21
ΙΑΝ

Siemens: Πορίσματα με... παρασκήνιο


Με διαφορετικές εκτιμήσεις από τα κόμματα, έντονο παρασκήνιο μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά και με την κοινή διαπίστωση για την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης από Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής της ύπαρξης τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων, ολοκλήρωθηκαν αργά χθες το βράδυ οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την πολύκροτη υπόθεση Siemens .

To ογκώδες πόρισμα της Επιτροπής θα κατατεθεί ολοκληρωμένο στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αποδίδουν πολιτικές ευθύνες σε πρώην υπουργούς τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ., κάνοντας διαχωρισμό ανά τομέα έρευνας και ζητώντας τη διερεύνηση ύπαρξης τυχόν άλλων ευθυνών από τα πρόσωπα αυτά.

Ειδικότερα, αποδίδονται πολιτικές ευθύνες και ζητείται περαιτέρω διερεύνηση για τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη (ΟΤΕ), Χρήστο Βερελή (ΟΤΕ, ΟΣΕ), Γιάννο Παπαντωνίου (ΟΤΕ, C4i), Νίκο Χριστοδουλάκη (ΟΤΕ), Άκη Τσοχατζόπουλο (εξοπλιστικά) και της Ν.Δ. Μιχάλη Λιάπη (ΟΤΕ, ΟΣΕ, υπουργείο Πολιτισμού), Γιώργο Αλογοσκούφη (ΟΤΕ), Γιώργο Βουλγαράκη (C4i), Βύρωνα Πολύδωρα (C4i), Προκόπη Παυλόπουλο (C4i) και Χρήστο Μαρκογιαννάκη (C4i).

Τέλος, για το σκέλος της «συγκάλυψης» ζητείται περαιτέρω έρευνα για τυχόν ευθύνες των πρώην υπουργών Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου, εξαιτίας της απομάκρυνσης του πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά και της υποβάθμισης της Ανεξάρτητης Αρχής για το «ξέπλυμα» χρήματος σε απλή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην Επιτροπή υπήρξαν διαφωνίες για τη λίστα των «προτεινόμενων» προσώπων, με τον Παντελή Οικονόμου να εκφράζει ενστάσεις για τους κ. Βερελή (ΟΤΕ), Παπαθανασίου και Πολύδωρα.

Από την πλευρά της, η Ν.Δ. κάνει λόγο για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο», αποδίδοντας κατ’ αρχήν πολιτική ευθύνη στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει αδιαμφισβήτητη. Οι βουλευτές της Ν.Δ. βασίζουν το σκεπτικό τους στο γεγονός της μη αποδοχής από τον πρώην πρωθυπουργό της πρότασης του τότε υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρη Καστανίδη το 1996 για συγκρότηση Ανεξάρτητης Αρχής Προμηθειών, που οδήγησε στην παραίτηση του κ. Καστανίδη και στην υπουργοποίηση του κ. Μαντέλη, ο οποίος «απεδείχθη ότι χρηματίσθηκε από τη Siemens». Σε ό,τι αφορά τυχόν ευθύνες πρώην υπουργών, η Ν.Δ. προτείνει τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, πέρα από τον κ. Σημίτη και για τους Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, καθώς και για τον νυν υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου (για τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. του ΟΤΕ επί κυβερνήσεων Σημίτη).

Πάντως στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζουν ότι αν το ΠΑΣΟΚ αποδεχθεί την πρόταση, η Ν.Δ. «δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση να εξεταστούν και τα πεπραγμένα και των δικών της υπουργών», αν και «κρίνει ότι δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο εναντίον τους, αφού απλώς κλήθηκαν να υλοποιήσουν ήδη υπογεγραμμένες από το ΠΑΣΟΚ συμβάσεις». Διαφωνίες υπήρξαν, πάντως, και μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ., με τον Α. Νεράντζη και την Μ. Κόλλια Τσαρουχά να αντιδρούν για τις αναφορές στον κ. Βερελή, ενώ την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε από τους «προτεινόμενους» το όνομα του νυν υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρηστου Παπουτσή για τη διαφυγή στο εξωτερικό του πρώην στελέχους της Siemens Φ. Γιούγκ.
Produced by