14
ΙΑΝ

Σφοδρή αντιπαράθεση Παπανδρέου-Παπαρήγα για τα ελληνοτουρκικά


Φτιάχνετε θεωρίες συνομωσίας, έχετε καταντήσει προπαγανδιστές των πιο ακραίων τουρκικών θέσεων, ούτε οι χειρότεροι κεμαλιστές δεν λένε αυτά που λέτε, επισήμανε ο πρωθυπουργός προς την Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας στη Βουλή, στην ερώτησή της για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σενάρια επιστημονικές φαντασίας τα περί συνεκμετάλλευση στο Αιγαία και για αμφισβήτηση των κυριαρχικών συμφερόντων της Ελλάδας.

«Έχετε ένα μόνιμο τροπάριο, είπε στην κ. Παπαρήγα, σας κατηγορώ για κοινή συκοφαντία και υπονόμευση των προσπαθειών να χτίσουμε μια νέα σχέση με την Τουρκία.

«Προχωράμε με υπευθυνότητα», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, με σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. «Τα όσα είπα στο Ερζερούμ δεν είναι λεονταρισμοί αλλά απλή διατύπωση της αλήθειας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης για την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο. Μόνο εσείς το θέτετε, κανείς δεν το έθσε. Και αναρωτήθηκε «με ποια λογική μπορεί να μιλήσει κανείς μαζί σας;».

Δεν σας εμπιστευόμαστε είπε η Αλέκα Παπαρήγα, επικρίνοντας την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μακάρι να μας διαψεύσετε. Δεν έχουμε σχέδια συνομωσίας θέλουμε να ασκήσουμε πίεση, όχι συγκυριακά, δεν έχουμε τα μάτια μας κλειστά, ούτε σχέδια συνομωσίας, είπε η Α. Παπαρήγα.

Δεν πρέπει να «τσιμπάμε» με κάθε δήλωση αξιωματούχου που θέλει να προβάλλει τις δικές του θέσεις, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Λέμε το αυτονόητο, αν δεν υπάρξει λύση να προσφύγουμε από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, διαφορετικά, , η εναλλακτική λύση είναι η επιβολή του ισχυρού, η αυτοδικία, σημείωσε ο πρωθυπουργός".

"Η Ελλάδα τώρα έχει φωνή και αξιοπιστία, η κυβέρνηση  υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα, πιστεύει στις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα και παίρνει τολμηρές αποφάσεις", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Produced by