12
ΙΑΝ

«Αντεπίθεση» Χρυσοχοΐδη για τις διαρροές του WikiLeaks


Στην αντεπίθεση πέρασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικού διπλωματικού τηλεγραφήματος που διέρρευσε το WikiLeaks και το οποίο αναφέρεται στις σχέσεις του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη με την πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς και στην εκτίμηση που είχε για τη λειτουργία της ΕΥΠ και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόταν και διαχειριζόταν ο υπουργός την τρομοκρατία σε εγχώριο επίπεδο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Έχω περιγράψει χιλιάδες φορές δημοσίως τη δυσάρεστη κατάσταση που επικρατούσε τότε. Η ΕΥΠ δεν υπηρετούσε το ρόλο της για την ασφάλεια της χώρας».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναρωτήθηκε «πού ακριβώς συνίσταται η "αποκάλυψη" για το θέμα της ΕΥΠ», επισημαίνοντας: «Όταν ανέλαβα το υπουργείο υπήρχε μια πραγματικότητα πολύ δυσάρεστη. Την έχω περιγράψει στον Τύπο και στη Βουλή. Η ΕΥΠ δεν υπηρετούσε το ρόλο της για την ασφάλεια της χώρας. Αλλά από τότε τα πράγματα άλλαξαν πολύ».

«Έχω κάνει χιλιάδες δηλώσεις, έχει μπει εισαγγελέας στην ΕΥΠ, έχει μπει ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και πρόσφατα παρέδωσε την έκθεσή του(...) Ό,τι αναφέρεται σε αυτό το έγγραφο είναι πράγματα δημοσίως λεχθέντα και εκπλήσσομαι που εμφανίζονται ως αποκάλυψη», σημείωσε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αντιπαρήλθε την κριτική περί ευαίσθητων πληροφοριών για τις οποίες ενημερώθηκε η Ουάσιγκτον, επαναλαμβάνοντας πως ο ίδιος τα έχει πει όλα αυτά δημοσίως και αντεπιτέθηκε, λέγοντας: «Πρόκειται για μεγάλη υποκρισία και θεωρίες συνωμοσίας, πολύ προσφιλείς σε ορισμένους».
Ερωτηθείς για την αναφορά περί ελληνοαμερικανικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως οι διεθνείς συνεργασίες για θέματα τρομοκρατίας και εγκληματικότητας είναι μια υπόθεση καθημερινή και πρέπει να υπάρχει, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα, προς όφελος του πολίτη

Τι ανέφερε το έγγραφο

Αναλυτικά, το τηλεγράφημα αφορά την 45λεπτη συνάντηση του Μ. Χρυσοχοΐδη με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Κύκλοι προσκείμενοι στον σημερινό υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, σημειώνουν ότι τα αποδιδόμενα στον υπουργό αφορούσαν την περίοδο διακυβέρνησης από τη Ν.Δ.: τον Νοέμβριο του 2009 διατυπώθηκαν από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τα αρνητικά σχόλια για την κατάσταση των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας (ΕΥΠ, ΕΛ.ΑΣ.), που περιλαμβάνονται σε τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη εκείνης της περιόδου στην Αθήνα και δημοσιοποιήθηκαν, μέσω της ιστοσελίδας WikiLeaks. Κατά τους ίδιους κύκλους, σε νεότερη συνάντηση (Ιανουάριος 2010) του κ. Χρυσοχοΐδη με τον κ. Σπέκχαρντ, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμαινε ότι «τα πράγματα είχαν μπει σε μία σειρά και οι υπηρεσίες είχαν αρχίσει να δουλεύουν καλά», κάτι που -κατά τις ίδιες πηγές- επιβεβαιώθηκε από τις πρώτες συλλήψεις ατόμων εμπλεκόμενων σε υποθέσεις τρομοκρατίας τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου.

Σύμφωνα με το δημοσιοποιηθέν διπλωματικό έγγραφο, σε συνάντηση του Ντάνιελ Σπέκχαρτ με τον Έλληνα υπουργό, για «το φιλόδοξο σχέδιο» του τελευταίου, να αναδιοργανώσει και να δραστηριοποιήσει όλες τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι: «η αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες των περισσότερων μελών των ελληνικών τρομοκρατικών ομάδων, αλλά δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για να τα συλλάβει και να τα καταδικάσει». Φέρεται, δε, να συμφώνησε με την πρόταση του Αμερικανού πρέσβη να δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας κατά της τρομοκρατίας, με τη συμμετοχή της αμερικανικής πρεσβείας και στελεχών του Υπουργείου και καλωσόρισε την εκπαίδευση από Αμερικανούς σε όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου. «O Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως ήταν άσκοπο για κάθε χώρα να συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και να μην τις μοιράζεται για την παραγωγή αποτελεσμάτων», περιγράφεται πιο κάτω στο τηλεγράφημα.


Έντονη κριτική κατά ΕΥΠ

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι «ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη άσκησε σοβαρή κριτική στην κατάσταση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, λέγοντας πως «η ΕΥΠ δεν είναι τίποτα» ( «EYP is nothing» ). Δεν εξυπηρετεί την αποστολή της να προστατεύει την Ελλάδα και στην πραγματικότητα, είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια λόγω των πολλών προβλημάτων της, ένα από τα οποία είναι οι συνδικαλιστές εργαζόμενοί της. Συνεπώς, ο Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως σκοπεύει να την καταργήσει και να την επαναδημιουργήσει μέσω ενός προσχεδίου, που βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης».

Γνωστές οι ταυτότητες των τρομοκρατών

«Σχετικά με την εγχώρια τρομοκρατία», συνεχίζει το τηλεγράφημα, «ο Χρυσοχοΐδης είπε πως η αστυνομία γνωρίζει ήδη τις ταυτότητες σχεδόν όλων των μελών των τρομοκρατικών-αναρχικών ομάδων που δρουν σήμερα, ωστόσο η έλλειψη στοιχείων δεν τους επιτρέπει τη σύλληψη και φυλάκισή τους. Έφερε το παράδειγμα της έκρηξης στην Εθνική Ασφαλιστική, επί της λεωφόρου Συγγρού, τονίζοντας πως η αστυνομία γνωρίζει τους δράστες, αλλά δεν έχει συμπαγή στοιχεία για να κινηθεί εναντίον τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη πρόκληση για την αστυνομία είναι η συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών για τη δίωξη των τρομοκρατών. Επανέλαβε παλιότερους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ ορισμένων τοπικών ομάδων και της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Ο Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αν οι νεοσύστατες αντιτρομοκρατικές του ομάδες στην ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ. κάνουν σωστά τη δουλειά τους, θα πετύχουν να πιάσουν όλες τις κύριες τρομοκρατικές ομάδες στο πρώτο μισό του 2010».

Συνάντηση Αμερικανού πρέσβη με Λ. Οικονόμου

Άλλο δημοσιοποιηθέν διπλωματικό έγγραφο αναφέρεται σε συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, Λ. Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε την προθυμία της ελληνικής αστυνομίας να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση. «Δήλωσε πως «οι προκλήσεις των εποχών» απαιτούν ακόμη στενότερη συνεργασία, την οποία επισήμανε ότι θα επιδιώξει», σημειώνεται στο τηλεγράφημα. «Ο Οικονόμου υπογράμμισε την πρόκληση της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων των παράνομων μεταναστών στα σύνορα. Στην Ελλάδα, μόνο η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ έχει το δικαίωμα πρόσβασης και αποθήκευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, οι ικανότητές της όμως και οι πρακτικές εργασίας της δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη. Γι’ αυτό, μια πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό την επιτάχυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες αυτές και την απόκτηση σύγχρονης τεχνολογίας για την αποθήκευση και ανάλυση στοιχείων, για να μπορεί ένας αστυνομικός στα σύνορα να έχει άμεση σύνδεση και αποτελέσματα. Είναι εξίσου σημαντικό, οι βάσεις αυτές πληροφοριών να συνδέονται με κάποιο τρόπο με τις πηγές και τις πληροφορίες που διαθέτουν άλλες χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, μέσω σύγχρονου λογισμικού», διευκρινίζεται στη συνέχεια.

Το ίδιο τηλεγράφημα αναφέρει:

Ο κ. Οικονόμου «περιέγραψε τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα σύνορα πρέπει να προστατευτούν όσο γίνεται καλύτερα. Αυτό απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου και των στρατιωτικών, συμπεριλαμβανομένων του στρατού και του ναυτικού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, από τότε που η Τουρκία δεν καταβάλει καμία προσπάθεια να σταματήσει τη ροή παράνομων μεταναστών από θαλάσσης και στεριάς».

Έκθεση για θέματα μετανάστευσης - ασύλου

Άλλο τηλεγράφημα αφορά έκθεση της πρεσβείας σχετικά με τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου και την πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ . Αναφέρεται, μεταξύ άλλων σ΄αυτό, ότι: «Οι μετανάστες συμμετείχαν στις βίαιες κινητοποιήσεις στην Αθήνα την περίοδο Δεκέμβριος 2008 - Μάρτιος 2009 και μετανάστες καταληψίες έχουν καταλάβει ορισμένες γειτονιές της Αθήνας, επιδεινώνοντας την «ελληνική φυγή» από υποβαθμισμένες περιοχές τις πρωτεύουσας. Χωρίς νομικό καθεστώς, ελλείψει ευκαιριών οικονομικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης και αντιδρώντας στις αρνήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να χτίσει τζαμί, οι παράνομοι μουσουλμάνοι μετανάστες - ειδικά οι νέοι άντρες από Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ και Σομαλία - ενδέχεται να είναι ευάλωτοι απέναντι στον ισλαμικό ριζοσπαστισμό στις υπόγειες αίθουσες προσευχής που διατηρούν σε μεγάλες πόλεις». «Μέχρι προσφάτως, η Ελλάδα ήταν μια χώρα που εξήγαγε μετανάστες και η γρήγορη αποδοχή μεταναστών κάνει πολλούς Έλληνες να βλέπουν τα ανεξέλεγκτα κύματα παράνομων μεταναστών ως σημαντικό παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις: Η δυσφορία των πολιτών για τους χειρισμούς στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ συνέβαλε στην εκλογική της ήττα και ο ΛΑΟΣ αναδείχθηκε στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση ως εθνικιστική, αντιμεταναστευτική πλατφόρμα». «Κατά την άποψή μας, τα προγράμματα ενσωμάτωσης είναι κρίσιμης σημασίας: ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, η μετανάστευση και οι εργασιακές πολιτικές βρίσκονται υπό εξονυχιστική εξέταση και η δέσμευση της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους αιτούντες άσυλο δοκιμάζεται από μια πολιτική πραγματικότητα ψηφοφόρων που έχει φτάσει στα όριά της από την παράνομη μετανάστευση».


Πυρά κατά Χρυσοχοΐδη

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ν.Δ. στη διαρροή από το WikiLeaks τηλεγραφημάτων που φέρουν τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να χρησιμοποίησε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την ΕΥΠ και τη λειτουργία της, αλλά και να έκανε λόγο για σχέδιο αναδιοργάνωσης της Υπηρεσίας το οποίο βρισκόταν υπό επεξεργασία, σε συζητήσεις που είχε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ. Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον σημερινό υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Θανάσης Νάκος ζητά να πληροφορηθεί αν ο υπουργός συμμερίζεται τις θέσεις που φέρεται να εξέφρασε ο προκάτοχός του και αν υπάρχει όντως υπό επεξεργασία σχέδιο για αναδιάρθρωση της ΕΥΠ. Ο κ. Νάκος σε σχετική δήλωσή του κάνει λόγο για σοβαρά ερωτηματικά που προκύπτουν και ζητά άμεσες απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν και η αντίδραση του ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος, μέσω του βουλευτή και πρώην διοικητή της ΕΥΠ Ιωάννη Κοραντή, τόνισε ότι όσα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης στον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα για την ΕΥΠ και την Αστυνομία δείχνουν πως «δεν είχε καμία επαφή με την πραγματικότητα», ενώ χαρακτήρισε τον κ. Χρυσοχοΐδη επικίνδυνο για την ασφάλεια της Ελλάδας.
Produced by