04
ΙΑΝ

Ν.Δ.: Ψάχνει νέα πορεία με αλλαγή της ομάδας


Πόλεμος ανάμεσα στους στενούς συνεργάτες και φίλους του Αντώνη Σαμαρά, που τον ακολουθούν από τα χρόνια της προσωπικής του διαδρομής, και στο στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ. βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όπως δείχνει το τοπίο που δημιουργήθηκε στο κόμμα μετά το άρθρο του Φαήλου Κρανιδιώτη, με το οποίο ξεσπάθωσε ουσιαστικά εναντίον των στελεχών της φιλελεύθερης πτέρυγας του κόμματος. Άμεσος στόχος του κ. Κρανιδιώτη ήταν να μπλοκάρει τα όποια ανοίγματα σχεδίαζε να κάνει, με τον ανασχηματισμό που ετοιμάζεται να ανακοινώσει, ο Αντώνης Σαμαράς προς τα στελέχη εκείνα τα οποία στη μάχη για την ηγεσία της Ν.Δ. στήριξαν τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Φαήλος Κρανιδιώτης και η παλιά ομάδα των «σαμαρικών» έχουν θέσει ως στόχο των αποκλεισμό από την ηγετική ομάδα του Άρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος όλα δείχνουν ότι επανέρχεται στη Ρηγίλλης με νέο ρόλο, αλλά και των Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Δένδια, που φέρονται να αναβαθμίζονται, τους οποίους ο στενός πυρήνας συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά θεωρεί ξένα σώματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η απάντηση από τη Ρηγίλλης ότι ο Φαήλος Κρανιδιώτης αποτελεί «ελεύθερο σκοπευτή», δεν φαίνεται να έχει ηρεμήσει τα πράγματα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν να υπάρξει δημόσια αποδοκιμασία από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος όμως αρνείται να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια. Από την πλευρά του, ο Φαήλος Κρανιδιώτης επιμένει στις απόψεις του και μάλιστα χθες επανήλθε, με ένα νέο κείμενο στην ιστοσελίδα που αρθρογραφεί, με τίτλο «Φρουφρού, αρώματα και παρακμή», στο οποίο σημειώνει ότι με το προηγούμενο άρθρο του χάλασε «την μόστρα του καθωσπρεπισμού μερικών». Εμφανές είναι, δε, ότι ο ίδιος δεν ανησυχεί για τυχόν προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν στη σχέση του με τον πρόεδρο της Ν.Δ. οι τοποθετήσεις του αυτές.

Οι περισσότεροι από τους υποστηρικτές του κ. Κρανιδιώτη εκτιμούν ότι ο δικηγόρος και στενός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, με τις τοποθετήσεις του ξεκαθάρισε τις απόψεις που μοιράζεται ο στενός πυρήνας των συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ. για το μέλλον του κόμματος, χωρίς αυτό βέβαια να δεσμεύει τις αποφάσεις του προέδρου.

Προχωρά στις αλλαγές

Με βάση το κλίμα αυτό, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες τις αλλαγές σε όλο το φάσμα της κομματικής μηχανής, οι οποίες αναμένεται να είναι σαρωτικές. Πέρα από την αναβάθμιση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον Νίκου Δένδια και την επανάκαμψη του Άρη Σπηλιωτόπουλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παιχνίδι μπαίνουν πολλά νέα πρόσωπα, όπως οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης , Σίμος Κεδίκογλου , Γρηγόρης Αποστολάκος, Σταύρος Καλογιάννης, Γεράσιμος Γιακουμάτος , ενώ στον κομματικό κορμό φαίνεται ότι επιστρέφει σε θέση-κλειδί και ο πρώην υφυπουργός Θανάσης Νάκος. Ριζικές αλλαγές θα υπάρξουν και στο επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος, με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο να μετακινείται από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου και να αναλαμβάνει πιθανότατα τον τομέα Άμυνας, που έως τώρα είχε υπό την ευθύνη του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος .

«Φαβορί» για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Χαρβαλιάς. Σε ό,τι αφορά τους δύο αντιπροέδρους, ο Δ. Αβραμόπουλος φαίνεται ότι θα διατηρήσει και τον τομέα Εξωτερικών, ενώ αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος του Σταύρου Δήμα, ο οποίος θα λειτουργεί ως ο «αντ’ αυτού» για τον πρόεδρο. Τις επαφές για το νέο σχήμα έχει αναλάβει ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης, που μαζί με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη φέρονται να είναι οι βασικοί συνομιλητές του προέδρου. Προσδοκία του κ. Σαμαρά είναι με τις αλλαγές αυτές να ηρεμήσουν τα πράγματα στο εσωτερικό της Ν.Δ. και να κλείσουν οι στρόφιγγες των διαρροών προς τη ΔΗ.ΣΥ. και το ΛΑ.Ο.Σ. Με την ολοκλήρωση των αλλαγών ξεκινά, όπως λένε στη Ρηγίλλης, η μεγάλη αντεπίθεση του Αντώνη Σαμαρά, που στόχο θα έχει να εμφανίσει τη Ν.Δ. ως την αξιόπιστη κυβερνητική λύση, κάτι που σήμερα δεν καταφέρνει, σύμφωνα και με την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Κέρδη και ζημίες

Τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης προκάλεσαν γκρίνια από αρκετά στελέχη, καθώς φαίνεται ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να εισπράξει την κυβερνητική φθορά και ότι η στρατηγική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα την έχει ταυτίσει με κόμμα διαμαρτυρίας. Παράλληλα, το ποσοστό που παίρνει από τη Ν.Δ. το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη (7%), δείχνει ότι έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη βάση της παράταξης η δημιουργία κόμματος από την πρώην υπουργό.

Πάντως η ηγεσία της Ν.Δ. θεωρεί ότι η διαρροή αυτή είναι προσωρινή και θα ανατραπεί όταν πολωθεί το κλίμα από τη μετωπική σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα. Επίσης, στελέχη της Ρηγίλλης βλέπουν και αρκετά θετικά στοιχεία στη δημοσκόπηση, όπως η μείωση της διαφοράς από το ΠΑΣΟΚ, που εκτιμούν ότι περιορίζεται στα όρια του στατιστικού λάθους, στο 2% από 8% που ήταν τον Ιούνιο του 2010. Στα θετικά για τη Ν.Δ., σύμφωνα με κείμενο της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος, είναι και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει 6 μονάδες στην πρόθεση ψήφου και 10 μονάδες στην υποστήριξη της πολιτικής που εφαρμόζει.

Νέο «χτύπημα» από Κρανιδιώτη

Με νέο κείμενο του, χθες, στην ιστοσελίδα όπου αρθρογραφεί, με τίτλο «Φρουφρού, αρώματα και παρακμή», ο Φαήλος Κρανιδιώτης επανέρχεται στο σάλο που δημιουργήθηκε από το προηγούμενο άρθρο του, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων:

«Μια πέτρα πέταξα, αδέρφια, και πέτυχα την τζαμαρία. Χάλασα την μόστρα του καθωσπρεπισμού μερικών (…). Τί για “εμφύλιο” είπαν, “διχασμένη” η Ν.Δ. και τρία αυγά Τουρκίας. Κρώζανε τα παπαγαλάκια και κάτι λαθρόβιοι ψιλοεκβιαστές του διαδικτύου. Αν δεν απατώμαι ο εμφύλιος θέλει τουλάχιστον δύο στρατόπεδα. Εγώ τι ξέρω; Βγήκαν δημόσια ο Ζώης, ο Καράογλου και συμφώνησαν, ο Γιώργος Κασαπίδης, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος , ο Κώστας Τζαβάρας και άλλοι μου τηλεφώνησαν να με συγχαρούν (…). Οι “άλλοι”, ρε παιδιά, ποιοί και πού είναι; Πώς τους λένε; Πού είναι γραμμένη η «άλλη» άποψη να την δω, να την διαβάσω, σε ποια άρθρα, σε ποιανού την ανάλυση; Για να συμφωνήσω ή διαφωνήσω βρε αδερφέ. Να την βάλουμε κι εδώ στο Αntinews να την συζητήσουμε (…). Για να μην μ’ ερμηνεύουν άλλοι, θα σας πω γιατί πετάω την πέτρα, την διηνεκή πρόθεση μου: ν’ ανοίξουμε ρήγματα στην αδιαφορία του κόσμου, να σπάσουμε το τείχος της απογοήτευσης και της δυσπιστίας. Οι αδιάφοροι να ενδιαφερθούν κι οι απέχοντες να πάρουν τ’ όπλο τους και να μπουν στην μάχη (…). Ο κόσμος στους δρόμους, στις παρέες, στους χώρους δουλειάς, δεν θέλει πια φρουφρού κι αρώματα, εκφράζεται πολύ πιο σκληρά, σφίγγει την γροθιά του και βρίζει. Σε λίγο θα σπάει κεφάλια, γιατί την επώδυνη αλήθεια την νοιώθει πια στο πετσί του (…) Είναι περισσότερο από πιθανό πολύ πιο γρήγορα η Ιστορία να τραβήξει απ’ το μανίκι τον Αντώνη Σαμαρά. Γιατί ο Αντώνης θα γίνει Πρωθυπουργός, ίσως στις χειρότερες συνθήκες, έχοντας μπροστά του μια τιτάνια πρόκληση, αλλά θα γίνει. Όλους θα τους αξιοποιήσει, αφού ανήκουν στο στρατό του κι αφού αυτούς έχει σε αυτή την Βουλή, αυτοί, όλοι, θα πάνε στο μέτωπο. Απλά η θυελλώδης αντίδραση της βάσης, όπως και το κακό παρελθόν, θα πρέπει να δίδαξε μερικούς ότι θα πρέπει να βγάλουν από το γυλιό τους τις προσωπικές στρατηγικές, να πετάξουν τις διφορούμενες δηλώσεις και την αμετροεπή φιλοδοξία».

Σχέδιο αντεπίθεσης από την Ντόρα

Σχέδιο αντεπίθεσης, με το οποίο θέτει στόχο να κατοχυρώσει το ρόλο της ως αρχηγός του κόμματος που δημιούργησε, της Δημοκρατικής Συμμαχίας, βάζει μπροστά η Ντόρα Μπακογιάννη. Με το σχέδιο αυτό η κα Μπακογιάννη θέλει να κάνει χειροπιαστή την επιτυχία του εγχειρήματός της, το οποίο σήμερα αμφισβητείται από τις δημοσκοπήσεις, που της δίνουν ένα ποσοστό το οποίο δεν διασφαλίζει την είσοδο της στη Βουλή στις επόμενες εκλογές .

Το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κα Μπακογιάννη έχει δύο σταθμούς: πρώτον, την ολοκλήρωση του οργανωτικού σχήματος του νέου κόμματος, με την προσχώρηση σε αυτό των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοντογιάννη, που έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Ν.Δ., αλλά και άλλων, που φαίνεται ότι αναμένει να τους ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Δεύτερο σταθμό αποτελεί για την πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ. ένα μεγάλο πρόγραμμα εξορμήσεων που θα κάνει η ίδια στην Αττική, αλλά και από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη. Μέσα από τις εξορμήσεις αυτές η Ντόρα Μπακογιάννη θα επιχειρήσει όχι μόνο να κάνει αισθητή την παρουσία της, αλλά, κυρίως, να κάνει ορατές τις διαφορές που έχει τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά. Για να πετύχει το στόχο της αυτή η κα Μπακογιάννη έχει αποφασίσει να κάνει επιθέσεις ονομαστικά σε όσους εκτιμά ότι ευθύνονται για τα σημερινά χάλια της χώρας, αλλά και από την άλλη να καταθέσει νέες προτάσεις για όσα ταλανίζουν σήμερα την Ελλάδα.

Στο επιτελείο της κας Μπακογιάννη εκτιμούν ότι με την τακτική αυτή θα μπορέσουν αφενός να απεγκλωβίσουν τα τμήματα της κοινωνίας που παραμένουν εγκλωβισμένα στα δύο μεγάλα κόμματα και αφετέρου να προσελκύσουν ομάδες πληθυσμού που σήμερα κρατούν αποστάσεις από τα κόμματα. Όπως λένε χαρακτηριστικά, σχεδόν το 32% των πολιτών, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους από τα κόμματα, αποτελεί τη μεγάλη δεξαμενή στην οποία μπορεί να απευθυνθεί με άνεση η ΔΗ.ΣΥ. Πάντα σύμφωνα με τους επιτελείς του κόμματος, με τη δεξαμενή αυτή, στην οποία βρίσκονται πολίτες που ανήκουν στις παραγωγικές δυνάμεις του έθνους, η πρώην υπουργός έχει δημιουργήσει –με βάση τις τοποθετήσεις της στο παρελθόν– ένα αξιόπιστο δίαυλο επικοινωνίας, που αν τον αξιοποιήσει κατάλληλα μπορεί να δημιουργήσει μια ισχυρή βάση για το νέο κόμμα.
Produced by