24
ΙΑΝ

Παπανδρέου: Δεν είναι ώρα για επίπλαστες αντιπαλότητες


 Έμμεση έκκληση για απομάκρυνση από μυθικά σενάρια συνωμοσιολογίας απεύθυνε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως η χώρα έχει αρκετά προβλήματα και δεν χρειάζεται να κατασκευάσουμε νέα, ανύπαρκτα. Δεν χρειάζονται τεχνητές διαιρέσεις.


Μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, που διεξάγεται με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ενώνει τους Έλληνες. «Η κρίση μας υποχρεώνει να σκεφτούμε πολύ διαφορετικά. Δεν είναι ώρα για επίπλαστες αντιπαλότητες, να πλάσουμε εγχώριους εχθρούς με μυθικά σενάρια συνωμοσιολογίας. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να είμαστε σαν μια γροθιά για να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα. Με έναν νέο πατριωτισμό. Και ο λαός, ενωμένος και επιδεικνύοντας πρωτοφανή ωριμότητα και αποφασιστικότητα, δίνει την μάχη του καθημερινά: Οι πολίτες έχουν καταλάβει τι έφταιξε, γνωρίζουν πως έχουν μια κυβέρνηση που κάνει το καθήκον της: Ό,τι μπορεί».

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην «προκαταβολική κριτική» που δέχθηκε πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία και επανέλαβε πως δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να μιλήσει σε οποιοδήποτε ακροατήριο και συνθήκες, αφού «αν μιλήσεις την αλήθεια, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς».

«Είπαμε στην Τουρκία, πως επιδιώκουμε την ειρήνη, αλλά απειλές πολέμου ή παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας, δεν έχουν θέση στην Ε.Ε.. Πρόκειται για μιαν ανώφελη πρακτική που δεν εξασφαλίζει στην Τουρκία κανένα πλεονέκτημα. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει, και οι πιλότοι μας είναι πάντοτε έτοιμοι. Η Ελλάδα τους τιμά, όπως τίμησε τον Ηλιάκη». «Το μέλλον της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη, αλλά η διαδρομή δεν είναι εύκολη. Μέσα σε λίγους μήνες, δώσαμε νέα πνοή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπογράψαμε 22 συμφωνίες. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο». 


Όσον αφορά την πολιτική της κυβέρνησης, είναι προτεραιότητα η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες και βεβαίως παραμένει και το νομικό «σύνθετο και πολύπολοκο» ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου. 


«Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια. Η άλλη πλευρά προσπαθεί να οδηγήσει την διαδικασία σε αδιέξοδο, προκειμένου να οδηγηθούμε σε έξωθεν επιλογή λύσης. Η διεθνής κοινότητα όμως, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει εισβολή και η Ε.Ε. κατοχή της Κύπρου », υπογράμμισε σχετικά με το κυπριακό.

Ωστόσο, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Παπανδρέου δεν είναι αισιόδοξος για προοπτική άμεσης επίλυσης. «Διστάζουν να αποδεχθούν μία ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις. Εμείς στην αδιαλλαξία, απαντάμε με την σταθερότητα των θέσεών μας, τις πρωτοβουλίες μας. Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για αμοιβαία αποδεκτή λύση. Έχουμε εθνική στρατηγική με ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή».

Έλεγχο στα πόθεν έσχες των βουλευτών ζητά ο Σαμαράς


 Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του με  μια πρόταση για το θέμα της πολιτικής διαφθοράς. «Σας καλώ να συμφωνήσουμε να ζητήσουμε έλεγχο του πόθεν έσχες όλων των βουλευτών που διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
 
«Έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων ώστε να φανεί πως μπήκαν στην πολιτική, πως προχώρησαν και πως βγήκαν».


Ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε στις "κόκκινες γραμμές" του κόμματος στα εθνικά θέματα, τασσόμενος κατηγορηματικά κατά της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, απορρίπτοντας την συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα από μηδενική βάση και ζητώντας την θέσπιση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Στο Κυπριακό τάχθηκε εναντίον ενός δεύτερου σχεδίου Ανάν, ενώ για το Σκοπιανό επικαλέστηκε την επιτυχία της χώρας στην σύνοδο του Βουκουρεστίου που περιλαμβάνει μία ονομασία erga omnes χωρίς εθνολογικό προσδιορισμό.

Μετά τη θέσπιση ΑΟΖ ο κ. Σαμαράς ζητά η χώρα να προχωρήσει στην οριοθέτησή της με όσες παράκτιες χώρες έχουν επικάλυψη μαζί μας, προσθέτοντας πως η Κύπρος ήδη το έκανε με το Ισραήλ με την Αίγυπτο και το Λίβανο και η Ελλάδα μπορεί να το κάνει άμεσα με την Κύπρο και να την προωθήσει με την Αίγυπτο και τη Λιβύη. Σημείωσε ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου ξεπερνά το ανύπαρκτο θέμα που έχει δημιουργηθεί τελευταία με το Καστελόριζο.


Όσον αφορά το Αιγαίο, δεν θα δεχθεί χαρακτηρισμό «ημίκλειστης ή περίκλειστης» θάλασσας, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει παραίτηση από τα εθνικά δικαιώματα. «Οποιαδήποτε συμφωνία θα βασιζόταν σε κάτι τέτοιο η ΝΔ δεν θα την αναγνωρίσει και όταν γίνει κυβέρνηση θα την ακυρώσει». Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απορρίψει «τις φαεινές ιδέες ορισμένων να διαπραγματευθούμε την υφαλοκρηπίδα από μηδενική βάση» και του ζήτησε να δείξει υπερβάλλοντα ζήλο στο θέμα των λαθρομεταναστών με την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία που έχει υπογράψει την σχετική συμφωνία αλλά δεν την τηρεί.

« Για το Αιγαίο, δεν υπάρχει τίποτε να συνεκμεταλλευθούμε» τόνισε. «Την ώρα που ο κ. Παπανδρέου στο τουρκικό ακροατήριο είπε τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας τα τουρκικά αεροσκάφη έκαναν κόσκινο τον εναέριο χώρο μας και αυτό ήταν πλήγμα για το κύρος της Ελλάδας», επεσήμανε αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, ενώ δεν παρέλειψε να ρωτήσει τι συζητούσε επί δύο ώρες ο κ. Παπανδρέου στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.

Μιλώντας για την πολιτική του κ. Παπανδρέου υποστήριξε οτι «ως κυβέρνηση με το Μνημόνιο προσχωρεί στον έλεγχο των διεθνών οργανισμών κάτι που δεν έκαναν χώρες με παρόμοια προβλήματα και όσες το έκαναν διαπραγματεύθηκαν τους όρους όπως η Ιρλανδία». «Συμφωνούμε με τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά δεν οραματιζόμαστε καμία «διεθνή διακυβέρνηση».

Produced by