09
ΙΑΝ

Σφοδρή αντιπαράθεση για τις επαφές Παπανδρέου στην Τουρκία


Διαφορετικά αποτιμούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία και των επαφών που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

Στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση, καθώς εκτιμάται ότι από την επίσκεψη και τις τοποθετήσεις τόσο του Γ. Παπανδρέου όσο και του Ταγίπ Ερντογάν προέκυψε ένα σαφές μήνυμα φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας, ενώ την ίδια ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώπιον της τουρκικής πολιτικής και διπλωματικής ηγεσίας, έκανε σαφείς αναφορές στο θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο , της υφαλοκρηπίδας, στο Κυπριακό, αλλά και στο «αγκάθι» της λαθρομετανάστευσης, λέγοντας –όπως σημειώνουν– τα πράγματα με τα’ όνομα τους! Στην τρίωρη συνάντηση που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογο του συζητήθηκε όλο το φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των λαθρομεταναστών, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για ιστορική ευκαιρία να αλλάξουν ριζικά οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας προς το καλύτερο.

Εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία», κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η τρίωρη συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν έγινε χωρίς την παρουσία αξιωματούχων των δύο πλευρών, ενώ δεν έγινε γνωστή η ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών.

«Η συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην ετήσια συνάντηση των Τούρκων διπλωματών, στο Ερζερούμ και οι εν κρυπτώ συζητήσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό, συσκότισαν περισσότερο τις δοκιμαζόμενες, αυτό τον καιρό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκαλώντας ερωτηματικά, προβληματισμό και ανησυχία», σημείωσε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος .

«Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού περί νέας ειρηνικής εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε από τις δήθεν τολμηρές αναφορές του στις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Πίσω απ' αυτά προωθούνται επικίνδυνες συμφωνίες σε βάρος των λαών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ειδικότερα στο Αιγαίο», σχολίασε το ΚΚΕ , ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι «χτίζει το προφίλ του γκρεμίζοντας εθνικές επιδιώξεις».

Επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης ζήτησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας και ευχήθηκε «η υπενθύμιση των αυτονόητων δεσμεύσεων της Τουρκίας απέναντι στο διεθνές δίκαιο να είναι μια ειλικρινής πράξη, να είναι πραγματικότητα και όχι μέρος ενός επικοινωνιακού σχεδίου που θέλει να θολώσει τα νερά».

Ενημέρωση της Βουλής για τα ελληνοτουρκικά ζήτησε και η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ για εξωτερική πολιτική χωρίς διαφάνεια και εθνική συναίνεση μίλησε η Δημοκρατική Συμμαχία.


Produced by