28
ΔΕΚ

Σε διάταξη μάχης η Ν.Δ.


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΑΡΟΥ
yiannis.liaros@xrimatriti.gr

Τις τελευταίες «πινελιές», με την ευκαιρία και της εορταστικής ανάπαυλας των Χριστουγέννων, βάζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στο σχέδιο των αλλαγών που ετοιμάζει για τον κομματικό μηχανισμό και τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Οι αλλαγές αυτές, που θα συνδυαστούν με τη μετακόμιση των γραφείων της Ν.Δ. από το ιστορικό νεοκλασικό της Ρηγίλλης σε ένα σύγχρονο κτίριο στη Λεωφόρο Συγγρού, θα σηματοδοτήσουν για τον Αντώνη Σαμαρά την ανανέωση που επιδιώκει να φέρει στο κόμμα, σε μία περίοδο ιδιαίτερα «φορτωμένη» πολιτικά, κατά την οποία η Νέα Δημοκρατία, ενώ μέσω της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, καλείται να διεκδικήσει και πάλι κυρίαρχο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει να δημιουργήσει έναν ισχυρό μηχανισμό σε διάταξη μάχης ακόμα και για πρόωρες εκλογές , καθώς η Ρηγίλλης αναμένει κρίσιμες εξελίξεις το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς έχει θέσει τρεις βασικούς στόχους τους οποίους θέλει να επιτύχει μέσα από τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει:

Ο πρώτος, όπως ήδη αναφέραμε, είναι να δοθεί το μήνυμα της ανανέωσης, μέσα από την αξιοποίηση προσώπων που μπορεί να μην έχουν μεγάλη εμπειρία, είναι όμως «άφθαρτα» και έχουν τη διάθεση της προσφοράς. Ο δεύτερος στόχος αφορά την ουσιαστική ενίσχυση του προγραμματικού λόγου της Ν.Δ., ζήτημα στο οποίο έχει διαγνωστεί υστέρηση, καθώς όλα τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αλλά και τα μηνύματα που εισπράττει η Ρηγίλλης από την κοινωνία, συγκλίνουν στο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί ακόμα να πείσει τους πολίτες πως αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Τέλος, τρίτος στόχος του κ. Σαμαρά είναι να πλήξει τα σχέδια της Ντόρας Μπακογιάννη, αξιοποιώντας στελέχη που έως πρόσφατα βρίσκονταν στη σφαίρα επιρροής της πρώην υπουργού και για τα οποία υπήρξε συζήτηση κατά πόσο θα την ακολουθήσουν τελικά στο εγχείρημα της «Δημοκρατικής Συμμαχίας».

Οι «σταθεροί»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ελάχιστοι είναι εκείνοι στην οργανωτική δομή της Ν.Δ. που μπορούν να θεωρούν τους εαυτούς τους ασφαλείς στις θέσεις τους, ενόψει των επερχόμενων αλλαγών. Το βέβαιο είναι ότι αλλαγές δεν θα υπάρξουν για τους δύο αντιπροέδρους του κόμματος, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Σταύρο Δήμα. Επίσης, όλα δείχνουν ότι και οι επικεφαλής του τομέα Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης, θα παραμείνουν στις θέσεις τους, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς είναι ικανοποιημένος από την παρουσία τους. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι και τα δύο στελέχη έχουν συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στο να ακουστούν οι θέσεις του κόμματος στην Οικονομία και με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα το βάρος θα πέσει σε αυτό τον τομέα, ακολουθεί τη λογική ότι «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις», ενώ δεν αποκλείεται να ενισχύσει περαιτέρω το συγκεκριμένο τομέα.

Παρά τα όσα είχαν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα, στη θέση του φαίνεται ότι θα παραμείνει και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, καθώς τα «σύννεφα» που είχαν εμφανιστεί το προηγούμενο διάστημα στις σχέσεις του με την ηγετική ομάδα δείχνουν να έχουν διαλυθεί. Από εκεί και πέρα, πάντως, είναι πιθανό να υπάρξουν γενικότερες αλλαγές στην επικοινωνιακή ομάδα αλλά και στην επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος.

«Σταθεροί», τέλος, θα πρέπει να θεωρούνται τόσο ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Ανδρέας Λυκουρέντζος όσο και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Τασούλας. Και για τους δύο υπήρξαν εισηγήσεις προς τον πρόεδρο να τους αντικαταστήσει, καθώς τους χρεώνονται επικοινωνιακά λάθη και αστοχίες, στον μεν πρώτο κατά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές στον δε δεύτερο κυρίως την περίοδο των αποχωρήσεων βουλευτών από την Κ.Ο. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι και οι δύο μένουν στις θέσεις τους, αλλά θα βρίσκονται υπό συνεχή… παρακολούθηση.

Νέα πρόσωπα και «ανοίγματα»

Με δεδομένο ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του «σίγουρο» στο νέο σχήμα, έχει ανοίξει το πεδίο για την αξιοποίηση πολλών στελεχών, νέων και παλιών. Το ζητούμενο από την ηγεσία της Ν.Δ. είναι ένα μίγμα εμπειρίας –που θα δίνει βαρύτητα στον προγραμματικό λόγο του κόμματος– και ανανέωσης, με πρόσωπα που δεν έχουν φθαρεί. Παράλληλα, έντονη παρουσία στο νέο σχήμα αναμένεται να έχουν οι λεγόμενοι «ντορικοί», εκείνοι δηλαδή που είχαν στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη για την ηγεσία της Ν.Δ. Έτσι, εκτός από την πιθανότητα συμμετοχής στη νέα οργανωτική δομή του Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος είχε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με τον Αντώνη Σαμαρά, είναι πολύ πιθανό να αναβαθμιστούν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Κωστής Χατζηδάκης . Ρόλο πιθανότατα θα έχουν και οι Νίκος Δένδιας, Θανάσης Νάκος, Γρηγόρης Απαστολάκος, ενώ ακούγεται και το όνομα του Σίμου Κεδίκογλου . Στο νέο σχήμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει θέσει και ο Βασίλης Κικίλιας, για τον οποίο μάλιστα ακούγεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς επιφυλάσσει θέση-έκπληξη, που θα συζητηθεί.

Σε ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα

Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό αναμένει για το επόμενο διάστημα η Ρηγίλλης και για το λόγο αυτό η ηγεσία έχει θέσει το κόμμα σε ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα. Με την ανακοίνωση των αλλαγών στον κομματικό μηχανισμό από τον Αντώνη Σαμαρά, η Ν.Δ. αναμένεται να τεθεί και σε εκλογική ετοιμότητα, καθώς εκτιμάται ότι το επόμενο, εξαιρετικά κρίσιμο τρίμηνο για τη χώρα, θα κριθεί η πορεία σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και δεν πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις ή ακόμα και ενδεχόμενος εκλογικός «αιφνιδιασμός» από τον Γιώργο Παπανδρέου. Την εκτίμηση αυτή της Ρηγίλλης την ενίσχυσε, σύμφωνα με τις αναλύσεις της ηγεσίας, και η εικόνα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έγιναν στη Ν.Δ., η σκληρή κριτική που άσκησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και οι πληροφορίες που μιλούν για «μπλοκ» στο εσωτερικό του Κινήματος, δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολύ δρόμο μπροστά της, καθώς αργά ή γρήγορα, στην προσπάθεια να προχωρήσει στις σκληρές αλλαγές που σχεδιάζει, θα βρει απέναντί της πρώτα απ’ όλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που θα θέσουν σε δοκιμασία τη συνοχή και τη σταθερότητά της. Για το λόγο αυτό, η ηγεσία της Ν.Δ. θέλει, όσο το δυνατόν συντομότερα, να αρθρώσει το κόμμα πειστικό προγραμματικό λόγο, ώστε να εμφανιστεί ως η αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Παράλληλα, συζητήσεις γίνονται για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στη συζήτηση που συνεχίζεται περί συναίνεσης και συνεννόησης των κομμάτων. Παρά τις εισηγήσεις που υπήρξαν προς τον Αντώνη Σαμαρά να υιοθετήσει μία πιο διαλλακτική στάση και να αφήσει ανοιχτό «παράθυρο» συναίνεσης στην κυβέρνηση, η Ρηγίλλης εκτιμά ότι η σκληρή γραμμή στην οποία κινήθηκε έως τώρα έχει αρχίσει να αποδίδει, κυρίως γιατί ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι αυτό που ζητά η κυβέρνηση είναι «ανοχή» από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να προχωρήσει σε σκληρές αλλαγές με όσο το δυνατόν πιο περιορισμένες αντιδράσεις. Γι’ αυτό και ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο στη Βουλή για «συνενοχή» και απέρριψε κάθε ενδεχόμενο στήριξης αποφάσεων της κυβέρνησης, για τις οποίες δεν έχει προηγηθεί εκτεταμένος διάλογος και σύγκλιση απόψεων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει για τη Ν.Δ. και το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική. Το θέμα έχει αναλάβει από την πλευρά της Ρηγίλλης ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος και στόχος της Ν.Δ. είναι το επόμενο διάστημα να ανοίξει ο διάλογος και να κατατεθούν προτάσεις που θα δείξουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών.

Τέλος, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει περαιτέρω το ηγετικό του προφίλ, ο Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσει ταξίδια στο εξωτερικό και κυρίως στην Ευρώπη, όπου έχει προσκληθεί από ομολόγους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Produced by