13
ΙΑΝ

«Το Μνημόνιο δεν έχει καμία σχέση με τις ιδέες του ΠΑΣΟΚ»


Δυναμική επανεμφάνιση έκανε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και γραμματέας της ΠΑΣΚΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, έπειτα από «απουσία» αρκετών ημερών, που ακολούθησε τις έντονες αντιδράσεις στο πρόσωπό του από μερίδα των συνδικαλιστών, οι οποίες είχαν προκαλέσει και τον προπηλακισμό του, αλλά και τις φήμες που έκαναν λόγο για απομάκρυνσή του από την ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Ο κ. Παναγόπουλος εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για το Μνημόνιο , τονίζοντας ότι «η κατ' εφαρμογή του μνημονίου ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ . Δεν είναι η πολιτική για την οποία στρατευτήκαμε, αγωνιστήκαμε, ψηφίσαμε». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σχολίασε ότι η συμπεριφορά του πολιτικού προσωπικού αλλά και διαφόρων φορέων «προκαλεί τους πολίτες και ιδίως τους ανθρώπους της εργασίας», καθώς όπως είπε «την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αλλά είτε τις μεταθέτουν, είτε με τους μηχανισμούς χειραγώγησης της κοινής γνώμης επιχειρούν να τις μετατρέψουν σε ενοχές, συνενοχές και φοβίες».

Από την κριτική του κ. Παναγόπουλου δεν γλίτωσε ούτε η αντι-μνημονιακή ρητορική της Ν.Δ., για την οποία είπε ότι «είναι γεμάτη φαρισαϊσμό, λαϊκισμό, υποκρισία» και «χαϊδεύει» τα αυτιά των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.

Επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και κατά των κομμάτων της Αριστεράς, τονίζοντας ότι οι πολιτικές τους «κινούνται ανάμεσα στην σύγχυση και την αμηχανία» και ότι παρά την ύπαρξη ουσιωδών διαφορών μεταξύ τους, «τείνουν να συγκλίνουν στο γενικό καταγγελτικό λόγο χωρίς πρόταση διεξόδου και προοπτικής».

Ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε αλλαγή του θεσμικού ρόλου και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δομική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι «αυτό μπορεί να γίνει με τη σταδιακή μεταφορά του εθνικού χρέους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σε ευρωομόλογα που θα κατέχει η ΕΚΤ , την εξόφληση των ευρωομολόγων με λογικά επιτόκια και ανάκαμψη στηριγμένη σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα.»

Επίσης, ζήτησε τη «θαρραλέα αναθεώρηση» του μνημονίου δανεισμού της χώρας, τους οποίους, όπως είπε, «επέβαλαν με όρους επαχθείς και κοινωνικά άδικους οι πολιτικοί εκπρόσωποι των δανειστών και υλοποιεί η κυβέρνηση». Χαρακτήρισε, δε, αδιανόητο το γεγονός «αφενός κάθε επικαιροποίηση του μνημονίου να γίνεται εν κρυπτώ, να μην απολαμβάνει της στοιχειώδους νομιμοποίησης από τη Βουλή και αφετέρου κάθε επικαιροποίηση να φέρνει ποιο επαχθή, πιο αντικοινωνικά και πιο άδικα μέτρα».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Παναγόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε: «Η ΠΑΣΚΕ είναι μια συνδικαλιστική παράταξη εργαζομένων και ως τέτοια έχει δικαίωμα να κρίνει και να έχει τις απόψεις της. Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε εξηγήσει ότι κάνουμε μια σημαντικότατη δουλειά και υπηρετούμε το εθνικό μας χρέος και τον πατριωτισμό μας που είναι η σωτηρία της χώρας».


Produced by