07
ΙΑΝ

Συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης Παπανδρέου- Ερντογάν


Αποθεωτική υποδοχή, με επευφημίες και ζητωκραυγές, επεφύλαξαν οι παριστάμενοι στο γήπεδο Τζεμάλ Γκιουρσέλ στο Ερζερούμ, στον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός μετέφερε «μήνυμα ειρήνης και φιλίας από τον ελληνικό λαό» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια του γηπέδου.

«Τιμούμε την πλούσια ιστορία μας, αλλά αποφασίσαμε οι δύο πλευρές να υπερβούμε τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Και λάβαμε τολμηρές πρωτοβουλίες, για να σπάσουμε το φράγμα της προκατάληψης, που χώριζε τους δύο λαούς μας», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε στα τουρκικά «καλή επιτυχία» σε όσους θα συμμετέχουν στους αγώνες. Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε όλους τους Τούρκους υπουργούς που συνέβαλαν στη δημιουργία του γηπέδου και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ επίσης και το φίλο μου Γιώργο και τους συνεργάτες του».

Σύμφωνα με πληροφορίες θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, περιλαμβανομένων και των προβλημάτων που δημιουργεί η πτήση αεροσκαφών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο , τέθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο Ερζερούμ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση, προς το τέλος της οποίας συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου, συζητήθηκαν και τα θέματα της λαθρομετανάστευσης. Θέματα που αφορούν το Αιγαίο, όπως υφαλοκρηπίδα κ.λπ. αποτελούν αντικείμενο των διερευνητικών επαφών που συνεχίζονται, ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές και τόνισαν ότι η συνάντηση που έγινε χθες στο Ερζερούμ δεν είχε στόχο την επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων και τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, αλλά σκοπεύει στη δημιουργία του πλαισίου που θα προωθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται μέσα στους θεσμούς που έχουν αποφασιστεί, όπως το θεσμό του Ανωτάτου Συμβουλίου, τη σύγκληση του οποίου θα προετοιμάσει η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα το Μάρτιο.

Τις επόμενες ημέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του σε ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία- για τη δημιουργία ευρωομολόγου και την κοινή οικονομική διακυβέρνηση.

Παράλληλα, τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί ειρηνικά με την Τουρκία, μακριά από ανταγωνισμούς του παρελθόντος, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του, λίγη ώρα αφού εγκαινίασε με τον ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν το στάδιο «Κεμάλ Ατατούρκ» στο Ερζερούμ, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της χειμερινής Πανεπιστημιάδας.

Σε ομιλία του στη σύνοδο περίπου 200 πρέσβεων της Τουρκίας, στο Ερζερούμ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για τη συνεργασία των δυο χωρών. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε την περίπτωση των παραβιάσεων. Οπως είπε, δίνει στην Ελλάδα μια εντελώς διαφορετική εντύπωση από την εντύπωση της ειρηνικής συνεργασίας την οποία προωθεί η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην "απειλή πολέμου" που, όπως είπε χαρακτηριστικά στους Τούρκους πρέσβεις, "δεν συνάδει με τις αρχές του σύγχρονου κόσμου" και "δεν συνάδει με μια Τουρκία που θέλει μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της".

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους Τούρκους πρέσβεις να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ενσωμάτωση στην Ευρώπη. «Αυτοί που σήμερα έχουν επιφυλάξεις για την τουρκική ένταξη θα δουν τα πράγματα διαφορετικά», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Στην ετήσια σύνοδο των τούρκων πρεσβευτών, στο Ερζερούμ, θα παραστεί σήμερα ο πρωθυπουργός.

Στην Ευρώπη και στις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να πάρει, ιδίως για το κεφάλαιο της ανάπτυξης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συμπόσιο με τίτλο «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός», που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι.

«Δεν είναι φιλανθρωπία η βοήθεια που παραχωρήθηκε στην Ελλάδα και την Ιρλανδία , είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς. Η πρόκληση είναι ευρωπαϊκή» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι ο μηχανισμός σταθεροποίησης αφορά όλους και με τη ρύθμιση εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια και ισοτιμία.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε παρεμβάσεις, που θα αφορούν την ενίσχυση των αγορών, τον έλεγχο της οικονομικής διακυβέρνησης και την επιβεβαίωση του μηχανισμού σταθερότητας στον χρηματοοικονομικό τομέα, σημειώνοντας ότι «το ευρωομόλογο θα προσφέρει οικονομική σταθερότητα και ευημερία στην Ευρώπη».

Κάλεσε την Ευρώπη να παίξει τον ρόλο, που της αξίζει διεθνώς. «Εάν δουλέψουμε όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε έναν καλύτερο κόσμο, δικαιότερο, δημοκρατικότερο και πράσινο για τους πολίτες μας στον πλανήτη ολόκληρο», είπε.

Ο κ. Παπανδρέου κατέληξε: «Η Ελλάδα περνάει μία δύσκολη περίοδο, αλλά να είστε σίγουροι ότι αυτή η κρίση γίνεται μία ευκαιρία αλλαγής για εμάς, για την ευμάρεια του λαού μας. Εύχομαι η ελληνική κρίση να γίνει μια ευκαιρία και για την Ευρώπη».

Produced by