11
ΙΑΝ

Οι εξεταστικές θυσία στο βωμό του «εθνικού μετώπου»


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΟΥΛΟΥ

Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά, τη σύγκρουση με το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ραγδαία πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης, με την ευρωπαϊκή μάχη για επιμήκυνση και το ευρωομόλογο να είναι ρευστή, και με τον εφιάλτη της εξασφάλισης της τέταρτης και μεγαλύτερης δόσης του δανείου να είναι μπροστά, στο Μαξίμου δεν έχουν ψευδαισθήσεις ότι μόνο αν ξεπεραστεί χωρίς απώλειες το προσεχές τρίμηνο, υπάρχουν προϋποθέσεις μακροημέρευσης του παρόντος κυβερνητικού σχήματος.

Φυσικά κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν μιλάει, φανερά τουλάχιστον για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες καθώς σε πρώτο επίπεδο θα επιδείνωνε την ανασφάλεια των δανειστών απέναντι στη χώρα μας, αλλά και σε δεύτερο επίπεδο σε μια κρίσιμη περίοδο που οι υπουργοί πρέπει να καταρρίψουν κάθε ρεκόρ παραγωγικότητας, η παραδοσιακή παραλυσία της προεκλογικής περιόδου θα νέκρωνε κάθε δραστηριότητα του δημοσίου με αποτέλεσμα την ακύρωση της δανειακής σύμβασης, με απρόβλεπτα και ίσως καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής παρεμβαίνοντας στη σχετική φημολογία απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τονίζοντας: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν πρόωρες εκλογές . Έχουμε χρέος , εθνικό χρέος, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός-έχουμε μια καθαρή τριετία μπροστά μας- είναι μια πραγματικότητα.

Εμείς είμαστε διατεθειμένοι και αποφασισμένοι αυτή την τριετία να την εξαντλήσουμε γιατί έχουμε χρέος προς τη χώρα μας».

Έχοντας σχεδιασμό τριετίας-εκτός απροόπτου-η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα πλάνο αντιστροφής του διαρκώς εις βάρος της επιδεινούμενο κλίμα με μια σειρά παρεμβάσεις που θα δείξουν στους πολίτες ότι τα αναγκαία και αντιδημοφιλή μέτρα που πήρε σύντομα θα είναι παρελθόν και στη χώρα θα εμπεδωθεί η ευνομία η διαφάνεια και η δικαιοσύνη. Αυτό ελπίζουν να το επιτύχουν τα κυβερνητικά στελέχη με την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου που προβλέπει δρακόντειες ποινές για τους φοροφυγάδες. Μάλιστα βουλευτές και κομματικά στελέχη που υφίστανται την πίεση και την κριτική της βάσης του κόμματος, πιέζουν για άμεσα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και όπως έλεγαν κάποιοι εξ αυτών, είναι πολύ πιθανό σύντομα τρανταχτά ονόματα της Ελληνικής Κοινωνίας να βρεθούν στο εδώλιο.

Απ’ όσα ωστόσο λένε αρκετά στελέχη της κυβέρνησης, για την υπόθεση των εξεταστικών και την τιμωρία των ενόχων, μάλλον πρέπει να κρατήσουμε μικρό καλάθι, καθώς όπως δείχνει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, γίνονται θυσία στο βωμό της συναίνεσης και του «εθνικού μετώπου», υπέρ του ευρωομόλογου και της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που όπως φαίνεται έχει αρχίζει να σχηματίζεται στη χώρα. Κυρίως αφορά την αποστολή στις καλένδες της πολυδιαφημισμένης εξεταστικής για τα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία που αφορούσε την προηγούμενη τελευταία κυβέρνηση Καραμανλή και που είχε ζητηθεί η σύστασή της από πολλούς ηγέτες της Ε.Ε., που κατά δήλωση του υπουργού Οικονομικών, αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες και του ίδιου του πρωθυπουργού, τους ζητούσαν «να μπει επιτέλους κάποιος φυλακή». Ενδεικτικό της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης στο θέμα αυτό είναι ότι αρκετά στελέχη με δημόσιες δηλώσεις τους έχουν ταχθεί κατά της σύστασής της.

Ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία έχει και η παρέμβαση του υπουργού Άμυνας Ε. Βενιζέλου που παρά την κόντρα του για την ηγεσία, θεωρείται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό και οι δηλώσεις του είναι πάντα πολύ προσεκτικές.

Ο υπουργός Άμυνας με συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ, τάσσεται κατά της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία και προτιμά, όπως λέει, αντί Εξεταστικής Επιτροπής, μια κοινοβουλευτική διακομματική επιτροπή «η οποία θα αναλύσει τι συνέβη στο παρελθόν και θα μελετήσει τις προτάσεις για την οικονομία στο μέλλον». Με τη διακομματική επιτροπή ο κ. Βενιζέλος θέτει όλα τα κόμματα προ των ευθυνών τους και για το πώς φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση αλλά και για το πώς θα ξεφύγουμε από το τούνελ της παρ’ ολίγον χρεοκοπίας.

Ο κ. Βενιζέλος σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στέλνει μήνυμα σε εκείνα τα στελέχη που τον πλησιάζουν για να του εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και κατά των μελών της Τρόικας για τη συμπεριφορά τους απέναντι σε υπουργούς απαντά: ««Και εγώ κάποτε αποκαλούσα κάποιους υπαλλήλους. Ε, λοιπόν, αυτούς τους υπαλλήλους της Τρόικας πρέπει τώρα να τους δεχόμαστε και να συνομιλούμε μαζί τους γιατί από αυτούς εξαρτάται η ομαλή καταβολή των δόσεων του δανείου των 110 δισ. ευρώ».

Στο ερώτημα αν υπάρχει έξοδος από την οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα ο κ. Βενιζέλος απαντά απερίφραστα «ναι», φτάνει, όμως, όπως συμπληρώνει, «να μπορούμε να διαφυλάττουμε και να κεφαλαιοποιούμε τις θυσίες, να τις μετατρέπουμε σε εφαλτήριο για μια επάνοδο όχι στις αγορές αλλά στην αισιοδοξία και στη δυναμική που δικαιούται η χώρα».

Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι οι βουλευτές που ζητούν μέτρα εδώ και τώρα υπέρ των ασθενέστερων, κάτι που μεταφράζεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, και φυσικά χρήματα δεν υπάρχουν. Σε αυτούς τους βουλευτές απάντησε εμμέσως ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος ο οποίος στην ουσία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες άδικες περικοπές αν δεν αποδώσει το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών και του περιορισμού της σπατάλης. ««Εάν δεν επιτύχει αυτό το ντελικάτο κυβερνητικό πρόγραμμα της απόκτησης πόρων με αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή με περιορισμό της ακαταστασίας και της σπατάλης, εάν αυτό δεν προκόψει, και θα το ξέρουμε τον Φεβρουάριο, τότε θα υποκατασταθεί με άλλες πολιτικές οριζόντιες και άδικες, για τις οποίες δεν ξέρω και αν υπάρχει και προθυμία από κανέναν να τις ασκήσει», δήλωσε ο υπουργός στον ρ/σ Real fm.

Ο «ειδικός τρόπος έκφρασης» του αντιπροέδρου

Προβληματισμό κορυφής έχουν προκαλέσει οι συνεχείς δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, κατά διαφόρων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, που έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις στους ενδιαφερόμενους αλλά και επιδοκιμασίες σε ένα μεγάλο μέρος των πολιτών.

Ακριβώς αυτό το κλίμα έκανε πολλούς αναλυτές να θεωρούν ότι ο κ. Πάγκαλος κινείται βάσει κυβερνητικού σχεδίου, πυροδοτώντας με τις δηλώσεις του έναν «κοινωνικό αυτοματισμό», στρέφοντας τη μια κοινωνική ομάδα κατά της άλλης. Από την πλευρά της κυβέρνησης απορρίπτουν κάθε τέτοια ερμηνεία και μιλούν για τον «ιδιαίτερο τρόπο» που εκφράζεται ο Θ. Πάγκαλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, μάλιστα εξουσιοδοτήθηκε από τον πρωθυπουργό να δηλώσει τα ακόλουθα: «Το έχω ξαναπεί, και δεν είναι ούτε δικαιολογία προς τον κύριο Πάγκαλο ούτε προς κανέναν, ότι ο κύριος Πάγκαλος έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να εκφράζεται. Από εκεί και πέρα υπάρχει η κυβέρνηση, η οποία με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, έχει δείξει πώς εννοεί το δημόσιο διοικητικό σύστημα». Η δήλωση αυτή προκάλεσε σενάρια ακόμη και για αποπομπή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Η σχετική ζύμωση φούντωσε, με αποτέλεσμα οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου να αναγκασθούν να προσπαθούν να ελέγξουν τις αντιδράσεις και να ρίξουν τους τόνους. «Δεν υπάρχει θέμα Πάγκαλου» έλεγαν στα τηλέφωνα, προκειμένου να καταλαγιάσουν οι φήμες γύρω από το μέλλον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα υπάρχει και αναμένεται να ξεκαθαριστεί στην ήδη φημολογούμενη συνάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα του αντιπροέδρου με τον πρωθυπουργό.

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για το ευρωομόλογο

Χαρακτήρα εθνικού στόχου δίνει η κυβέρνηση στην έκδοση ευρωομολόγου που κατά την εκτίμηση της θα βγάλει μια για πάντα από την κρίση, όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και τις υπόλοιπες στοχοποιημένες από τους κερδοσκόπους, οικονομίες του νότου της Ευρωζώνης.

Για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει μια γιγαντιαία προσπάθεια συντονισμού όλων εκείνων των ηγετών και προσωπικοτήτων που τάσσονται υπέρ της έκδοσής του, ώστε να δημιουργηθεί ένα μέτωπο πίεσης προς εκείνες τις χώρες που ενώ σε ομαλές καταστάσεις καρπούντο τον πλούτο του νότου με τις εξαγωγές τους, σε περιόδους κρίσης αρνούνται να πληρώσουν το τίμημα που αναλογεί στα πλεονάσματά τους. Ήδη οι υπογραφές υπέρ του ευρωομολόγου έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα καθώς κρίνονται ως χρονοβόρα διαδικασία, και έχει επιλεγεί η τακτική της ενημέρωσης και της συστράτευσης τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Στην κυβέρνηση βλέπουν με θετικό τρόπο τον σταδιακό απεγκλωβισμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά από τον «στείρο αντιμνημονιακό αγώνα» όπως λένε, και την προσπάθειά του να πείσει και αυτός τους ηγέτες των συγγενών προς τη Ν.Δ. και των κομμάτων της Ευρώπης για την αναγκαιότητα έκδοσης ευρωομολόγου. Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επισείουν τον κίνδυνο να φανεί πως η χώρα εκλιπαρεί μια τέτοια εξέλιξη, γεγονός που μπορεί να εκληφθεί από τις αγορές ως μια πρόσθετη αδυναμία της ελληνικής οικονομίας.

Για το λόγο αυτό οι κινήσεις και οι συνεννοήσεις που γίνονται στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, καλύπτονται από άκρα μυστικότητα.
Produced by