18
ΙΑΝ

Πατάει γκάζι η ΝΔ


Τις επόμενες κινήσεις της στην πολιτική σκακιέρα σχεδιάζει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο το περαιτέρω «ψαλίδισμα» της διαφοράς που τη χωρίζει από το ΠΑΣΟΚ .

Στη Ρηγίλλης επέστρεψαν τα χαμόγελα, μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το Σαββατοκύριακο, που δείχνουν τη συνεχή φθορά της κυβέρνησης αλλά και τη μείωση της ψαλίδας που χωρίζει τα δύο κόμματα. Η ηγεσία της Ν.Δ. εκτιμά ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς –και αν στο μεταξύ δεν υπάρξουν αιφνιδιαστικές εξελίξεις– το πολύ σε 6 μήνες από σήμερα η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου των πολιτών. Προς την κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, θεωρούν ότι συμβάλλει και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τις ανακοινώσεις του Αντώνη Σαμαρά για τις αλλαγές στην οργανωτική δομή του κόμματος, το οποίο αποτιμάται πολύ θετικά από τη Ρηγίλλης.

Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, για την οριστική ανατροπή των ισορροπιών με το ΠΑΣΟΚ, θεωρούν στη Ρηγίλλης την ενίσχυση του πρωθυπουργικού προφίλ του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ του Γιώργου Παπανδρέου στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιδιώξει μία σκληρή προσωπική αναμέτρηση με τον πρωθυπουργό σε όλα τα επίπεδα, ώστε να πείσει για την υπεροχή του ίδιου και των θέσεων του. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα στη Βουλή για τα θέματα της Οικονομίας, με πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιδιώξει να αποδομήσει την εικόνα του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της οικονομίας, βασιζόμενος και στην κοινωνική δυσαρέσκεια, όπως αυτή αποτυπώνεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει μία σειρά ταξιδιών στο εξωτερικό, όπου θα έχει επαφές με Ευρωπαίους κυρίως αξιωματούχους, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι η φωνή του ακούγεται και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. Την αρχή θα κάνει στις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατά την οποία θα έχει επαφές με ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα για τον κ. Σαμαρά και τη Ν.Δ. είναι η αντεπίθεση που σχεδιάζει να συνοδεύεται και από προτάσεις για όλα τα μεγάλα θέματα, ώστε να ενισχυθεί ο προγραμματικός λόγος του κόμματος. Ένα πρώτο δείγμα αυτής της τακτικής ήταν και το άρθρο του προέδρου της Ν.Δ. που φιλοξενήθηκε στην «Καθημερινή της Κυριακής», σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά με αντίστοιχη μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Στο συγκεκριμένο θέμα η Ν.Δ. βρίσκεται στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση, στηρίζοντας την προσπάθεια για επιμήκυνση ως αναγκαίο μέσο για να πάρει μία «ανάσα» η χώρα μας. Κάποιοι, μάλιστα, σχολιάζουν ότι στο θέμα αυτό Σαμαράς και Παπανδρέου πάνε χέρι-χέρι, εντός και εκτός Ελλάδας.

Πάντως ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αναδείξει το επόμενο διάστημα όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, σηκώνοντας και τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για κεντρικές επιλογές της. Μία γεύση των προθέσεων του έδωσε ο κ. Σαμαράς με τα όσα είπε κατά το χαιρετισμό του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΑΚΕ, προβλέποντας ότι «το 2011 μας περιμένουν πολλά και μας περιμένουν δύσκολα πράγματα» και εστιάζοντας ιδιαίτερα στο θέμα της ανεργίας. Ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να δημιουργήσει μία εικόνα της Ν.Δ. ως προστάτη των νέων και των φτωχών, κάτι που φάνηκε στη συγκεκριμένη ομιλία του. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., «η ανεργία είναι το πιο άδικο κακό, καθώς σκοτώνει το μέλλον των ανθρώπων και διαλύει τον κοινωνικό ιστό», ενώ συμπλήρωσε: «Και αν είμαστε κόμμα λαϊκό, γι’ αυτό είμαστε. Γιατί κοιτάμε τις φτωχές τάξεις».
Produced by