24
ΙΑΝ

Ν.Δ.: Με «διπλή» γραμμή για τα κλειστά επαγγέλματα


Με «διπλή» γραμμή έχει αποφασίσει να κινηθεί η Ρηγίλλης στο θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, το οποίο κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα των τελευταίων εβδομάδων. Η ηγεσία της Ν.Δ. λέει «ναι» στις αλλαγές και στην ανάγκη ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων ως γενική αρχή, ωστόσο κρατά αποστάσεις από τις κυβερνητικές αποφάσεις για το θέμα, καθώς δεν επιθυμεί να χρεωθεί το πολιτικό κόστος από τις συγκρούσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα με τις ομάδες οι οποίες πλήττονται από τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν. Η τακτική αυτή της Ν.Δ. φάνηκε τόσο από τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για το θέμα όσο και από τις αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος.

Ειδικότερα, σε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με δημοσιογράφους, μετά την παρουσίαση του νέου σήματος της Ν.Δ., στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, είπε ότι το κόμμα του συμφωνεί επί της αρχής με την ανάγκη ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, ωστόσο θα εξετάσει τις προωθούμενες αλλαγές κατά περίπτωση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται οριζόντιες ρυθμίσεις χωρίς μελέτη. Την ύπαρξή δύο «γραμμών» για το θέμα εντός της Ν.Δ. κατέδειξαν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας Χρήστου Σταϊκούρα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κώστα Μαρκόπουλου. Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε ότι η Ν.Δ. είναι θετική στην άρση των περιορισμών στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών, σημειώνοντας: «Δεν μπορώ να διανοηθώ γιατί να είναι κλειστό επάγγελμα ο μηχανικός, ο φαρμακοποιός, ο δικηγόρος ή ο συμβολαιογράφος, όταν έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων σε αυτούς τους κλάδους». Ωστόσο, από την πλευρά του ο Κ. Μαρκόπουλος εκτίμησε ότι «αυτό το οριζόντιο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων δεν βοηθά τον διάλογο και αδικεί κοινωνικές ομάδες».

Η στάση αυτή της Ν.Δ. στο συγκεκριμένο θέμα έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, και με τις επικείμενες εκλογές στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, στις οποίες η Ν.Δ. έχει θέσει ως στόχο να κρατήσει τα… κεκτημένα, με την εκλογή των προσκείμενων στο κόμμα συνδυασμών, αλλά και να επιβεβαιώσει τη γενικότερη άνοδό της. Γι’ αυτό προς το παρόν έχει αποφασιστεί η «διπλή» γραμμή, αλλά και να μην δοθούν αναλυτικές προτάσεις επί του θέματος, που μπορεί να βάλουν σε δοκιμασία τη σχέση της Ρηγίλλης με την εκλογική της πελατεία. Ωστόσο, η τακτική αυτή έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και διαφωνίες ανάμεσα στη λαϊκή και τη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος, με τη δεύτερη να ζητά να πάρει η Ν.Δ. σαφή θέση, για να μην εμφανιστεί σε ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα ως δύναμη λαϊκισμού, που πάνω απ’ όλα θέτει το κομματικό όφελος.

Αντικείμενο εσωκομματικής αντιπαράθεσης, πάντως, έχει γίνει ακόμα και το νέο σύμβολο της Ν.Δ., το οποίο παρουσίασε δημόσια την περασμένη Πέμπτη ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς . Το νέο σύμβολο σχεδίασε ο Περικλής Πηλείδης, προσωπικός φίλος του Κώστα Καραμανλή και στενός συνεργάτης του Άρη Σπηλιωτόπουλου. Με αυτό καταργείται ο πυρσός, που υπήρχε από την ίδρυση της Ν.Δ., ενώ για πρώτη φορά χρησιμοποιείται το πράσινο χρώμα. Σχολιάζοντας, μάλιστα, το γεγονός ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τη χρησιμοποίηση του πράσινου χρώματος ως «άνοιγμα» της Ν.Δ. στην οικολογία, αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο χρώμα δεν το «χαρίζει» στο ΠΑΣΟΚ…

Produced by