11
ΙΑΝ

Ν.Δ.: Μπήκαν όλοι στην ομάδα


Σάλπισμα αντεπίθεσης σηματοδοτούν για τη Ν.Δ. οι αλλαγές στην οργανωτική δομή του κόμματος, στις οποίες προχώρησε χθες ο Αντώνης Σαμαράς , με πρώτο στόχο να «στεγανοποιήσει» τον κομματικό κορμό και να σταματήσει τις διαρροές στελεχών προς τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και με απώτερο σκοπό να καταστήσει και πάλι τη Ν.Δ. κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Σαμαράς συμπεριέλαβε στο νέο σχήμα ένα μίγμα παλαιών και νέων προσώπων, κάνοντας εντυπωσιακό «άνοιγμα» στα «κεντρογενή» στελέχη του κόμματος και ιδιαίτερα σε εκείνα που στήριξαν τη Ντόρα Μπακογιάννη κατά την εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή ηγεσίας. Έτσι, πέρα από την παραμονή στο σχήμα των κ.κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη, θέσεις τομεαρχών ανέλαβαν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Σπηλιωτόπουλος, Νάκος, Κεδίκογλου , Γιαννόπουλος, Γιακουμάτος και Παπαδόπουλος. Αλλαγή επήλθε και στην επικοινωνιακή ομάδα της Ν.Δ., με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο να αναλαμβάνει επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών και τη θέση του ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος να αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Γιάννης Μιχελάκης.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για ένα σχήμα «πιο συμμετοχικό για την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και πιο λειτουργικό για το κόμμα», τονίζοντας: «Σήμερα, προχωρώ σε νέες αλλαγές. Με στόχο, ακόμα καλύτερη αντιπολίτευση σε μια Κυβέρνηση που παραπαίει, χωρίς όραμα, χωρίς λύσεις και χωρίς προοπτική, σε μιαν εποχή πρωτοφανούς κρίσης, που ταλαιπωρεί τον κάθε Έλληνα. Αλλά προχωρώ στις αλλαγές αυτές και με στόχο να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία περισσότεροι συνάδελφοι και συνεργάτες». Ξεκαθάρισε, δε, ότι «οι αλλαγές γίνονται για να δοκιμασθούν οι πάντες».

Κάνοντας ουσιαστικά έναν απολογισμό του πρώτου χρόνου που βρίσκεται στην ηγεσία της Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «μέσα στη χρονιά που πέρασε, κερδίσαμε το στοίχημα απέναντι σε τρεις υψηλούς στόχους: Συνέδριο και εκλογές για καίριες κομματικές θέσεις. Αντιπολίτευση σύγχρονη, δυναμική και δίκαιη προς τον Έλληνα πολίτη, με κορυφαία τη θέση μας απέναντι στο Μνημόνιο . Και τέλος, αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών τέτοιο, που όχι μόνο μας απομάκρυνε οριστικά από τα “απόνερα” της βαριάς ήττας του 2009, αλλά ανέδειξε την ενότητά μας κι έδειξε το δρόμο προς την τελική μας επικράτηση». Παράλληλα, επισήμανε ότι «δεν πιστεύω στη λογική του ώριμου φρούτου. Υπηρετώ αντίθετα τη λογική των αναγκαίων ανατροπών», τονίζοντας ότι «από την πρώτη στιγμή, ως υποψήφιος ακόμα για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, έβαλα ένα μοναδικό στόχο: Την αλλαγή και ανανέωση του κόμματος, ώστε να γίνει η Παράταξη της Ελπίδας του Ελληνικού λαού».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., το κόμμα του κέρδισε και ένα ακόμα στοίχημα. «Σε πολλές περιπτώσεις θέσαμε εμείς την πολιτική ατζέντα. Κάναμε προτάσεις πολιτικής που η Κυβέρνηση είτε αναγκάστηκε να τις αποδεχθεί είτε υποχρεώθηκε να τις συζητήσει (…). Είναι η πρώτη φορά που, μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα», είπε ο κ. Σαμαράς, αναγγέλλοντας παράλληλα την πρωτοβουλία του κόμματος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στο πλαίσιο αυτό, ανατέθηκε στον βουλευτή Τάσο Νεράντζη «το έργο μιας ολοκληρωμένης πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τον εκλογικό νόμο. Έναν εκλογικό νόμο πιο αντιπροσωπευτικό και πιο δίκαιο, για ένα πολιτικό σύστημα πιο αποτελεσματικό και πιο λειτουργικό. Έναν εκλογικό νόμο που θα σπάσει χρόνιες αγκυλώσεις, χωρίς να δημιουργήσει νέες στρεβλώσεις», όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο Αντώνης Σαμαράς παραδέχθηκε, πάντως, ότι αν και η Ν.Δ. κατάφερε να πλησιάσει ξανά τον ελληνικό λαό, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ακόμα αυτούς που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το κόμμα με επιφυλακτικότητα. Όπως είπε, «είμαστε στα μισά του δρόμου που πρέπει να διανύσουμε. Για την ακρίβεια είμαστε πέρα από τα μισά. Αλλά αυτή την κρίσιμη απόσταση που θα επισφραγίσει την τελική μας νίκη, πρέπει να τη διανύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ξεπερνώντας ο καθένας μας τον εαυτό του. Ξεπερνώντας και το κόμμα τον εαυτό του. Κι αλλάζοντας όπου πρέπει να αλλάξει… Αυτό το μεγάλο στοίχημα –να τ’ αλλάξουμε όλα– δεν είναι διχαστικό, δεν είναι διαιρετικό, είναι ενωτικό. Δεν διαχωρίζει τα στελέχη μας σε “παλαιά” και “νέα”. Αναδεικνύει νέα στελέχη, αλλά και ανασυνθέτει τα παλαιά».

Τέλος, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για νίκη, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή, ο Ελληνικός λαός ελπίζει σε μας, όλο και περισσότερο. Χρέος μας είναι να διευρύνουμε αυτό το κεφάλαιο εμπιστοσύνης. Αυτήν τη στιγμή οι αντίπαλοί μας, μας υπολογίζουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά και ανησυχούν από την άνοδό μας. Χρέος μας είναι να επιβεβαιώσουμε πλήρως αυτές τις ανησυχίες τους… Γιατί αυτήν τη στιγμή λίγο απέχουμε από το να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας, να κάνουμε την Νέα Δημοκρατία το Κόμμα της Ελπίδας του Ελληνικού λαού. Χρέος μας, λοιπόν, είναι να διατρέξουμε αυτή την απόσταση, το ταχύτερο δυνατό. Ώστε να κερδίσουμε στη συνέχεια και το επόμενο στοίχημα: Να κάνουμε πραγματικότητα την Ελλάδα της Ελπίδας!».

Αναλυτικά, οι βουλευτές και τα στελέχη που συμμετέχουν στη νέα οργανωτική δομή της Ν.Δ. είναι:

Αντιπρόεδροι: Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας

Τομέας Εξωτερικών: Πάνος Παναγιωτόπουλος (αναπληρωτές Κώστας Γκιουλέκας, Σπύρος Ευσταθόπουλος)
Τομέας Εσωτερικών: Χρήστος Ζώης (αναπληρωτές Γρηγόρης Αποστολάκος, Γιώργος Βαγιωνάς)
Τομέας Άμυνας: Μαργαρίτης Τζίμας (αναπληρωτές Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος, Στέφανος Γκίκας)
Τομέας Ανάπτυξης: Κωστής Χατζιδάκης (αναπληρωτές Νίκος Λέγκας, Γιώργος Ντίνας)
Τομέας Μεταφορών: Μιχάλης Παπαδόπουλος (αναπληρωτής Σάββας Αναστασιάδης)
Τομέας Ενέργειας: Σταύρος Καλαφάτης (αναπληρωτές Θεόφιλος Λεονταρίδης, Μάκης Παπαγεωργίου, Θεόδωρος Παναγός)
Τομέας Περιβάλλοντος: Κυριάκος Μητσοτάκης (αναπληρωτές Διονυσία Αυγερινοπούλου, Νίκος Καντερές, Βασιλική Ευταξά)
Τομέας Οικονομίας: Αντώνης Σαμαράς (αναπληρωτές Χρήστος Σταϊκούρας , Νότης Μηταράκης, Γιάννης Βρούτσης, Παναγής Καρέλας, Γιώργος Κασιμάτης, Βασίλης Κορκίδης)
Τομέας Παιδείας: Άρης Σπηλιωτόπουλος (αναπληρωτές Σπύρος Ταλιαδούρος, Αθανάσιος Κυριαζής, Φίλιππος Τσαλίδης)
Τομέας Υγείας: Θανάσης Γιαννόπουλος (αναπληρωτής Γεράσιμος Γιακουμάτος)
Τομέας Δικαιοσύνης: Κώστας Τζαβάρας (αναπληρωτής Κώστας Καραγκούνης)
Τομέας Εργασίας: Νίκος Νικολόπουλος (αναπληρωτές Θεόδωρος Καράογλου, Αναστάσιος Καρυπίδης, Κώστας Πουπάκης)
Τομέας Εμπορίου: Γιώργος Βλάχος (αναπληρωτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης)
Τομέας Δημοσίων Έργων: Σταύρος Καλογιάννης (αναπληρωτές Δημήτρης Τσουμάνης, Διονύσης Σταμενίτης)
Τομέας Αθλητισμού: Γιάννης Ιωαννίδης
Τομέας Περιφερειακής Πολιτικής: Κωνσταντίνος Μουσουρούλης (αναπληρωτές Γιάννης Αδριανός, Λευτέρης Σταυρόπουλος, Σπύρος Γαληνός)
Τομέας Αγροτικής Πολιτικής: Γιώργος Κασαπίδης (αναπληρωτής Κωνσταντίνος Κόλλιας).
Τομέας Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη (αναπληρωτής Πέτρος Αλιβιζάτος)
Τομέας Εμπορικής Ναυτιλίας: Γιάννης Πλακιωτάκης (αναπληρωτές Παύλος Βογιατζής, Στέφανος Αγιάσογλου)
Τομέας Προστασίας του Πολίτη: Αθανάσιος Νάκος (αναπληρωτές Κ. Τσιάρας, Ηλίας Βλαχογιάννης)
Τομέας Πολιτισμού: Αθανάσιος Δαβάκης (αναπληρωτές Ευγενία Τσουμάνη, Δημοσθένης Δαββέτας, Ελένη Μουζαλά, Γιώργος Κακαβάς, Λουκάς Καρυτινός)
Τομέας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης: Σίμος Κεδίκογλου.
Εκπρόσωπος Τύπου: Γιάννης Μιχελάκης (αναπληρωτές Κυριάκος Γεροντόπουλος , Βασιλική Τζότζολα)
Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι: Κ. Μαρκόπουλος, Μ. Κεφαλογιάννης , Ν. Δένδιας
Produced by