίας, ηλεκτρονική συνταγογράφηση)
5. Ισχυρή φωνή της Ελλάδας (επίλυση Κυπριακού, καλύτερη φύλαξη συνόρων, βελτίωση ελληνοτουρκικών σχέσεων).

Η μάχη της Συνόδου Κορυφής

Δύο ήταν τα σημεία που υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής όπου αποφασίστηκε η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης των χωρών της ευρωζώνης που παρουσιάζουν δημοσιονομικά προβλήματα, και οι περιορισμένης έκτασης αλλαγές στη συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να μη χρειαστούν οι αλλαγές αυτές εγκρίσεις από τα κράτη μέλη με δημοψηφίσματα.

Ο Γ. Παπανδρέου έδειχνε ικανοποιημένος κατ’ αρχήν για το γεγονός ότι η αφαίρεση ψήφου από τα «δημοσιονομικά απείθαρχα» κράτη μέλη μετά την αντίδραση της Ελλάδας και άλλων χωρών στην προηγούμενη Σύνοδο, με αποκορύφωμα την έντονη αντιπαράθεση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο, όταν ο Γ. Παπανδρέου την κατηγόρησε για αντιδημοκρατική πρόταση και εκείνη σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκυρων ξένων ΜΜΕ απείλησε με έξοδο της χώρας της από το ευρώ, στην τελευταία Σύνοδο ούτε καν τέθηκε.

Ο Γ. Παπανδρέου ερμήνευσε επίσης τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ως ένα σημαντικό βήμα για την οικονομική αλλά και την μελλοντικά πολιτική διακυβέρνηση της Ευρώπης, κάτι που θα συντελεστεί με το καθοριστικής σημασίας για την πορεία ενοποίησης γεγονός, της έκδοσης του ευρωομολόγου. Μάλιστα ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως πρόκειται για μία «ελληνική πρόταση, που έχει αναπαραχθεί και υιοθετηθεί και από άλλους» και δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι επί του θέματος «ο διάλογος άνοιξε στην κοινωνία, στα Κοινοβούλια, στα Μέσα Ενημέρωσης, σε όλη την Ευρώπη. Η συζήτηση για τα ευρωομόλογα έρχεται να προστεθεί στα πολύ θετικά αποτελέσματα που ήδη πετύχαμε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συζήτηση για τα ευρωομόλογα αποτελεί μια πρόκληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και του συντονισμού των μελών και θεσμών αυτής της Ένωσης». Αναφερόμενος στη συνέχεια ειδικότερα στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής για τη δημιουργία του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «με την απόφασή μας, εξασφαλίζουμε και τη διαθεσιμότητα επαρκούς χρηματοοικονομικής σταθερότητας και χρηματοδότησης για τον υπάρχοντα, αλλά και μελλοντικό μηχανισμό».Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι στα τελικά συμπεράσματά τους οι «27» χαιρετίζουν «την εντυπωσιακή πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος», ενώ ταυτόχρονα καλούν τα άλλα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις δικές τους οικονομικές ανισορροπίες.
Produced by