23
ΔΕΚ

«Ναι» στον προϋπολογισμό, «όχι» στη συναίνεση


Του Γιάννη Λιάρου

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011 από τους 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (κατά ψήφισαν 142 βουλευτές), αλλά και με την επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική , ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα χθες η πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η χθεσινή τελευταία ημέρα χαρακτηρίστηκε από τη σφοδρή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, που διασταύρωσαν τα ξίφη τους εφ’ όλης της ύλης και έδωσαν το στίγμα της πολιτικής σύγκρουσης που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα, με αφορμή τα νέα μέτρα που έρχονται και την αγωνιώδη προσπάθεια για την εξασφάλιση των επόμενων δόσεων του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Τη διαβεβαίωση ότι «δεν θα χρεοκοπήσουμε. Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013 απαλλασσόμαστε από το Μνημόνιο », έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την ομιλία του, με την οποία έκλεισε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε τις «πρόσκαιρες δυσκολίες» που υπάρχουν, ωστόσο δήλωσε πιο αποφασισμένος και πιο αισιόδοξος από ποτέ ότι θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες και οι οίκοι αξιολόγησης και εκτίμησε ότι «τα επώδυνα μέτρα είναι πίσω μας». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος σε ό,τι αφορά τη διάσωση της οικονομίας από τη χρεοκοπία, τη σταθεροποίηση της χώρας και την πραγματοποίηση των μεγάλων αλλαγών, ώστε να γίνει η Ελλάδα «μία χώρα που δεν βασίζεται σε δάνειες δυνάμεις, που δεν θα χρειάζεται μνημόνια και επιτηρήσεις». Έστρεψε, δε, τα πυρά του εναντίον της Ν.Δ. και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον ότι κρύβει αλήθειες και ότι είναι η Ν.Δ. εκείνη που έβαλε δύο φορές τη χώρα σε επιτήρηση. «Ο κ. Καραμανλής ήξερε ότι δεν μπορούσε η επόμενη κυβέρνηση να αντέξει το βάρος του ελλείμματος και το έκρυβε. Μας πέταξε τη βόμβα», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πολλά έχετε να προτείνεται τώρα. Γιατί δεν μείνατε να τα κάνετε; Γιατί λιποτακτήσετε;».
«Δεν ζητάμε να συμφωνήσετε σε κάθε τι που κάνουμε. Ζητούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας μπροστά στην πρόκληση της ιστορίας», τόνισε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κ. Παπανδρέου, εκτιμώντας ότι οι στόχοι που έχει θέσει για τη διάσωση της χώρας είναι εφικτοί και αποτελούν «στοίχημα για το Έθνος».

Καταλήγοντας και αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Ν.Δ. στην πρόσκληση για συναίνεση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πολλοί αναρωτιούνται σήμερα εάν πρέπει να συμβάλουν στην επιτυχία της χώρας ή να ποντάρουν στην αποτυχία. «Μάλλον κ. Σαμαρά, από αυτά που άκουσα, ποντάρετε στην αποτυχία», είπε.

Σαμαράς: «Συνένοχοι δεν πρόκειται να γίνουμε»

«Αλλάξτε πολιτική τώρα! Συναίνεση σε αυτό το μείγμα πολιτικής δεν πρόκειται να δώσουμε. Συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας που έχετε επιβάλλει, δεν πρόκειται να γίνουμε», ήταν το μήνυμα του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «βάφτισε το μνημόνιο ως μονόδρομο, για να συγκαλύψει την ιστορική του αδυναμία και τις πρόσφατες ευθύνες του», υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2011 είναι «ο καθρέφτης της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί την κρίση».

«Το ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός, ότι τα μέτρα είναι βαρβαρότητα κι ότι δεν έχουν αναπτυξιακή διάσταση ή ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι αξιόπιστος, είναι λόγια βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε αυτή εδώ την αίθουσα που έχουν γίνει πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς , προσθέτοντας ότι «υπάρχουν δύο αλήθειες, αυτή που δεν ομολογεί η κυβέρνηση, ότι δηλαδή η μνημονιακή πολιτική δεν ξεπερνά το πρόβλημα, και από την άλλη ότι υπάρχει ελπίδα και μια άλλη προοπτική». Τόνισε, δε, ότι η ίδια η κυβέρνηση έπεσε έξω στις δαπάνες περικόπτοντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ένα λάθος που –όπως είπε– το επεσήμανε και ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ , καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας.

Καταθέτοντας τη δική του πρόταση, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «περικοπή φόρων, μέτρα τόνωσης της οικονομίας και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι ένα μείγμα που πρέπει να εφαρμοστεί ταυτοχρόνως για να επέλθει επανεκκίνηση της οικονομίας» και σημείωσε: «Αν η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει το διαφορετικό μείγμα, που οδηγεί σε ανάκαμψη, εδώ είμαστε! Αλλά αυτό δεν σημαίνει συναίνεση στο μνημόνιο, αλλά συναίνεση για μία πολιτική που οδηγεί σε διέξοδο με ανάκαμψη και ανάπτυξη». Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι το κόμμα του προσφέρει «διέξοδο και ελπίδα ανάπτυξης, αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας εκπέμπουμε. Η χώρα δεν έχει ανάγκη να στηρίξουμε εμείς τα δικά σας αδιέξοδα. Η χώρα έχει ανάγκη να βγει από τα αδιέξοδα».

Παπαρήγα: «Οι εργαζόμενοι να ετοιμάζονται για πόλεμο»

Από την πλευρά της, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους «να κατανοήσουν την αιτία της κρίσης και να ετοιμάζονται για έναν πραγματικό πόλεμο, συνειδητό, σχεδιασμένο, οργανωμένο, που να έχει έκβαση την ανατροπή της εξουσίας», στέλνοντας μήνυμα για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα της το επόμενο διαστημα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποβάλλει τον εργαζόμενο λαό σε «γκεμπελικά ψέματα» όσον αφορά την κρίση και εκτίμησε ότι «η καλύτερη λύση είναι η άρνηση αποπληρωμής του χρέους, την οποία ωστόσο, μονάχα μια εργατική-λαϊκή κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω αντιλαϊκά μέτρα».

Καρατζαφέρης: «Να μετατεθεί το χρέος για μία 10ετία»

«Δεν περνάμε την μεγαλύτερη κρίση. Περνάμε μια κρίση. Θέλει σωστές και γενναίες αποφάσεις που δεν τις βλέπω όμως. Στην κρίση δεν βάζεις φυτίλι. Πρέπει να βρει τρόπο η Ελλάδα να μεταθέσει το χρέος της για μια 10ετία, να βρούμε σωστές λύσεις και να ορθοποδήσουμε», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης . Επανέλαβε, δε, την πάγια θέση του ότι «πρέπει να γίνει ουσιαστική συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών», λέγοντας στον πρωθυπουργό: «Μην μου πείτε, κ. Παπανδρέου, ότι δεν μπορείτε να τα βρείτε. Εδώ τα βρήκε ο Μπουτάρης με τον Άνθιμο». Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επέρριψε ευθύνες τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Ν.Δ. για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, ενώ υπεραμύνθηκε της επιλογής του κόμματός του να ψηφίσει το μνημόνιο και κατηγόρησε τη Ν.Δ. και την Αριστερά ότι δεν έχουν πρόταση.

Τσίπρας: «Έτος ανατροπών και εξεγέρσεων το 2011»

«Βουλιάζετε την Ελλάδα στην ύφεση και στην κρίση χρέους, γιατί το τελευταίο που σας ενδιαφέρει εσάς και την Τρόικα και την οικονομική ολιγαρχία που σας στηρίζει, είναι το χρέος», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας , εκτιμώντας ότι το 2011 θα είναι απαρχή μεγάλων ανατροπών και κοινωνικών εξεγέρσεων που «θα ανατρέψουν τα δεδομένα και θα φέρουν διέξοδο από την κρίση και κοινωνική δικαιοσύνη και θα βάλουν την κυβέρνησή σας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και κατάργηση κάθε προστασίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί τη δημόσια περιουσία «προκειμένου να δώσει τα φιλέτα στους αετονύχηδες». Μίλησε, δε, για δημιουργία κλίματος τεχνητής συναίνεσης στο πολιτικό πεδίο, υπογραμμίζοντας ότι πρόθυμοι είναι πιθανόν να βρεθούν, ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών και στον πρωθυπουργό κατέληξε λέγοντας: «Αυτό που ξέρω είναι ότι ηγείσθε της πιο δεξιάς κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Είμαι βέβαιος ότι σας ζηλεύει ο κ. Μητσοτάκης».
Produced by