21
ΙΑΝ

Siemens :Όλοι δηλώνουν αθώοι


Κατηγορηματικά αρνούνται κάθε εμπλοκή με την υπόθεση της Siemens τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στο πόρισμα της εξεταστικής. «Εν μέρει χρησιμοποιήθηκα ως αριθμός για τις ισορροπίες» δηλώνει ο Χρίστος Βερελής του οποίου το όνομα είναι στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ για τη Siemens. Ο πρώην υπουργός μιλώντας στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου τόνισε ότι ουδέποτε υπέγραψε σύμβαση ή ανανέωση της με τη γερμανική εταιρεία γιατί όπως είπε «είχα διαρκή ρήξη με τη Siemens».

«Αν ήμουν υπουργός ή βουλευτής δεν θα βρισκόμουν στη λίστα» σημείωσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών. «Είχα την εντύπωση ότι ψάχνουν για μίζες και για κλέφτες. Δυστυχώς κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ ήθελαν τις διώξεις των πολιτικών τους αντιπάλων» είπε στον realfm 97.8 ο Προκόπης Παυλόπολος. Ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξεως τόνισε πως ακόμη και σήμερα το ελληνικό δημόσιο πληρώνει κανονικά τις δόσεις για το σύστημα ΤΕΤΡΑ με το οποίο λειτουργεί η Ελληνική Αστυνομία και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ: «Θαυμάζω την τακτική του ΠΑΣΟΚ. Είναι άθλος να καταφέρνει να στρέφει το θέμα αλλού από τη ροή του μαύρου χρήματος.

Τα πήρε ο κ. Τσουκάτος και δεν είχαν καν το θάρρος να ομολογήσουν ότι το έκαναν» είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου. Για μικροκομματικές σκοπιμότητες κατηγορεί του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Αλογοσκούφης ο οποίος υποστήριξε ότι η μόνη αρμοδιότητα που είχε το υπουργείο Οικονομίας στον ΟΤΕ ήταν η εκπροσώπηση του ελληνικού δημοσίου ως μετόχου στις γενικές συνελεύσεις του οργανισμού. "Ουδέποτε περιελήφθη θέμα Siemens σε οποιαδήποτε Γενική Συνέλευση. Εννοείται ότι ουδεμία σχετική σύμβαση θα μπορούσα να έχω χειριστεί ή υπογράψει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου, και ουδεμία χειρίστηκα ή υπέγραψα. Επομένως, είναι αδύνατον να προκύπτει οποιαδήποτε τεκμηρίωση σχετικής πράξης ή παράλειψής μου από την εξεταστική επιτροπή" αναφέρει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: "Το εφεύρημα της τελευταίας στιγμής περί δήθεν «συγκάλυψης» εκθέτει αυτούς που το «ανακάλυψαν» αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση η οποία έχει υιοθετήσει ανάλογη ρύθμιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την παρουσία μου ως μάρτυρα στην εξεταστική επιτροπή ουδεμία ερώτηση μου υπεβλήθη από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος, για το ζήτημα αυτό. Δεν είναι νοητό να επιχειρείται να δημιουργούνται εκ των υστέρων σκιές για νόμους που συζητήθηκαν ευρέως και ψηφίσθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων.»

Έντονα αντέδρασε ο Γιάννης Παπαθανασίου στην απόφαση της πλειοψηφίας της Εξεταστικής να του αποδώσει ευθύνες για την υπόθεση της Siemens. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για "άθλια και αντιδημοκρατική συμπεριφορά" των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην επιτροπή και επισημαίνει ότι δεν χειρίστηκε καμία από τις επίμαχες συμβάσεις με τη γερμανική εταιρεία. "Η πλειοψηφία όφειλε πριν με συμπεριλάβει στο πόρισμα της να με είχε καλέσει για να ακουσθεί και η δική μου άποψη, πράγμα που δεν έπραξε. Λυπάμαι αλλά η συμπεριφορά των συναδέλφων της πλειοψηφίας που συμφώνησαν στο πόρισμα αυτό προς το πρόσωπο μου είναι άθλια και αντιδημοκρατική. Τέλος είναι δημόσια γνωστό ότι δεν χειρίστηκα ποτέ και καμία από τις επίμαχες συμβάσεις του Δημοσίου με την εν λόγω εταιρεία. Πρόκειται για μια απόφαση πέραν κάθε λογικής, η οποία όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το σκοπό της διαφάνειας, αλλά γελοιοποιεί το σύνολο της διαδικασίας". Αιχμές για "επικοινωνιακά παιχνίδια" από τον πρώην "¨τσάρο" Γιάννο Παπαντωνίου το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνει στην ανακοίνωσή του: "Ζούμε ένα πρωτοφανές θέατρο του παράλογου, όπου συσχετίζονται πρόσωπα με άσχετα θέματα χωρίς καμία τεκμηρίωση. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνει το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει. Όχι μόνο δεν πείθει τον ελληνικό λαό ότι προχωρεί η εξυγίανση του δημόσιου βίου, για ότι και όποιους αφορά, αλλά αντίστροφα επιβαρύνει το ήδη θολό τοπίο για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους".
 
«Η στάση της ΝΔ είναι λεβέντικη». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας μέσω του realfm 97.8 χαρακτήρισε «σχιζοφρένεια του πολιτικού συστήματος και της δημοσιότητας» το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα το δημόσιο πληρώνει κανονικά τις δόσεις για το ΤΕΤΡΑ και κατήγγειλε ότι η παραλαβή του C4Ι έγινε με διαδικασίες που προβλέπονται από το υπουργείο Άμυνας και όχι του Δημοσίας Τάξεως επειδή τελευταία στιγμή μετονομάστηκε από «σύστημα ασφαλείας» σε «εξοπλιστικό». Ο κ. Τζαβάρας μιλώντας στον Ν. Χατζηνικολάου τόνισε ότι η ΝΔ δεν έχει κανένα πρόβλημα να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες «γαλάζιων» υπουργών, χαρακτήρισε όμως τη στάση του κόμματός του «λεβέντικη» ενώ δεν αρνήθηκε ότι υπήρχαν ευθύνες για τη διαφυγή στο εξωτερικό τόσο του κ. Χριστοφοράκου όσο και του κ. Καραβέλα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε μάλιστα πως η κυβέρνηση Καραμανλή αντιλήφθηκε καθυστερημένα και επέδειξε «βαρύτατη αμέλεια» στο να καταφέρει να στοχεύσει στην απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών για την υπόθεση της Siemens.

Produced by