22
ΔΕΚ

Δοκιμασία διαρκείας για την αντοχή και τη συνοχή της κυβέρνησης


Να περάσει χωρίς απώλειες το «σκόπελο» της αποψινής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής για την έγκριση του Προϋπολογισμού θέλει η κυβέρνηση, η οποία στρέφει ήδη το ενδιαφέρον της στη δύσκολη επόμενη μέρα και στην αναγκαία επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να ανταποκριθεί στους στόχους του Μνημονίου και να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ χωρίς να υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
 
Αυτό φάνηκε και από τις αποφάσεις που έλαβε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, μεταξύ των οποίων είναι αμέσως μετά τις γιορτές να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων, που θα γίνει σε δύο φάσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε ένα εξάμηνο.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι κατά την τετραήμερη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ήθελαν να... ακουστούν και ότι με αυτό τον τρόπο εκτονώθηκε σε σημαντικό βαθμό η ένταση που είχε συσσωρευτεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις τοποθετήσεις κάποιων βουλευτών –και ιδιαίτερα της Βάσως Παπανδρέου– που έδειξαν ότι μέσα στην Κ.Ο. του Κινήματος έχει διαμορφωθεί ένα μπλοκ που... περιμένει στη γωνία τις επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα κληθεί να προωθήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις, όλοι, εντός και εκτός κυβέρνησης, αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν πώς θα λειτουργήσουν οι... ισορροπίες μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Produced by