21
ΙΑΝ

Oργισμένη αντίδραση Σημίτη για Siemens


Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, στην οποία καταλογίζει ότι «προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις», εξαπολύει με γραπτή δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με αφορμή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραπεμφθεί και ο ίδιος σε προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση Siemens .

Η Νέα Δημοκρατία στην τοποθέτησή της για την υπόθεση Siemens ανέδειξε ανάγλυφα τα αίτια της υστέρησης και κακοδαιμονίας του τόπου, αναφέρει ο κ. Σημίτης, προσδιορίζοντάς τα στην «ακραία αντιπαλότητα, συνολική άρνηση του έργου άλλων κυβερνήσεων, αμφισβήτηση της εντιμότητας και του πατριωτισμού των αντιπάλων, συνεχείς υπερβολές, διαστρεβλώσεις και ανακρίβειες, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά να κυριαρχήσουν οι πολιτικές σκοπιμότητες στο έργο της Επιτροπής».

Όσον αφορά τον ίδιο, ο κ. Σημίτης καταλογίζει στη ΝΔ ότι προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με ανακριβή, ελλιπή ή και ψευδή στοιχεία, προβάλλοντας για παράδειγμα συναντήσεις με τον Χριστοφοράκο, τον οποίο δεν συνάντησε ποτέ.

Αποσιώπησε, η αξιωματική αντιπολίτευση, συνεχίζει ο πρώην πρωθυπουργός, "τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για το C4I για βελτίωση του τιμήματος".

Αναφορικά με τις προγραμματικές συμφωνίες που επικαλείται η ΝΔ, ο κ. Σημίτης της αποδίδει παραπλάνηση αφού «αποτελούσαν ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και οδήγησαν στην εισαγωγή της κινητής τηλεφωνίας, την παροχή σταθερών τηλεφωνικών συνδέσεων, χωρίς περιορισμούς και την ανάδειξη του ΟΤΕ ως μιας από τις δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις»

Η χώρα, καταλήγει ο κ. Σημίτης, στη δήλωσή του, βρίσκεται όχι μόνο σε οικονομική κρίση αλλά και σε αδυναμία να υπερβεί τις δυσκολίες της, γιατί ένα τμήμα των πολιτικών δυνάμεων προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις.


Πάντως η Ρηγίλλης επιμένει στη θέση της και με ανακοίνωση-απάντηση στη δήλωση του κ. Σημίτη κάνει λόγο για «απολογία» του πρώην πρωθυπουργού, η οποία όμως «δεν λέει λέξη για την ταμπακιέρα». Στην ανακοίνωση της Ν.Δ. σημειώνεται ότι στη δήλωσή του ο κ. Σημίτης δεν κάνει καμία αναφορά στο 1 εκατ. μάρκα που δήλωσε ότι έλαβε από τη Siemens o Θ. Τσουκάτος για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ , αλλά ούτε και στην παραίτηση Καστανίδη για θέματα διαφάνειας και στην αντικατάστασή του από τον Τάσο Μαντέλη, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι πήρε χρήματα από τη Siemens. Κλείνοντας, η Ν.Δ. μιλά για «αναπάντητα ερωτήματα, που πρέπει να απασχολήσουν επιτέλους και τον κ. Παπανδρέου».

Αντιδράσεις από Βερελή, Παπαθανασίου

Από τους Χρίστο Βερελή και Γιάννη Παπαθανασίου ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις για τα πορίσματα των κομμάτων στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι επιτεύχθηκε ο κεντρικός στόχος, δηλαδή να μείνουν ανέλεγκτοι τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε, ενώ ο πρώην υπουργός της ΝΔ έκανε λόγο για εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων.

Σε μία ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Σημίτη, Χρ.Βερελής, υποστηρίζει πως η «Εξεταστική ξεκίνησε για 'Μπεν Χουρ' και κατέληξε σε 'Αμποτ και Κοστέλο'», ενώ υπογραμμίζει ότι «επιτεύχθηκε ο κεντρικός στόχος, τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε, να μείνουν ανέλεγκτοι».

Ο κ. Βερελής σημειώνει στη δήλωσή του ότι βρίσκεται στη λίστα των προτεινόμενων για παραπομπή σε Προανακριτική Επιτροπή για δύο λόγους:

Πρώτον, επειδή ήταν υπουργός Μεταφορών, παρ' ότι είναι γνωστό ότι στον ΟΣΕ και στον ΟΤΕ δεν υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις ή αλλαγές τους, ενώ αντίθετα αγωνίστηκε για να αποτρέψει ζημιές, ενώ ο ίδιος έγκαιρα ζήτησε να κηρυχτεί έκπτωτη σύμβαση με την Siemens, γεγονός που προκάλεσε τη μήνιν της γερμανικής εταιρείας.

Δεύτερον, «γιατί ο κατάλογος συντάχθηκε με κριτήρια face control σε μία κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων», συμπληρώνει ο βουλευτής, υπονοώντας ότι δεν είναι αρεστός στο κόμμα του και στο σύστημα.

Στη λογική αυτή κρίνει ότι έγινε δυσάρεστος όταν το Δεκέμβριο του 2008, μιλώντας για τη θλιβερή κατάσταση που επερχόταν για την οικονομία, πρότεινε να υπάρξει υπουργός Οικονομίας κοινής αποδοχής, η οποία επικρίθηκε δημόσια.

Ο κ. Βερελής υπενθυμίζει ότι έκανε τη μάλλον ασυνήθη για τα πολιτικά ήθη κίνηση να παραιτηθεί το Μάιο του 2009 από το βουλευτικό του αξίωμα (σ.σ. για τη διερεύνηση της υπόθεσης ΜΑΝ) για να δικαιωθεί στη συνέχεια, κάτι που «το λησμονούν ορισμένοι».

Καταλήγει ευχαριστώντας τους βουλευτές των κομμάτων που ευθέως διαφώνησαν με την παραπομπή του, σημειώνοντας ότι περιφρονεί την έννοια της παραγραφής κι ότι η πορεία του στην πολιτική «δεν υπήρξε στρογγυλή».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, σημειώνει ότι ουδεμία συμμετοχή είχε στην απομάκρυνση του εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά, ούτε επέβαλε καμία θεσμική μεταβολή στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος -όπως του αποδίδεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας- αφού η απομάκρυνση αυτή και οι αλλαγές συντελέστηκαν πολύ πριν αναλάβει υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Συμπληρώνει ακόμη ότι αυτά είναι δημόσια γνωστά στην πλειοψηφία, εκφράζοντας τη λύπη του «για τη συμπεριφορά των συναδέλφων της πλειοψηφίας που συμφώνησαν στο πόρισμα αυτό προς το πρόσωπο του, που κρίνεται ως άθλια και αντιδημοκρατική».

Υπογραμμίζοντας ότι δεν χειρίστηκε ποτέ και καμία από τις επίμαχες συμβάσεις του Δημοσίου με τη Siemens, καταλήγει ότι «πρόκειται για μια απόφαση πέραν κάθε λογικής, η οποία όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το σκοπό της διαφάνειας, αλλά γελοιοποιεί το σύνολο της διαδικασίας».
Produced by