21
ΔΕΚ

«Στο συρτάρι» η έρευνα κατά Σανιδά


Στο αρχείο τέθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ρούσσο Παπαδάκη, το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδη για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά για την υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και του ελληνικού δημοσίου.

Ειδικότερα, τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε διαβιβάσει έγγραφο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με το οποίο - χωρίς να λαμβάνει θέση - ζήτησε να ερευνηθεί εάν στην υπόθεση του Βατοπαιδίου ο τέως εισαγγελέας του ΑΠ έχει διαπράξει ποινικά κολάσιμες πράξεις. Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να ερευνηθεί εάν ο Γ. Σανιδάς έχει διαπράξει το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. Ο κ. Καστανίδης, απέστειλε σε ψηφιακή μορφή 500 σελίδες από τα πρακτικά της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Στις σελίδες αυτές περιλαμβάνονται οι καταθέσεις ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίστηκαν στα πρώτα σταδία την υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της Μονής Βατοπαιδίου και του ελληνικού δημοσίου. Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνονται οι καταθέσεις των εισαγγελέων Κυρ. Καρούτσου, Ηλ. Κολίουση και της Ελένης Σωτηροπούλου.

Σχετική επιστολή είχε αποστείλει και ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Μαν. Μπετενιώτης προς τον υπουργό Δικαιοσύνης που του ζητούσε να προβεί στις σχετικές ενέργειες.

Προ διετίας ο κ. Σανιδάς, παρ΄ ότι ο ίδιος είχε κινήσει την διαδικασία έρευνας για την υπόθεση του Βατοπαιδίου μετά από δημοσιεύματα του Τύπου, είχε αρνηθεί να διαβιβάσει την δικογραφία στη Βουλή, προκειμένου να ερευνηθεί εάν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων.«Με εικασίες ή αόριστες αναφορές σε υπουργούς, χωρίς να συνοδεύονται από πραγματικά περιστατικά, δεν μπορούν να θεωρηθούν στοιχεία ικανά να πιθανολογήσουν την ύπαρξη ευθύνης υπουργού, που να δικαιολογεί την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή», είχε υποστηρίξει.

Ο κ. Παπαδάκης επισημαίνει ότι δεν προέκυψε κανένα νέο στοιχείο σε βάρος του Γ. Σανιδά για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Μάλιστα, ο αντεισαγγελέας του ΑΠ, διατυπώνει την άποψη ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έπρεπε να ζητήσει εκ νέου από την Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου να διερευνήσει (βάσει του άρθρου 31 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), εάν ο κ. Σανιδάς έχει διαπράξει το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

Ήδη κατά το παρελθόν έχουν τεθεί στο αρχείο οι μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί σε βάρος του Γ. Σανιδά για την υπόθεση του Βατοπαιδίου από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ. Επίσης, τέθηκε στο αρχείο και η έρευνα που διεξήχθη από τη Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατόπιν παραγγελίας της Εξεταστικής Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι. Η Εξεταστική Επιτροπή προ εννεαμήνου περίπου είχε διαβιβάσει στην Βουλή όλες τις καταθέσεις που είχαν γίνει για την υπόθεση του Βατοπαιδίου και έκαναν αναφορά στο πρόσωπο του Γ. Σανιδά. Οι συνάδελφοι του τέως ανωτάτου Εισαγγελικού Λειτουργού αφού μελέτησαν το περιεχόμενο των καταθέσεων ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπή κατέληξαν ότι δεν έχει διαπραχθεί καμία ποινικά κολάσιμη πράξη από τον κ. Σανιδά και αρχειοθέτησαν την υπόθεση.


Produced by