13
ΙΑΝ

Μπαρνιέ: Αντιμετωπίσατε το σοκ με θάρρος και παρρησία


«Η Ελλάδα αντιμετώπισε με πολύ θάρρος, με παρρησία και αποφασιστικότητα ένα σόκ άνευ προηγουμένου» τόνισε ο επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του και της συνάντησης που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παναδρέου.
Όπως επεσήμανε ο επίτροπος, οι «θυσίες» του ελληνικού λαού «είναι απαραίτητες» για να ανακτήσει η Ελλάδα τη θέση της στην ευρωπαϊκή σκηνή. «Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα, έχει σημαντική θέση στην εσωτερική αγορά και πιστεύω ότι οι έλληνες έχουν κάθε λόγο να έχουν αυτοπεποίθηση για τον κόπο που καταβάλλουν».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού, αλλά με κόπους και τη στήριξη της ΕΕ αναλάβαμε μια πρωτοφανή προσπάθεια που έχει επιτυχή αποτελέσματα» και συμπλήρωσε πως τη χρονιά που ξεκίνησε στις άμεσες προτεραιότητες είναι η προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων «που αγγίζουν εγγενή και χρόνια προβλήματα».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυο ανδρών συζητήθηκαν τα θέματα των χρηματοπιστωτικών αγορών, των παραγώγων και της προσπάθειας να θεσπιστούν διαδικασίες διαφάνειας για να αποτρέπεται η κερδοσκοπία. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, συζητήθηκαν τα σχέδια που αφορούν τους φορείς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, τονίζοντας πως η Ελλάδα στηρίζει τις σχετικές πρωτοβουλίες του επιτρόπου. Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα της «πραγματικής οικονομίας», την πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία και την «κοινωνική οικονομία» που επίσης συζητήθηκαν με τον Γάλλο επίτροπο.

Στην ανάγκη «ανάκαμψης της εσωτερικής αγοράς» αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Μπαρνιέ, τονίζοντας πως στο πλαίσιο των καθηκόντων του διαβεβαιώνει ότι «τίποτα δεν θα ξεφύγει από τις διαδικασίες της εποπτείας» που θέσπισε το G20 και που υποστηρίζεται από τα 27 κράτη-μέλη, την Επιτροπή και την Ευρωβουλή. Ο κ. Μπαρνιέ ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή ολοκληρώνει την απαιτούμενη προεργασία για τη «διαφάνεια που απαιτείται στην λειτουργία των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας», ενώ τέλος με ιδιαίτερη έμφαση «χαιρέτισε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Produced by