21
ΔΕΚ

ΝΔ: Μιλά για τον «τελευταίο προϋπολογισμό» της κυβέρνησης


Κομβικής σημασίας θεωρεί η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας την αυριανή μονομαχία των πολιτικών αρχηγών για το νέο Προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 24ώρα στη Ρηγίλλης για την τοποθέτηση που θα κάνει στην Βουλή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς , η Ρηγίλλης φαίνεται ότι βλέπει την αυριανή μονομαχία ως μια χρυσή ευκαιρία αφενός μεν για να αναδειχθεί το αδιέξοδο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και αφετέρου για να αποσαφηνισθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η οικονομική πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βασικοί στόχοι της ομιλίας του προέδρου της Ν.Δ. θα είναι να δείξει ότι ο νέος Προϋπολογισμός δεν θα μπορέσει να εφαρμοσθεί από την κυβέρνηση γιατί θα πέσει έξω στους υπολογισμούς που έχει κάνει αλλά και από την άλλη να αναδείξει μέσα από μια νέα δέσμη προτάσεων που θα καταθέσει από το βήμα της Βουλής τις διαφορές που έχει η οικονομική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από εκείνη που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ αλλά και από όσα προτείνουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του σκέφτεται να τολμήσει την πρόβλεψη που λέει ότι ο νέος Προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος που φέρνει στη Βουλή η σημερινή κυβέρνηση.

Όπως εκτιμούν συνεργάτες του άμεσου περιβάλλοντος του προέδρου της Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς πρέπει να τονίσει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταρρεύσει εξαιτίας των αδιεξόδων που προκαλεί η πολιτική της ακόμα και στην κοινοβουλευτική της ομάδα αλλά και από την άλλη ότι υπάρχει για τη χώρα μια νέα αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που μπορεί να βγάλει την χώρα με ασφάλεια από την σημερινή κρίση. Η εναλλακτική αυτή αξιόπιστη πρόταση της Ν.Δ. θα επιχειρηθεί να φωτιστεί από τον κ. Σαμαρά στην ομιλία του με την κατάθεση νέων προτάσεων που θα έχουν δύο καθαρούς στόχους. Πρώτον την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και δεύτερον την προστασία της κοινωνικής συνοχής.

Με την τακτική της μετωπικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στο πεδίο του Προϋπολογισμού φαίνεται ότι διαφωνούν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ομάδα ανήκουν οι δύο αντιπρόεδροι, που θεωρούν ότι η Ν.Δ. δεν πρέπει να εμφανιστεί ότι επιχειρεί να εκβιάσει τις εξελίξεις, οι οποίες όπως εκτιμούν θα έρθουν έτσι και αλλιώς την νέα χρονιά εξαιτίας των κοινωνικών αντιδράσεων καθώς και των μεγάλων διαφωνιών που έχει δημιουργήσει μέσα στους κόλπους του κυβερνητικού στρατοπέδου η πολιτική της.

Τις εξελίξεις αυτές η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της Ν.Δ. τις συνδέουν με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2011. Όπως χαρακτηριστικά λένε στελέχη όλων των τάσεων μέσα στην Ν.Δ. ο κ. Παπανδρέου θα πάει σε πρόωρες εκλογές είτε γιατί δεν θα μπορέσει να σηκώσει τα βάρη που θα φέρει η νέα χρονιά, είτε να μπορέσει να κλείσει πριν είναι αργά για τον ίδιο τα μέτωπα που έχουν ανοίξει μέσα στο κόμμα του. Με βάση την εκτίμηση περί άμεσων εξελίξεων όσοι εισηγούνται πιο ήπια πολιτική γραμμή στον κ. Σαμαρά πιστεύουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρέπει να καταγγείλει τον νέο Προϋπολογισμό του 2011 ως «υπεραισιόδοξο και μη ρεαλιστικό» χωρίς όμως να δείξει ότι επενδύει πολιτικά στην αποτυχία της όποιας προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση. Η τακτική αυτή όπως λένε τα πιο μετριοπαθή στελέχη της Ν.Δ. θα δώσει την εικόνα αξιοπιστίας που χρειάζεται για να μπορέσει να δημιουργήσει ρεύμα πλειοψηφίας μέσα στην κοινωνία.

Τέσσερις άξονες

Η γραμμή που έχει υιοθετηθεί μέχρι σήμερα από τη Ρηγίλλης σε σχέση με τον νέο Προϋπολογισμό, όπως έδειξαν οι μέχρι χθες ομιλίες των στελεχών της, έχει τέσσερις άξονες:

Πρώτον: Άσκηση σκληρής πολιτικής κριτικής στην κυβέρνηση και ειδικότερα στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου για να αναδείξει την ανακολουθία λόγων και έργων. Η επίθεση ξεκινά από τις υποσχέσεις που είχε δώσει το ΠΑΣΟΚ πριν από τις βουλευτικές εκλογές και στην συνέχεια τις αθέτησε.

Δεύτερον: Ξεχωριστό κεφάλαιο στην τακτική της Ν.Δ. αποτελεί η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2010. Οι ομιλητές της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι με ευθύνη της κυβέρνησης την χρονιά που πέρασε «υπήρξε υστέρηση εσόδων, μείωση των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων, στάση πληρωμών του κράτους, έλλειψη ανάπτυξης, δεν έγιναν αποκρατικοποιήσεις ούτε έργα παραχώρησης ή έργα με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα».
Τρίτον: Την ανάδειξη της θέση που έχει εδώ και αρκετό καιρό η Ρηγίλλης και η οποία αναφέρει ότι «ο Προϋπολογισμός περιέχει πολλά νέα μέτρα εντός και εκτός Μνημονίου». Ειδικότερα οι εισηγητές της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι «προβλέπονται οκτώ δισ. ευρώ μέτρα κατ’ επιταγή του Μνημονίου και έξι δισ. ευρώ εκτός Μνημονίου για να μειωθεί το έλλειμμα όμως μόνο κατά πέντε δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα εννέα δισ. χάνονται λόγω της ύφεσης, των επιδομάτων ανεργίας και των άλλων υποχρεωτικών λόγω της ύφεσης κοινωνικών μέτρων και στους τόκους αυξημένους κατά δύο δις». Οι αγορητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταγγείλουν την κυβέρνηση ότι «στο τέλος του 2011 σε δύο χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το δημόσιο χρέος θα έχει αυξηθεί κατά 60 δισ. ευρώ όταν οι ίδιοι κατηγορούσαν τη Ν.Δ. γιατί στην πενταετία της αύξησε το χρέος κατά 80 δισ. ευρώ». Ένα από τα σημεία στα οποία θα επιμείνουν επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση είναι η πρόβλεψή τους ότι η ανεργία θα φθάσει μέσα στην επόμενη χρονιά το 15%.

Τέταρτον: Ο απολογισμός των πεπραγμένων της Ν.Δ. για την χρονιά που πέρασε. Μέσα από τον απολογισμό τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα προβάλλουν την στήριξη που όπως ισχυρίζονται έχει δώσει το κόμμα τους σε μία σειρά νομοσχέδια της κυβέρνησης, που αφορούσαν διαρθρωτικές αλλαγές. Προβάλλοντας τη στήριξη αυτή οι βουλευτές της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι δεν περιορίστηκαν στην αντιπολιτευτική κριτική αλλά ότι κατέθεσαν «ολοκληρωμένη και υπεύθυνη οικονομική πρόταση εξόδου από την κρίση» και ότι η πολιτική τους «δεν είναι όχι σε όλα».

Αριστερά: Ευκαιρία για νέα αναμέτρηση δίνει ο Προϋπολογισμός

Τα σχέδια που έχουν, σχετικά με τα βήματα που θα κάνουν τη νέα χρονιά, ξεδίπλωσαν με τις τοποθετήσεις τους στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τα κόμματα της Αριστεράς, όπως έδειξαν με τις ομιλίες τους οι αγορητές τους, έδωσαν το μήνυμα της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση σε επίπεδο κοινωνίας, μέσα από την συμπαράσταση που θα προσφέρουν σε διεκδικήσεις οι οποίες θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα. Στόχος της τακτικής τους αυτής είναι να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με τα εγκλωβισμένα, όπως τα θεωρούν, αριστερά τμήματα του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα δείχνουν –κατά τις εκτιμήσεις τους– τουλάχιστον αιφνιδιασμένα από την πολιτική της κυβέρνησης.

Στελέχη του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι βλέπουν το νέο τοπίο που θα δημιουργηθεί μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, ως τη χρυσή ευκαιρία που έχουν για να προσεταιριστούν το κομμάτι εκείνο της Αριστεράς που ταξικά τους «ανήκει», αλλά το έχασαν εδώ και πολλά χρόνια, λόγω της σχέσης που είχε αναπτύξει μαζί του το κυβερνητικό στρατόπεδο, όταν στην ηγεσία του βρισκόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Τόσο στον Περισσό όσο και στην Κουμουνδούρου φαίνεται να πιστεύουν ότι η εξαθλίωση στην οποία θα περιέλθουν από τη νέα χρονιά και άλλα μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση να επανακτήσει την προνομιακή σχέση που είχε τα προηγούμενα χρόνια με ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι είχαν πιστέψει, όπως λένε στελέχη της Αριστεράς, ότι η σχέση τους με ένα κόμμα εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ, που είχε αριστερό «μανδύα», θα τους έλυνε τα προβλήματα.

Τους στόχους που έχει θέσει το ΚΚΕ έδειξε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Παφίλης, ο οποίος αφού είπε ότι «όταν ο λαός πιστέψει στη δύναμή του, κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει», προέβλεψε ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, όχι όπως είπε επειδή το θέλει το ΚΚΕ, αλλά «επειδή έτσι είναι η αντικειμενική πραγματικότητα!».

Στους ίδιους υψηλούς τόνους κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά, η Ηρώ Διώτη ανέφερε ότι το κόμμα της δεν θα μπει στο κάδρο της συναίνεσης, αλλά θα σταθεί με όποιο τρόπο μπορεί απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζεται.

Πιο μετριοπαθή στάση τηρεί η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, που αν και «ξεκόβει» τα σενάρια περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, δίνει μέσα από τις τοποθετήσεις των στελεχών του το μήνυμα της συναίνεσης που πρέπει να υπάρξει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας.

Ντόρα: Απέναντι και στους δύο μονομάχους

Την απόφασή της για ένα πολυμέτωπο αγώνα έδειξε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, με την τοποθέτησή της στη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, στην οποία μίλησε μάλιστα ως εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών.

Στο στόχαστρο της κας Μπακογιάννη βρέθηκαν η Αριστερά, συνδικαλιστές αλλά και εκδότες. Η πρώην υπουργός μίλησε για απαξιωμένο πολιτικό σύστημα, στο οποίο επικρατούν οι μικροκομματικοί υπολογισμοί. Στρέφοντας τα πυρά της κατά της κυβέρνησης, την κατηγόρησε ότι ενσυνείδητα οδήγησε τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης, προκειμένου να αναιρέσει το «λεφτά υπάρχουν», αλλά και να κάνει όσα πολέμησε τα τελευταία 30 χρόνια. Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η κα Μπακογιάννη στην κριτική της για τη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά, καθώς μίλησε για «γελιοποίηση» των προτάσεων της και την κατηγόρησε ότι η τακτική της είναι μία εύηχη εκδοχή του «λεφτά υπάρχουν».
 
Βάζοντας, δε, στο στόχαστρό της την Αριστερά, την κατηγόρησε για «επαναστατική γυμναστική» και «ισορροπία ανάμεσα στη δραχμή και τη νοσταλγία του υπαρκτού σοσιαλισμού». Τέλος, υπερασπιζόμενη την ψήφο της υπέρ του Μνημονίου, η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. απευθύνθηκε σε όσους ξιφουλκούν εναντίον του λέγοντας: «Αν δεν θέλουν το Μνημόνιο , ας το πουν στην Τρόικα για να μην μας δώσει την τέταρτη δόση του δανείου».
Produced by