18
ΙΑΝ

Κυβέρνηση: Προτάσσει νέα «εθνική ατζέντα», υποβαθμίζει το μνημόνιο


ΤOY KΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
(k.xristofilopoulos@xrimatriti.gr)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφεται όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις η προσπάθεια του πρωθυπουργού να απεγκλωβίσει την κυβέρνηση από τη συνεχή επικοινωνιακή φθορά της μνημονιολογίας, και να αλλάξει την πολιτική ατζέντα με μια σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων με εθνική χροιά.

Ήδη πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία φράχτη στον Έβρο για την αναχαίτιση του διαρκώς διογκούμενου κύματος των λαθρομεταναστών, η καταγγελία των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο στο Ερζερούμ ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας και η διαβεβαίωση ότι το στάτους στο Αρχιπέλαγος δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά και η στήριξη της ελληνικής πολιτείας στις διεκδικήσεις των αποζημιώσεων που διεκδικούν στη Χάγη οι κάτοικοι του Διστόμου για τις θηριωδίες των Ναζί, συγκεντρώνουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης.

Οι πρωτοβουλίες αυτές σε συνδυασμό με τα πρώτα καλά νέα από της Βρυξέλλες, που μιλάνε αφ’ ενός για συμφωνία και της Γερμανίας για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου της Tρόικας, όπως δηλώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, αλλά και την φημολογούμενη ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, ως απάντηση συνολική της ευρωζώνης απέναντι στις αδηφάγες και δύσπιστες αγορές, δημιουργούν ένα ευνοϊκό κλίμα για την κυβέρνηση, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη μάλιστα για αυτήν περίοδο, όπου η σύγκρουση με τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ , αλλά και τις επαγγελματικές τάξεις των κλειστών επαγγελμάτων, τείνει να γενικευτεί με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.
Η ευνοϊκή αυτή αλλαγή ατζέντας που προκάλεσαν οι τελευταίες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, επανέφεραν την εκλογική σεναριολογία μέσα στην άνοιξη, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνουν ότι συζητείται σε κεντρικό επίπεδο στο επιτελείο του Μαξίμου .

Δύο τάσεις

Μάλιστα έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης δύο διαφορετικές τάσεις, η πρώτη να εισηγείται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά την εξασφάλιση της τέταρτης δόσης του δανείου και κυρίως αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια της συνολικής λύσης του δανειακού προβλήματος στη ευρωζώνη που φυσικά θα αποκλείσει το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και θα ανοίξει το δρόμο της χώρας προς τις αγορές. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, επειδή εκτιμούν ότι τα πράγματα τότε θα είναι πολύ καλύτερα για τη χώρα, και θα μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να ισχυριστεί ότι μετά τη διάσωση άνοιξε ο δρόμος της προόδου και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη οι τελευταίες παρεμβάσεις του Γ. Παπανδρέου εκτόνωσαν το κλίμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία δέχτηκε με ανακούφιση τον απεγκλωβισμό της καθημερινής πολιτικής επικαιρότητας από το μνημόνιο και την μεταφορά της σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, κάτι που ενθουσίασε κυρίως την πτέρυγα του «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ .

Και φυσικά μέσα στο νέο αυτό πλαίσιο που επιχειρεί να διαμορφώσει πολιτικά και επικοινωνιακά ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι που του πέταξε η Α. Παπαρήγα κατά τη συζήτηση στη βουλή για να ανεβάσει τους τόνους επιδιώκοντας να ακυρώσει την αριστερή ρητορική περί πατριωτισμού, αλλά και να ενισχύσει τον διεμβολισμό του στο χώρο της κεντροδεξιάς που μοιάζει να αντιμετωπίζει με αμηχανία, την πατριωτική ρητορεία του πρωθυπουργού. Προκαταλαμβάνοντας μάλιστα τη συζήτηση στη βουλή με τη «φιλοσοφική διαφορά στο DNA» μεταξύ της κυβέρνησης και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου αντιμετώπισε τις αιτιάσεις της κ. Παπαρήγα περί εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων ως «κοινή συκοφάντηση και υπονόμευση» των προσπαθειών που κάνει η Ελλάδα να χτίσει μια νέα σχέση με τη γείτονα.

«Λυπάμαι που μια πολιτική δύναμη ξεπέφτει στο επίπεδο να καλλιεργεί με δημαγωγικό τρόπο εθνικιστικές φοβίες», είπε καταλογίζοντας στη γ.γ. του ΚΚΕ «ψυχολογία ηττοπάθειας» και «θεωρίες συνωμοσίας» που δημιουργούν «αβάσιμες εντυπώσεις σε κρίσιμη στιγμή για τον τόπο». Με την Α. Παπαρήγα να του απαντά: «Δεν σας εμπιστευόμαστε, πειράζει;».

Επιχείρηση «καθαρά χέρια»

Το ιδιαίτερα πιεστικό αίτημα των πολιτών για κάθαρση του δημόσιου βίου και τιμωρία των επίορκων, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, η ανάγκη του πολιτικού κόσμου να πείσει ότι διαθέτει τη βούληση για αυτοκάθαρση, αλλά και η απογοήτευση της κοινής γνώμης από το διαφαινόμενο κλείσιμο της υπόθεσης της μονής Βατοπαιδίου, μέσω της παραγραφής, δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό στα δύο κόμματα εξουσίας, τα οποία ιδίως αφορούν οι καταγγελίες για υποθέσεις διαφθοράς. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποφασιστεί να παραπεμφθούν πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της Ζίμενς.

Μάλιστα, συζητήθηκαν τα ονόματα των Τ. Μαντέλη, Ν. Χριστοδουλάκη, Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου. Στην ίδια κατεύθυνση λέγεται πως κινείται και η Ν.Δ., καθώς ο Α. Σαμαράς όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση θέλει έναν ουσιαστικό λόγο να κόψει τις γέφυρες με καταστάσεις και πρόσωπα που αμαύρωσαν την εικόνα του κόμματός του κατά τη διάρκεια της εξαετούς διακυβέρνησης. Επίσης, προχωράει αθόρυβα η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για την οποία, πέραν του Χ. Καστανίδη, αναμένεται να εργαστούν οι κ. Βενιζέλος και Παμπούκης, ενώ ο Γ. Ραγκούσης προωθεί αλλαγές στο πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ που κάνει συγκρίσεις του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων με την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση, εν μέσω φημών για αποκαλύψεις εις βάρος κορυφαίων ονομάτων και από τα δύο μεγάλα κόμματα, κάποιων μάλιστα που θεωρούντο υπεράνω πάσης υποψίας. Πάντως το βέβαιο είναι ότι η εντολή του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει η διερεύνηση των πάντων, και όταν βρεθούν τρανταχτά στοιχεία τότε να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των επίορκων. Ωστόσο όπως διαβεβαιώνουν στελέχη του Μαξίμου δεν πρόκειται να γίνουν αδικίες και ανθρωποθυσίες για επικοινωνιακούς λόγους, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη.

Κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ παρά τη φθορά

Δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στο Έθνος και στην Real News εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να κρατάει σημαντική διαφορά ασφαλείας από τη ΝΔ , που κυμαίνεται από 3,8% έως 6,8%. Σε δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για το Έθνος της Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 27,7%, έναντι 20,9% για τη ΝΔ. Το ΚΚΕ καταγράφει ποσοστό 7,8%, ο ΛΑΟΣ 4,8%, ο ΣΥΝ 3%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,8%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,2%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2%. Οι αναποφάσιστοι και το λευκό/άκυρο ή άλλο κόμμα φτάνουν στο 28%.

Στη δεύτερη δημοσκόπηση, της εταιρείας ALCO για το Πρώτο Θέμα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 22,2% έναντι 18,4% της ΝΔ. Το ΚΚΕ ακολουθεί με 8%, ο ΛΑΟΣ 5,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 2,5%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,6%, η Δημοκρατική Αριστερά 1,9% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι στο 2,7%. Στο 28% βρίσκονται οι αναποφάσιστοι και οι υπόλοιπες επιλογές. Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Γ. Παπανδρέου προηγείται με 52,2%, ο Α. Σαμαράς ακολουθεί με 42%, ο Φ. Κουβέλης με 38,3%, ο Γ. Καρατζαφέρης με 37,1%, η Αλέκα Παπαρήγα με 26%, ο Α. Τσίπρας με 25,4% και η Ν. Μπακογιάννη με 24,2%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στην έρευνα της MARC η απάντηση στο ερώτημα «Ποια φράση αποδίδει καλύτερα τη στάση σας απέναντι στην κυβέρνηση;» (το 21,5% δηλώνει υποστήριξη, το 26,2% ανοχή, το 29,5% απογοήτευση και το 21% οργή) καθώς και το υψηλό ποσοστό των πολιτών (81,2%) που λένε όχι σε πρόωρες εκλογές .
Produced by