14
ΙΑΝ

Απογοήτευση και απαξίωση των κομμάτων


Τη βαθιά κρίση που διέρχεται το πολιτικό σκηνικό της χώρας επιβεβαιώνει η έρευνα “Πολιτικό Βαρόμετρο” της Public Issue για το ΣΚΑΪ, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7-11 Ιανουαρίου, σε δείγμα 1.005 ατόμων.

Πέρα από το κλίμα απαξίωσης των κομμάτων, στην έρευνα καταγράφεται και η απογοήτευση των πολιτών για την πορεία της χώρας, καθώς το 67% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η διεθνής ισχύς της χώρας έχει αποδυναμωθεί, ενώ 84% προβλέπει ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν αρκετές απεργίες και κινητοποιήσεις . Αρκετοί, μάλιστα, είναι αυτοί που εκφράζουν φόβο για έντονες κοινωνικές συγκρούσεις.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό, εξαιρετικά χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά ικανοποίησης των ψηφοφόρων από τα δύο μεγάλα κόμματα. Συγκεκριμένα, μόλις το 20% δηλώνει ικανοποιημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Ν.Δ. φτάνει μόλις στο 9%. Μάλιστα το ποσοστό όσων δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν “αντικομματικά” φτάνει το 34%!

Ιδιαίτερα αρνητική είναι και η εικόνα που καταγράφεται για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος συγκεντρώνει 33% στις θετικές γνώμες (έναντι 47% μόλις το Δεκέμβριο του 2010), ενώ ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 37% (έναντι 34 τον περασμένο Δεκέμβριο). Πάντως στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται με 41%, έναντι 19% του Αντώνη Σαμαρά.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 8 μονάδες, καθώς συγκεντρώνει 38,5% και ακολουθούν: Ν.Δ. 30,5%, ΚΚΕ 10,5%, ΛΑΟΣ 5,5%, ΣΥΡΙΖΑ 6%, Οικολόγοι 2,5%, Δημοκρατική Αριστερά 2%, Δημοκρατική Συμμαχία 2%.

Για μία ακόμα φορά δημοσκόπηση δείχνει ότι κερδίζει σημαντικό έδαφος μεταξύ των ψηφοφόρων η ιδέα για οικουμενική ή κυβέρνηση συνεργασίας. Ειδικότερα, στο ερώτημα για τη γνώμη των πολιτών σε σχέση με τη μορφή της κυβέρνησης, 21% δηλώνει ότι προτιμά μία οικουμενική κυβέρνηση, 16% απαντά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, 12% αυτοδύναμη ΠΑΣΟΚ, 7% συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, 5% αυτοδύναμη Ν.Δ., 3% κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. – ΛΑ.Ο.Σ., ενώ 2% επιθυμεί κυβέρνηση τεχνοκρατών – ειδικών.


Produced by